Dulavrat Otu (Lappa officinalis)
Dulavrat otunun diğer isimleri; pıtrak, arctium lappa - lappa officinalis, compositae, dulkarıgömleği, hanımyamasıdır. Fakat daha çok dulavrat otu olarak isimlendirilen ve bileşikgiller familyasında incelenen bir bitkidir. Yol biten yetişen çok yıllık dayanıklı otsu bitkidir. 30-60 cm. kadar boylanabilir. Gövdesiyle dallara ayrılan, iri yaprakları, yazın açan parlak morumsu ya da kırmızı çiçekleri bulunur. Yapraklarının altı tüylü, damarlı ve beyaz renklere sahiptir. Çiçeklere doğru yapraklar küçülmektedir. Bende bu yazımda kısaca özelliklerine değindiğim dulavrat otunun faydalarından ve özelliklerinden bahsedeceğim. Aynı zamanda dulavrat otuyla botoks yapılır mı, etkili midir, hapı işe yarar mı, cilde nasıl uygulanır, nasıl kullanılır zehirli midir, faydalı mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Dulavrat Otunun Faydaları
Yukarıda da bahsettiğim üzere dulavratotu - Arctium lappa (Lappus ); bileşikgiller familyasında incelenmektedir ve dulkarıgömleği, hanımyaması gibi isimlerle de çağrılmaktadır. Anayurdu bilinmeyen, ülkemizde Doğu ve Kuzey Anadolu bölgelerindeki kırsal kesimde ve yol kenarlarında yetişen çokyıllık dayanıklı otsu bitkidir.
Gölgelik ve nemli yerleri seven dulavratotu 30-60 cm. kadar boylanabilir. Dallara ayrılan dik bir gövdesi; iri yaprakları; yaz aylarında açan parlak morumsu ya da kırmızı çiçekleri vardır. Yapraklarının altı tüylü, damarlı ve beyaz renklidir. Çiçek yakınındaki yaprakları daha küçük olur.
Dulavratotunun rizomu (kökgövdesi) ve yaprakları inülin, uçucu yağ, tanen, acı glikozitler, mikrop kırıcı bazı maddeler ile alkaloitleri içerir.
Dulavrat Otunun Sağlığa Faydaları
Kanı temizler. İdrar söktürücüdür. Hafif müshil etkisi vardır. Bedeni güçlendirici bir toniktir. Terleticidir. Gut hastalığına karşı olumlu etkisi görülür.
Sindirim ve safra salgılarını artırarak sindirimi kolaylaştırır, iştahı açar. Dulavrat otu yaprağının faydaları; yağlı ve akneli ciltlere iyi gelir.Saçlardaki kepeği keser.
Deride yaşanan yara ve ülserlerin iyileşmesini hızlandırır. Egzama ve sedef hastalıklarına karşı iyileştirici etkiler yapar. Deri sorunlarına karşı olumlu etkilerini sağlamak üzere, bitkinin yapraklanyla yara lapası hazırlanır.
Şikayet edilen yerlere lapa dıştan uygulanır. Ancak sedef hastalığı ve egzamada tedaviye iyileşme belirtileri görülene değin, uzun süre devam edilmelidir.
Dulavrat Otu Nasıl Kullanılır
Bitkinin yaprakları yardımıyla yara lapası hazırlanmaktadır. Şikayet yaşanan bölgelere lapa topikal olarak uygulanır. Ancak sedef hastalığı ve egzamada tedaviye iyileşme belirtileri görülene değin, uzun süre devam edilmelidir. Dulavratotu romatizma agrilarina karsi da etkili olur.
Saç Besleyici
İki avuç dolusu dulavrat otu kökü, ince ince kıyılarak bir kavanoza konulur. Üzerine sızma zeytinyağı dökülerek kavanozun ağzı sıkıca kapatılıp güneşte altı hafta bekletilir.Bu süre sonunda karışım, kaynar suda pişirildikten sonra tülbentten geçirilip sıkılarak dulavrat otu yağı elde edilir.
saç diplerine masaj yapılarak sürüldüğünde saçlar gürleşir. Yağ yanıklarında kullanılması halinde yanıklara bir pamukla dikkatli şekilde ve yarayı zedelemeden sürülmesi gerekir.
Dulavrat Otu Çayı
Sonbaharda toprağı kazılıp çıkarılan kökü temizlenir. Dilimlenerek özenle kurutulur, 1 tatlı kaşığı kurumuş kökü 1 bardak suda kaynama noktasına getirilip ateş kısılır, ısıtma 10-15 dakika daha sürdürülerek hazırlanan detoks amaçlı günde üç kez birer bardak içilebilir. Dulavrat otunun kanı temizleyici özelliği vardır, ayrıca şeker hastalığına karşıda oldukça etkili bir bitki türüdür.
Dulavrat Otunun Zararları
Kadınların hamileliklerinde ve emzirme dönemlerinde kullanımı konusunda mutlaka doktora başvurmaları gerekir. Yaşanacak durum hakkında kimse kesin bir bilgi belirtmiyor, bu dönemlerin içerisinde var olan kadınların kullanması tavsiye edilmez.
Dulavrat otuna alerjinizin olup olmadığını bilmiyorsanız bileşikgiller familyasındaki diğer bitkilere alerjiniz varsa tüketmemeniz gerekir. Mesela; yakup otu, krizantem, papatya, çuha çiçeği gibi bitkiler bileşikgiller familyasındadır.
Kanı sulandırıcı özelliğinden kaynaklı diğer bitkilerle birlikte kullanılmaması önerilir. Bu bitkiler özellikle; karanfil, sarımsak ve zencefildir. Ayrıca bu etkiden kaynaklı kandaki pıhtılaşma süresi uzamaktadır. Kronik üşüme ve anemi problemi yaşayan kişiler doktorun bilgisi dahilinde kullanması gerekir. İshal durumunda kullanılmaması özellikle tavsiye olunur.
Yorumlar
Yorum Gönder