Mayasıl Otu (Teucrium Polium)


Mayasıl otu, tavukların tedavisinde kullanılmasıyla bilinir. Tavuk otu olarak da bilinen mayasıl otu, egzama, kaşıntı, karaciğer rahatsızlıkları, yara gibi sağlık sorunları tedavisinde kullanılan bir merhem türüdür. Mayasıl otu egzama tedavisin oldukça faydalı olmaktadır. Daha bir çok faydası bulunan mayasıl otunun özelliklerinden bahsettim. Yazımda aynı zamanda mayasıl otu nedir, çeşitlere nelerdir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, nerede yetişir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Mayasıl Otu Nedir




Mayasıl otu, ballıbabagiller familyasından bitki türlerinin ortak adı. Yaklaşık 40-50 türünün olduğu bilinmektedir. Beyaz çiçekli, üzeri tüylerle kaplı, otsu bir bitkidir. Uçucu yağ ve acı madde barındırmaktadır.

Mayasıl otunun anavatanı Avrupa, Asya ve Afrika olmasına karşın iki türü güneydoğu Avustralya'da bulunur. Karşılıklı dizilmiş yaprakları 5-10 cm boyutlarına kadar ulaşabilir.

Mayıs-haziran aylarında açık mavi ve morumsu çiçek açar. Eksi 15 dereceye kadar soğuğa dayanıklı bir yapıdadır. Bitki besin maddeleri bakımında zengin, ağır olmayan kumlu, tınlı, taze bahçe topraklarında iyi gelişmektedir.

Dağ mayasıl otu (Ajuga reptans), Türkiye’de doğal olarak yetişmektedir. Koyu yeşil renkli bir yer örtücü özelliktedir. Bitki dik büyümekle birlikte uzanıcı gövdeye de sahiptir. 10-30 cm boy yapar. Gövde tabanında yer alan yapraklar saplı ve ters yumurta biçiminde, üst kısımdaki yapraklar 1-2 çift karşılıklı, sapsız ya da kısa saplıdır. Yarı açık güneşten etkilenerek rengi bronzlaşır.

Mayasıl Otunun Faydaları


Yüksek tansiyonu düşürür. Gaz söktürücüdür. Mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Sinirleri uyarır ve vücuda kuvvet verir. Kandaki şeker oranını düşürücü etkileri ile şeker hastaları için faydalıdır.

Terleticidir. Antioksidan ve spazm çözücüdür. Anti bakteriyel ve iltihap giderici etkilere sahiptir. Ateşi düşürür ve ağrıları azaltır. Egzamaya oldukça faydalı sonuçlar elde edilmektedir.

Mayasıl Otu Nasıl Kullanılır


Bitki çiçekleriyle birlikte kaynamış suda demlenerek çay şeklinde ya da haricen kullanılır. Aynı çay egzama ve cilt problemlerinde sorunlu bölgeye ılık haldeyken pamuk vasıtasıyla uygulanabilir.

Tavuk Rahatsızlıklarına İyi Gelir


Tavuk hastalıklarının önleyiciliği bağlamında oldukça etkili olan mayasıl otu popülerdir. Bu sayede kaynatıldıktan hemen sonrasında tavuk suyuna ilave edildiği zaman tavukların sağlık problemlerinden korunmasına yardımcı olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

Halile (Terminalia)