Mine Çiçeği (Verbena Officinalis)


Mine çiçeği, pek tanınmayan bitkisel çözümlerin başında sadece tıbbi olarak oldukça büyük bir geçmişi var ve vücudumuzda bulunan pek çok mekanizmanın çalışmasını etkileyebilmektedir. Geleneksel bitkisel tıpta, baş ağrılarını, uykusuzluğu, depresyonu, anksiyeteyi, böbrek taşlarını, gut hastalığını, sarılığı ve diğer sağlık sorunlarının tedavisi için kullanılan bitki, annelerin sütünü de arttırabilmektedir ve aynı zamanda regl dönemindeki ağrılara da iyi gelmektedir. Bende bu yazımda mine çiçeği nedir, cilde faydaları nelerdir, mine çiçeği faydaları nelerdir, mine çiçeği çayı nasıl demlenir, kokusu nasıldır, nerede bulunur, bakımı nasıl yapılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Mine Çiçeği Nedir





Mine çiçeği, mineçiçeğigiller familyasının örnek bitkisidir. Bu çiçek 60-100 cm. kadar boylanabilen, çok yıllık dayanıklı otsu bitkidir. Dört köşe kesitli, koyu yeşil renkli ve tüylü gövdesi, bitkinin tepesine doğru dallara ayrılır.

Tüylü ve parlak koyu renkli, kenarları derin dişli ve sapsız yaprakları, uzamış meşe yaprağına benzemektedir. Yaz ortasında başak ve ya şemsiye biçiminde açmaya başlayan, küçük çiçekleri eflatun, mavi ve kimi zaman da alacalı renklerde olur. Çiçeğin ortası, beyaz ve siyah görünüşü ile küçük gözlere benzemektedir. Olgunlaşan çiçekleri tek tohumlu yapıya sahiptir ve sert meyveler vermektedir.

Mine Çiçeğinin Faydaları


Mine çiçeği, iştah açıcıdır. Sinirleri yatıştıran bir bitki olan mine çiçeği uykusuzluk şikayetlerine ve gerginliğe karşı fayda sağlar. Depresyon ve migren problemlerini azaltıcı etkileri vardır. Adet düzenleyici ve regl sancılarını azaltıcı etkileri bulunmaktadır.

Uyarıcı etkileri ile yorgunluğu gidermeye yardımcı olmaktadır. Baş, bel, mafsal, göğüs ve kulak ağrılarını dindirici özelliktedir. Aynı zamanda idrar söktürücüdür ve terletici özelliğe sahiptir.

Romatizma, siyatik ve nikriste fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda mide ve bağırsaklara iyi gelmektedir. Bademcik iltihabı, soğuk algınlığı, öksürük, sinüzit, astım ve bronşite karşı faydalıdır.

Mine Çiçeği ile Diş Eti Sağlığı


Yüzyıllardan beri mine çiçeği, diş eti sağlığını iyileştirmek için kullanılır. Örnek olarak keltler, onu ağızlarını yıkamak adına kullanmış ve diş eti problemlerinden kurtulmuşlar. 2 çay kaşığı mine çiçeğini 1 bardak kaynar suya ekleyin ve demlenerek ağzınızda gargara gibi kullanabiliriz.

2016 senesinde gerçekleştirilen klinik deneylerde, gingivitis adında ki bir diş eti problemine sahip olan hastalar, iki gruba ayrılmış, iki grup da dişlerini fırçalamış fakat bir grup fazladan mine çiçeği ile ağız gargarası kullanmıştır. Sonuçlar, herhangi bir yan etki ile karşılaşılmamış fakat mine çiçeği ile gargara yapanların diş etlerinin daha sağlıklı olduğu tespit edilmiştir.

Mine Çiçeği Antibakteriyeldir 


Mine çiçeğinin hem bakteri hem de mikroplara karşı etkili olduğu bilinir. Bunun sebebi bakteriler, mantarlar ve diğer mikroplar üzerinde öldürücü bir etkiye sahip olmasıdır. 2016 yılındaki bir çalışmada, mine çiçeği öz yağının geleneksel ilaçlara alternatif olabileceği söylenmiştir. Aynı zamanda insan ve bitkilerde etkili olan bazı patojenlerin gelişimini durdurabilmektedir.

Mine Çiçeği Nasıl Kullanılır


Çiçeği, kurutulmuş yaprakları ve kökleri kaynatılarak kullanılır. Lapa haline getirildikten sonra romatizma ağrılarına ve iltihaplara karşı kullanılabilir.

Mine Çiçeği Çayı


1-3 tatlı kaşığı kurutulmuş bitki alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. 10-15 dakika bu şekilde demlendirilerek elde edilen çay, günde üç kez birer bardak olarak tüketilir. Uykusuzluk durumunda yatmadan evvel bir bardak alınır.

Günümüzde nezle ilaçlarının pek çoğunda mine çiçeği ayrılmaz bir parça olmuştur. Gevşetici etkileri rahim kaslarını da etkilediğinden gebelik döneminde kullanılması tavsiye edilmez.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

Halile (Terminalia)