Taflan (Prunus Laurocerasus)


Taflan, gülgiller familyasında incelenen ve küçük beyaz renkli çiçekleri olan, daha çok rutubetli ve gölgeli yerlerde yetişen 5-15 m boyunda, yaprakları dökülmeyen bir ağaç türüdür. Bu pek çok faydası olan bitkinin özelliklerinden bahsedeceğim. Yazımda taflan nedir, taflan turşusu nasıl yapılır, nerede yetişir, özellikleri nelerdir, faydaları ve zararları nelerdir, neye iyi gelir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Taflan Nedir




Taflan Güneybatı Asya ile Güneydoğu Avrupa'da doğal olarak yetiştirilir. Türkiye'de Giresun, Trabzon, Riz , Ordu ve Artvin civarında yüksek dağlık bölgelerde doğal olarak yetişmektedir.

Taflannın yapraklar derimsi kısa saplı ve oval biçimdedir. Orta damar alt tarafta çıkıntı teşkil etmektedir. Çiçeklerin 30-40 tanesi bir arada bulunmaktadır. Taç ve çanak yaprakları 5 parçalı yapıya sahiptir. Meyveleri zaman içinde siyah renk kazanmaktadır. Yaprakları şeker, tanen, kalsiyum, oksalat, emülsin, prunasin ihtiva etmektedir.

Taflanın Faydaları


Taflanın taze yapraklardan elde edilen taflan suyu, antispazmodik ve öksürük dindirici, bulantı ve karın ağrılarını giderici olarak kullanılır. Fazla alınırsa, zehirlenmeye yol açar ve meyveleri tazeyken tüketilmesi gerekir. Taze meyvelerinin idrar söktürücü ve taş düşürücü etkileri vardır. Yaprakları ise gıdalara koku vermekte kullanılmaktadır.

Taflan sinirleri yatıştırır ve kalp çarpıntısını gidericidir ve bronşitte faydalıdır. Nefes darlığına iyi gelir ve öksürüğü keser. Karın ağrısı ve bulantılara karşı faydalıdır.

Spazm çözücü ve idrar söktürücüdür. Adet gecikmelerini gidermeye yardımcı olur. Antioksidan etkileri ile yaşlanmayı geciktirir. Cilt hastalıkları, kanser, Alzheimer ve şeker hastalığına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.

Taflan Pekmezi Faydaları


Giresun, kiraz meyvesinin anavatanı olduğu gibi Taflanında anavatanıdır. Taflanın Latince adı “Prunus Laurocerasus”tur. Vişne ve Kiraz ailesine üyedir.Taflan en çok Kuzey İran, Balkanlar ve Doğu Karadeniz’de yetiştiriciliği yapılmaktadır fakat en uyumlu olduğu iklim Doğu Karadeniz iklimi demek yanlış olmaz.

Taflan meyvesi idrar söktürücü, mide ve bağırsak tembelliğini giderici özelliği bulunmaktadır. Halk arasında yaprakları kaynatılarak içildiği zaman nefes açıcı özelliği olduğuna inanılmakta ve bu amaç için kullanılmaktadır. Halk pazarında Taflan pekmezi diğer pekmezlerin üç katı fiyatına, balın ise iki katı fiyatına pazarda satılmaktadır. Pekmezinde mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor.

Taflan pekmezi kana en hızlı ulaşan besinlerden biridir ve kan yapar, enfeksiyondan koruyucudur, yeni hücrelerin oluşumuna destek olur, afrodizyaktır, hazım, diş, kemik ve deri sağlığı açısından faydalıdır.


Taflan Nasıl Kullanılır


Taflanın meyveleri taze şekilde meyve tohumları kurutulup toz haline getirildikten sonra, taze yaprakları ise suyu sıkılarak kullanılabilir. Meyve tohumları kanda var olan şeker oranını düşürücü etkisi ile şeker hastaları için faydalıdır.

Meyveleri idrar söktürücü ve taş düşürücü olarak kullanılır. Taze taflanın yapraklarından elde edilen taflan suyu göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser.

Taflanın taze yaprakları zehirlidir. Bu nedenle, yaprakların yenmesi zehirlenmelere neden olabilir. Yalnızca su buharı ile yaprakların suyu çıkarılarak bu su kullanılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)