Deniz Üzümü (Ephedra campylopoda)


Dünyada 40 türü var olan deniz üzümü ya da efedra kurak iklime uygun bir bitkidir. Bu bitki yeşil ve çok dallı bir yapıya sahip olduğundan, terlemeyi en aza indirmek için pul biçiminde karşılıklı iki yapraktan oluşmaktadır. 50 cm.’ye kadar boylanabilen dik ve omur gövdeli çalı bitkisidir. Latince adı “Ephedra campylopoda”. Bende bu yazımda deniz üzümü nedir, deniz üzümü yenir mi, faydaları nelerdir, özellikleri nelerdir, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Deniz Üzümü Nedir




Deniz üzümü (Ephedra campylopoda): 2 metreye kadar uzayabilen, sarı ve kırmızı renklerde meyveler veren, dalları yeşil bir çalı türüdür. Barındırdığı efedrin adlı alkaloid ve tanen bulunmaktadır. Dallarında tanen ve efedrin sınıfı alkaloidler barındırır. Dünyanın kurak bölgelerinde yetişen bir bitkidir.

Yeşil ve çok dallı olan sürgünlerinde pul şeklinde karşılıklı şekilde iki yaprak bulunmaktadır. Meyveleri yenilmek, dalları suyla kaynatılarak içilmek suretiyle faydalı etkileri görülür. Deniz üzümü Marmara bölgesinde, İzmir, Konya, Kayseri, Gülek, Antalya, Tarsus, Maraş, Malatya ve Elazığ çevrelerinde deniz veya göllere yakın taşlık, kumluk ve kurak bölgelerde, eski duvarlar ve kayalar üzerinde bulunmaktadır.

Bitkinin kullanılan bölümü kuru dallarıdır. Bileşiminde, Ephedrin alkaolidi ve tanen bulunmaktadır. Ephedrin astıma karsı etkilidir. Eski zamanlardan beri Çin’de ve Orta Asya’da terletici, ateş düşürücü, romatizma ağrılarını ve astım nöbetlerini dindirici olarak da kullanılmaktadır. Fakat bugün genellikle astım nöbetlerini dindirici ve yüksek ateşe karşı kullanılır.

Deniz Üzümünün Faydaları


Deniz üzümünün faydaları arasında bronşları genişletici etkisi bulunmaktadır.Aynı zamanda terletici ve ateş düşürücüdür. Deri alerjilerine karşı da etkili şekilde kullanılmaktadır. Kan basıncını yükseltici bir etkiye de sahiptir aynı zamanda romatizma ağrılarına da oldukça iyi gelmektedir.

Deniz üzümünün etkili maddesi efedrin santral sinir sistemini uyararak bronşları genişletmektedir. Bu bakımdan astımda faydası gözden kaçırılmaması gerekir. Zaten en eski bitkilerden biri olan deniz üzümü 500 yıldır bu maksatla kullanılmaktadır.

Kalbi uyarıp, damarları büzerek kan basıncım yükseltir. Çin ve Orta Asya'da çok eski devirlerden beri terletici, romatizma ağrılarını giderici, ateş düşürücü olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Deniz üzümü alerjik durumlarda da faydalıdır.

Deride kurdeşen veya daha küçük alerjik reaksiyonlarda yararlanılır. 50 gr. dal 1 lt. suda kaynatılarak günde 3 bardak içilir. Meyveler yenilmek suretiyle kullanıldığından 4-10 adet meyve günde 2-3 kez alınabilir. Doktor kontrolü altında kullanılmalıdır.

Deniz Üzümü Meyvesi


Deniz üzümünün çiçek açma zamanında ( Mayıs- Haziran aylarında ) yer üstü bölümleri toplanır. Gölgede veya 45 derece ısılı fırınlarda kurutulmaktadır. Kuru bitkinin rengi yeşil, kokusuz ve yakıcı acı bir tadı vardır. Kabul edile rutubet % 12 dir balya biçiminde paketlenir. Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.

Kuru dalları suda kaynatılıp suyu içilerek kullanılabileceği gibi meyveleri de yenebilir. Bütün bu yararlarının yanında, uykusuzluk, huzursuzluk ve dolaşım sistemi problemlerine neden olabileceği için dozunda ve kısa süreli kullanılmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Mersin Ağacı (Myrtus Communis)