Mührü Süleyman Otu ( Polygonatum Multiflorum )


Mührü süleyman otu, bezelye kadar siyahımsı meyvelere sahip olan, bahar aylarında yeşilimsi çiçekler açan, 60 cm boyların otsu bir bitki türüdür. Orta ve Kuzey Avrupa, Balkanlar ile yurdumuzda Kuzey Anadolu dağlarında ormanlarında, nemli kayalar üzerinde rastlanmaktadır. Kızılderili kadınları regl problemleri için bu bitkiyi kullanmışlardır. Taze kökleri lapa yapılarak harici olarak, kurutulmuş kökleri ise suda kaynatılarak dahile tüketilebilir.

Şekerler, Saponin, tanen, asparagin ve yapraklarda C vitamini barındırır. Bende bu farklı kullanım alanlarına sahip olan yararlı bitki hakkında bir inceleme yaptım. Umarım faydalı olur. İyi okumalar.




Mührü Süleyman Otu Nedir



Mührü süleyman otu, çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Yaprakları 10-15 cm kendi boyu ise 40-60 cm. kadar uzayabilmektedir. Salkım şeklinde olan meyveleri nohut kadardır. Meyveleri, parlak, mavi ve mor renktedir. Kökü ince ve parmak büyüklüğünde, boğumlu, kollu ve çubuklar halinde ve tüylü yapıdadır. Kökünün, kendine has kokusu ve hafif tadı vardır.

Toprak altı kök gövdeleri üzerinde mührü andıran izler bulunduğundan Süleyman'ın mührü anlamına geldiğinden Mührü Süleyman Otu adı verilen bu şifalı otun her derde deva olduğu ifade edilmektedir.

Mührü süleyman otu; ülkemizin Karadeniz, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde dağlarda, ormanlarda, nemli ve yumuşak topraklarda kendiliğinden yabani şekilde yetişmektedir. Baharda çiçek açar. Çiçekleri yeşil renklidir. Kökleri yerin 20-40 cm. derinliğinde bulunur.

Mührü Süleyman Otunun Faydaları


Kuvvet verici, cinsel gücü artırmaya, meniyi çoğaltmaya, romatizma, siyatik ve mafsal ağrılarına, şeker hastalığına, gut hastalığına, mide ve bağırsak tembelliğine, sinirleri yatıştırmaya, uykusuzluğa, iştah açmaya, nefes darlığı ve astıma ve göğüs yumuşatmaya kullanılmaktadır.

Deri üzerine uygulandığında köklerin kesik ve çürüklerin, deri tahrişleri ile iltihaplarının iyileşmesini hızlandırıcı etkidedir. Bitki çayı olarak kullanıldığında menopoz, hazımsızlık, diyabet, kırık kemikler, uykusuzluk, böbrek ağrıları ve hatta kısırlık gibi durumlara iyi gelmektedir.

Mührü Süleyman Otunun Kullanımı


Çay olarak; 1 bardak kaynar suya , 2-6 gr ince doğranmış kök eklenir, 10 dk bekletilip gün arayla kaç kez 1 bardak tüketilir ve ya kökler toz haline getirilir, günde 1 kaç kez 2-6 gr tüketilebilir.

Haricen: Taze köklerin ezilmesi ile elde edilen lapa çıbanların üzerine olgunlaştırıp açılmasını temin için konur. 1 bardak suya, 10 gr ince kıyılmış kök eklenir, 10-15 dk kaynatılır, bu su ile yara vede çıbanlara pansuman yapılabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

Halile (Terminalia)