Raziyane (Foeniculum Vulgare)


Rezene, Türk mutfağında kullanımı oldukça yaygın olmamasının yanında; sadece yapısında barındırdığı olumlu özellikleri ile insan vücuduna oldukça faydalı olan bir bitki türüdür. Rezene ile beraber rezene çayı da pek çok yararlı özelliği bulundurmaktadır. Bir Akdeniz bitkisi olan rezene, uzun ömürlüdür ve boyu iki metreye kadar ulaşabilir ve  Kokulu bir bitkidir. Bu yüzden başta salatalar olmak üzere tavuk ile balık yemeklerinde kullanılmaktadır. Bende bu yazımda raziyane nedir, faydaları nelerdir, rezenenin yararları var mı, zararları nelerdir, rezene çayı nasıl demlenir, neye iyi gelir, faydaları var mıdır, cilde etkisi nedir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Raziyane Nedir





Raziyenin, maydanozgiller familyasında incelenmektedir ve sarı renkte çiçekleri bulunmaktadır. Çiçekleri salkım şeklindedir ve meyvesi arpaya benzer ancak, arpadan daha küçük, daha sarı ve cılızdır. Anasona benzer kokusu vardır. Anasondan daha tatlıdır. Kendine has kokusu olan yıllık bitki türüdür.

Raziyene ülkemizde Akdeniz, Ege, İç Anadolu bölgelerinde tarla ve bahçelerde yetiştirilmektedir. Yabani şekilde işlenmemiş arazilerde, tarla kenarı ve boş arazilerde bulunmaktadır. 1-2 m. boyunda, gövdesi dallı, dalları çalı görünümde ve yaprakları iplik şeklindedir.

Raziyane Besin Değerleri


Rezenenin içerisinde pek çok besin değeri, vitamin ve mineral bulunmaktadır. 100 gram rezenenin besin değerleri aşağıda şöyle sıralanmıştır.

Su: 90,21 g
Enerji: 31 kcal
Protein: 1.24 g
Toplam yağ: 0.2 g
Karbonhidrat: 7.3 g
Lif: 3.1 g
Toplam şeker: 3.93 g
Kalsiyum: 49 mg
Demir: 0.73 mg
Magnezyum: 17 mg
Fosfor: 50 mg
Potasyum: 414 mg
Sodyum: 52 mg
Çinko: 0.2 mg
C vitamini, toplam askorbik asit: 12 mg
Tiamin: 0.01 mg
Riboflavin: 0.03 mg
Niasin: 0.64 mg
B-6 Vitamini: 0.05 mg
Folat, DFE: 27 µg
B-12 Vitamini: 0 µg
A Vitamini, RAE: 48 µg
A Vitamini, İÜ: 963 İÜ
E Vitamini (alfa-tokoferol): 0.58 mg
D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
D vitamini: 0 IU
K Vitamini (filokinon): 62.8 µg
Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.09 g
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.07 g
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.17 g
Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
Kolesterol: 0 mg
Kafein: 0 mg

Raziyenin Faydaları


Rezene-raziyene mideye kuvvet verici niteliktedir. Yemeği hazmı kolaylaştırıcı etkidedir. Mide ve bağırsak gazlarını gidericidir ve kadının sütünü artırıcıdır. Aynı zamanda, gözler için de yararlı bir etkiye sahiptir ve kansızlığı gidericidir. Aynı zamanda sinir ve ağrıları yatıştırmaktadır.

Kalp hastalıkları, romatizma ve üremi'de faydalıdır. Raziyane'yi meyan kökü mathubunda veya maydanoz suyunda kaynatıp içmek; böbrek ve mesanenin çeşitli hastalıklarına faydalıdır. Yılan zehirini izale eder.

Yılanlar, raziyane bitkisini meşhur etmişlerdir. Yılanlar inlerinden çıktıktan sonra gözleri görmez. Kokusundan raziyaneyi bularak gözlerine sürer ve böylece gözleri açılmaktadır. Bundan kaynaklı raziyane, göz hastalığı açısından faydalıdır.

Tansiyona İyi Gelir


Rezene bitkisinin faydalı olduğundan sağlık problemlerinden biriside yüksek tansiyon problemidir. Barındırdığı bileşenler yüksek tansiyonu düşürmektedir ve kalp sağlığını koruyucu özelliktedir. Fakat tansiyon problemi yaşayanların rezene kullanmadan önce mutlaka hekimlerine danışmaları ve ilaçlarını kullanmaya devam etmeleri gerekmektedir. Doktorun uygun gördüğü ilaçların kullanımı eşliğinde rezene destekleyici doğal bir yöntem olarak kullanılabilmektedir.

Raziyene Otu Nasıl Kullanılır


Raziyene bitkisinde bulunan yapraklar, tohum ve soğanı yemeklerde ve baharatlarda kullanılmaktadır, ayrıca kurutulmuş tohumları ve yaprakları çayı yapılarak faydalarından ve etkilerinden yararlanılmaktadır.

Raziyene Tohumu


Raziyene tohumunu iyice ezip, sıcak sütle karıştırıp memede olan küçük çocuklara verilir ise, nefes darlığı ve öksürüklerine gayet faydalıdır. Kovuk ve böbrekde soğuktan olan ağrıları giderir. Zehirli haşerat sokmasına da iyidir. Raziyane kökü bal ile karıştırılarak kuduzu köpeğin ısırdığı yere tampon yapılırsa, oldukça fayda sağlayacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)