Oltu Otu (Tanacetum Coccineum)


Oltu otu, bileşikgiller familyasında incelenen, yaklaşık yarım metre kadar uzayan, çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Gövdesi dik ve seyrek tüylü bir yapıya sahiptir. Çiçekleri dil şeklinde olan bu ot, gül renklidir. Pire otu olarak da bilinen bu ot; uçucu ve sabit yağ, reçine ve piretrin adlı maddeleri barındırmaktadır. Bende bu yazımda oltu otu nedir, cilde faydaları nelerdir, zayıflatır mı, yararları nelerdir, ne işe yarar, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Oltu Otu Nedir




Oltu otu, bileşikgiller familyasında incelenen; Doğu Anadolu bölgesinde yetişen, yaklaşık 25-50 cm uzunlukta, parçalı yapraklı, soluk veya koyu pembe çiçekli, böcekleri özellikle pireleri öldürmek maksatlı kullanılan, çok yıllık otsu bir bitki türüdür.

Oltu otu gövdesi dik ve seyrek tüylüdür. Çiçekleri gül renginde olup dil biçimindedir. Çiçeklerin bileşiminde %5 oranında uçucu yağ ile sabit yağ, reçine ve piretrin adlı madde bulunmaktadır. Kuvvetli bir böcek öldürücü özelliği bulunmaktadır.

Oltu Otunun Faydaları


Oltu otu bit, pire, tahtakurusu gibi böceklerin öldürülmesinde kullanılır. İçeriğinde var olan piretrin; pire, kene vb. kan emici hayvanlar için çok zehirli; insan, kedi, köpek vb. için zehirlidir.

Oltu otu piretrin kan emici hayvanlara değince öldürücü etkidedir. Bundan kaynaklı diğer ismi pire otudur.

Oltu Otu Nasıl Kullanılır


Çiçekli bitki kurutulduktan sonra toz haline getirilerek kullanılır. Bu toz Oltu Tozu olarak da bilinmektedir. Toz halinde bit, pire ve böceklerin olduğu yere serpilir.

Oltu otunun kurutulan çiçekleri el değirmenlerinde öğütülüp toz haline getirilir. Toz haline getirilen bu ilaç özellikle pirelere ve öteki böceklere (sözgelimi hamam böceği, tahta kurusu, kene, karınca ve örümceklere) karşı evlerde gerekli yerlere serpilerek kullanılabilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

Halile (Terminalia)