Mahmude (Convolvulus Arvensis)


Mahmude otu; bingözotu, Türk sarmaşığı, sakmunya, convolvulus scammoniae, scammony, liseron adları da bulunmaktadır. Bu ot, çitsarmaşığıgiller familyasında incelenmektedir ve 50-150 cm uzunluğunda, tırmanıcı, esmerimsi yeşil veya açık yeşil renkte gövdeli ve çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları yeşil renkli ve uzun saplıdır. Çiçekleri açık sarı renkli ve taç yaprakları koni biçiminde olan ağız kısmında beş hafif çıkıntı bulunur ve bu çıkıntılar çiçek tam açmadan evvel çiçeğe yıldız görünümünü vermektedir. Çiçek sapı oldukça kuvvetli olan çiçeği yukarı doğru tutabilmektedir. Kökleri havuç biçimindedir. Bende bu yazımı mahmıde çiçeğine ayırdım. Yazımda ayrıca mahmude otu nedir, neye yarar, faydaları nelerdir, kullanım alanları nelerdir, neye iyi gelir, yan etkileri var mıdır, yararları nelerdir, özellikleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.



Mahmude Nedir





Mahmude, çitsarmaşığıgiller familyasında incelenen bir bitki türüdür. Anadolu’da ve Suriye’de yetiştirilen mahmude, kökleri uzun ve kalın, çiçekleri sarımsı beyaz renkte olan, tırmanıcı ve sütlü, çok yıllık, otsu bir bitki türüdür.

Çiçekleri açık sarı renkte ve taç yaprakları koni şeklinde olup ağız kısmında beş hafif çıkıntı vardır ve bu çıkıntılar çiçek tam açmadan önce çiçeğe yıldız görünümünü verir. Çiçek sapı oldukça kuvvetli olup çiçeği yukarı doğru tutabilir. Kökleri havuç şeklindedir.

Mahmude otunun 3 cinsi bulunur. İlaç olarak beyaz ve yeşili kullanılır. Siyah olanı zehirli yapıya sahiptir ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Reçine, şeker, nişasta, tanen, flavonlar, farklı glikozitler ve musilaj barındırmaktadır. Bingözotu, Türk sarmaşığı olarak da bilinmektedir.

Mahmudenin Faydaları


Özellikle kalınbağırsağa etki eder ve dışkıyı yumuşatarak kabızlığı giderir ve ishale neden olur. Mideye kuvvet verir. Frengi probleminin tedavisine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda akrep sokmasına iyi gelir. Adet sancılarını azaltmaktadır ve ateş düşürücü etkilere sahiptir.

Mahmude Nasıl Kullanılır


Temmuz- ağustos  aylarında  çan yada huni biçimli soluk sarı yada beyazımsı çiçekler açar.Kökleri ve köklerinden elde edilen sakız kurutularak kullanılır. Kökleri kurutulup toz haline getirilerek kullanılır. Kök kısmı kesilip elde edilen sütü dondurularak kullanılabilir ve yaprakları harici kullanım içindir.

Mahmudenin kökleri toz haline getirilerek 1-2 gram kadar yutulursa kabızlıkta faydası bulunur. Hafif düzeyde zehirli bileşikler barındırdığından fazla kullanılmaması gerekmektedir. Hamilelerin, çocukların ve yaşlıların kullanması tavsiye edilmez.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)