Yaban Mersini (Vaccinium Macrocarpon)


Yaban mersini, çeşitli faydaları sebebiyle hem bir gıda hem de ilaç özelliklerine sahiptir. Yaban mersini, antioksidan özelliğe sahip olan antosiyanozit adında ki kimyasalları barındırır. Yaban mersinin içerisinde var olan bu yararlı kimyasalların sağlığımıza olan birçok etkisi bulunmaktadır. Yaban mersinin faydaları hakkında henüz fikriniz yoksa, sizler için araştırıp bir araya getirmiş olduğumuz yaban mersininin faydalarına bir bakın. Bende yazımda yaban mersini nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, ne kadar tüketilmesi gerekir, şurubunun faydaları nelerdir, yaban mersini suyu faydaları nelerdir, yan etkileri nelerdir, zararı var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Yaban Mersini Nedir




Yaban mersini-cranberry (vaccinium macrocarpon);  Kuzey Amerika kökenlere sahip, turba bataklıklarında, yüksek bölgelerde var olan ormanlarda, turbamsı arazilerde var olan yosunlarda ve kumlu çayırlarda doğal olarak yetiştirilen küçük kırmızı meyveli bir bitki türüdür.

Ülkemizde Uludağ’da, Karadeniz dağlarında, İç Anadolu’da bir sürü yerde yabani olarak yetiştirilir. Likapa, ayı üzümü, çoban üzümü, çay üzümü gibi isimleri bulunmaktadır.  Bitki doğada, kışın soğuk, bol yağış alan ormanlarda gölgeli ağaç diplerinde orman gülleriyle (Rhododendron) beraber yabani şekilde büyür. İki tip gelişeni bulunan cranberry, birincisi kısa çalı şeklinde diğeri de yükselen cins olarak bulunur.

Yaban Mersininin Besin Değeri


Yaban mersini denen, mor, mavi renkli çilek meyvesi veren bir çalı türüdür. 1 bardak yaban mersininin içeriğinde:

Fiber: 4 gram.
C Vitamini: % 24.
K vitamini: % 36.
Manganez: % 25 bulunur.

Bu oranların dışında kalanın yüzde 84'ünün içeriği sudur ve bir bardak yaban mersini yalnızca 84 kalori barındırmaktadır.

Yaban Mersini Özellikleri


Cranberry (turna yemişi), 19. yüzyılın başlarından bu yana ABD’de ekilmektedir. Şimdilerde ise yaygın şekilde pek çok eyalette ve aynı zamanda Kanada’da yetiştirilir. Bu meyve, yaban mersinine benzer biçimde küçük bir ağaçta yetişmektedir. Çok yavaş büyür ve  kışın dökülmeyen koyu yeşil yaprakları bulunur.

Pembe çiçekleri daha üst dallarda yetişir ve haziran sonlarına doğru açar. Eylül ayları kırmızıya dönen meyve, çiçek açtıktan yaklaşık 24 gün sonra tam olgunluğa erişir. 1-2 cm arasında değişen çapa sahip olan bu yuvarlak meyve, tırmanan köklerden dikey olarak çıkarak büyümektedir. Cranberry bitkisi çok fazla suya ihtiyaç duymaktadır ve yüz yıl kadar yaşayabilmektedir.

Cranberry Bitkisinin Faydaları


Anti-aging yani yaşlanmanın yavaşlatılması, hafıza ve beyin hastalığı Alzheimer, kanser, böbrek sorunları, antioksidanlar, yakın ve uzak görme bozuklukları gibi skıntılar etkili bir tedavi olarak alınabilirken,  Meyveleri yüksek miktarda A, C, E vitaminleri, demir, betakaroten ve lif barındırmaktadır.

Yaban mersininin tıbbi olarak en önemli kullanım alanı diüretik (idrar söktürücü) etkisinden kaynaklanmaktadır. Yaban mersini barındırdığı antosiyanlardan kaynaklı idrar söktürücü özelliği bulunmaktadır ve idrar yollarını yıkamak maksadıyla kullanılır. Özellikle premenopozda (menopoz öncesi dönemde) kadınlar çok sık idrar yolları enfeksiyonu geçirirler. Yaban mersini, idrar yolları enfeksiyonlarında görülen idrar yaparken acı ve yanığı azaltmaktadır.

Yaban mersini ayrıca antioksidan özelliğiyle çok iyi bir damar koruyucu niteliktedir. Damar, dolaşım sistemi güçlendiricisi, koruyucusudur. Koroner kalp hastalıkları, kolesterol ve ateroskleroz (damar daralması) riskini azaltıcıdır.

Aynı zamanda anti-bakteriyel etkisi bulunmaktadır ve en tehlikeli bakterilerden olan E.coli'ye karşı dahi kullanılabilmektedir. Yaban mersini tüm bu özellikleriyle kanser riskini azaltan gıda destekleri arasına girmeyi başarmıştır.

Yaban Mersini ile Zayıflamak


Yaban Mersini hızlıca kilo vermek ve kilo kontrolü sağlama bakımından birincil yardımcıların başında gelmektedir. Hızlı kilo vermenize yardımcı olan bu meyve, bir porsiyon Yaban Mersini ile günlük lif ihtiyacınızın %14’ünü karşılarsınız. Lif tüketimi sindirim sisteminde yavaş hareket ettiğinden açlık hissinizi ve ihtiyacınızı bastırmaya yardımcı olacaktır. Farklı hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen deneyler kilo kaybına yardımcı olan yaban mersini etkilerini doğrulamaktadır. Fakat kilo kaybında kesin ve doğru sonuçlar için çok yönlü ve besleyici bir diyet programı ile beraber fiziksel aktivitenin önemi de yadsınmaması gerekmektedir. Bundan kaynaklı kullanmadan evvel bir diyetisyene danışmanız gerekir.

Cranbarry Nasıl Kullanılır


Bu özelliğinden faydalanmak için yaban mersini suyunu tüketmek ve ya bizim geleneksel olarak yaptığımız gibi kompostosunu yapıp içmek en güzel yöntemdir.

Yorumlar

  1. Merhabalar,

    Öncelikle Ramazan Bayramı’nızı kutluyorum ve bu bayramın hepimize sağlık, sıhhat ve mutluluk getirmesini diliyorum.

    Sağlıklı beslenme ve düzenli spor yaparak bazı bitki ve meyve çaylarını içmek kilo vermeyi hızlandırıyor.

    Yabanmersini çayı; kan şekerini dengeliyor ve antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki toksinlerden arınmamızı sağlıyor. Zayıflamaya yardımcı olan çaylar hakkındaki yeni yazımı okumanız için sizinle de paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/kilo-vermeye-yardimci-5-cay/

    Güzel okumalar dilerim,
    sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)