Kadıntuzluğu (Berberis Vulgaris)


Kadın tuzluğu otunun boyu 2 metreye kadar uzayabilmektedir ve dikenli bir çalı bitki türüdür. Çiçekleri güzel kokuya sahip sarı, meyveleriyse kırmızı renkli bir yapıdadır. Meyvesi C vitamini bakımından oldukça zengindir. Yapraklarını kışın döken bu bitki, sarı veya turuncu çiçekleri tek tek ve küçük demetler şeklinde şemsiye şeklinde olmaktadır. Kadın tuzluğu yüzyıllar boyunca büyük hekimler tarafından şifa kaynağı olarak kullanılan önemli bir bitki türüdür. Hem İslam toplumlarında hem de Batı Medeniyetinde ilaç kategorisinde kabul edilmiştir. Aynı anda birden fazla hastalığın tedavisinde etkili olduğundan eski kaynaklarda “hayat veren iksir” adıyla da anılmaktadır. Bende bu yazımda kadıntuzluğu nedir, neye iyi gelir, kadıntuzluğu tableti nedir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, yararları nelerdir, kökünün faydaları nelerdir, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kadıntuzluğu Nedir





Kadıntuzluğu, çalı grubuna ait, 2 metreye kadar uzayabilen bir bitki türüdür. Sarı ve ya turuncu çiçekleri tek tek, küçük demetler şeklinde şemsiye biçiminde olmaktadır. Kırmızı meyveleri bulunur. Güneşli ve yarı gölge ortamlarda iyi bir gelişim göstermektedir. Meyvelerinde bol miktarda c vitamini bulunur.

Hemen hemen her toprakta yetişebilmektedir. Sonbahar aylarında yapraklarının aldığı renkler bahçelere değişik güzellikler katar. Yapraklarını kışın dökmektedir. Karadeniz'in iç kısımlarında doğal olarak bulunmaktadır.

Ülkemiz de ise İstanbul ve Trakya’da,değişik bir tipi de Karadeniz bölgesinde, yazın yeşil olan bazı türler doğal olarak yaşamaktadır.

Kadıntuzluğunun Faydaları


Kadıntuzluğu, iştah açıcıdır ve ateş düşürücüdür. Aynı zamanda safrayı arttırıcıdır ve öksürüğü kesebilir. Mideyi kuvvetlendirir. Ağız yaralarını iyileştirir. Kan dolaşımını düzenler. Hazım bozukluklarını giderir. Safra kesesi hastalığına iyi gelir. Bağırsak iltihaplarını tedavi eder. Safra kesesi hastalıklarını iyileştirir. Damar daraltır ve kanamayı azaltır.

Mikrop öldürücü etkileri ile özellikle göz çevresinde görülen arpacık gibi şikayetlere iyi gelir. Kadıntuzluğu limonla kaynatılarak balla tatlandırılarak içildiğinde ishali kesmektedir. Kaynatılıp ağızda gargara yapılırsa, diş çürümelerine iyi gelir, ağız içi yaraları tedavi eder.

Kadıntuzluğu, rahim iltihaplarında, bağırsak iltihaplarında, tümörleri bastırmakta, küçültmekte, mafsal iltihaplarını kurutmaktadır. Kolera, dizanteri, vajinal maya enfoksiyonları, üriner enfeksiyonlarda mikroorganizmaları öldürdüğü; zararlı mikroorganizmaları yenerek bağışıklık sistemini güçlendirdiği; iskorbüt, kansızlık, işitme hastalıklarında şifalı olduğu açıklanmaktadır.

Kadıntuzluğu Nasıl Kullanılır


İlkbahar başında ya da sonbaharın sonuna doğru toprağı kazılıp bitkinin kökü çıkarılır ve soyularak kabuğu alınır. Bu kabuklar gölgelik bir yerde kurutulur. Kökleri kurutulduktan sonra suda demlenerek ya da meyveleri taze olarak kullanılır. Meyveler kızardıktan sonra dalından tüketilebilir. Yine meyvelerinden şurup veya reçel yapılarak yararlanılabilir. Kurutulmuş meyvelerinden de çay yapılarak içilebilir.

Kadıntuzluğu Çayı


İnce kıyılmış kabuklardan 1 çay kaşığı ( kök kullanılacaksa 1 çorba kaşığı ) 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel 1′er çay bardağı içilir. Ayrıca 4 bardak suya 20-30 gr. yaprak konarak birkaç dakika kaynatılıp günde 3 defa 1′er çay bardağı içilir.

Kadıntuzluğu Yan Etkileri


Kadın tuzluğu otunun şu kişiler tarafından kullanılmaması tavsiye edilir:


  • Hamile kadınlar
  • 10 yaşın altında olan çocuklar
  • Kanser hastaları
  • Kan sulandırıcı ilaçları kullananlar
  • Epilepsi hastaları


Kadın tuzluğunun, normal durumlarda herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat ölçülü kullanılmazsa tehlikeli bir bitki olabilmektedir ve ölçülü kullanılması gerekmektedir. Yüksek doz tüketmek kusmaya, nabız düşüklüğüne ve çarpıntıya (seğirme) yol açar. Fazla kullanılırsa zehirlenme, baş dönmesine yol açar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)