Lohusa Otu (Aristolochia Clematitis)
Lohusa otunun iki çeşidi bulunmaktadır. Birisi uzun, öteki yumru yapılıdır. Yumru olana dişi, uzun olana erkek denir. Ancak lohusa otu denildiğinde daha ziyade erkek olan anlaşılmaktadır ve kokusu hoştur. Bir miktar keskinliği bulunmaktadır ve çiçekleri beyaz renklidir, aynı zamanda içi kızıl ve kötü kokuya sahiptir. Lohusa otunun haşarat sokmasına ve zehirli otların zararına da faydaları bulunmaktadır. Lohusa otu büyük solucanları düşürücü özelliktedir ve dişisinin kökünün yansından yukarısı vücudun yarısından yukarısında fayda vardır ve yarısından aşağısı da vücudun yarısından aşağısına fayda sağlamaktadır, yine bu kökün yarısından yukarısı kabız edici özelliktedir. Bu ot aynı zamanda yarısından aşağısı ishal edici özelliktedir. Bende bu yazımda lohusa otu nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, yararları nelerdir, lohusa otu nasıl kullanılır, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Lohusa Otu Nedir
Lohusa otu, ikiçeneklilerde incelenen, çok yıllık, otsu ya da çalı şeklinde, çiçekleri koyu kahverengi, pis kokuya sahip, 70-80 cm boylarında ince saplı tırmanıcı bir bitki türüdür. Yapraklar kalp şeklinde yumurta biçiminde, bütün kenarlı ve almaşıktır.
Çiçekler sarı, yeşilimsi, birkaçı bir arada, yaprak koltuklarında toplu halde bulunmaktadır. Meyvesi armut biçiminde olup içerisi küçük tohumlar ile dolu bir kapsül şekline sahiptir. Uçucu yağ, acı madde, tanen, nişasta, reçine, sarı madde ve aristolohik asit barındırmaktadır.
Bu bitkiye lohusa otu denmesinin nedeni yeni doğum yapmış kadınlara çok faydalı olduğundandır. Lohusa otu coğrafyamızda Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetişmektedir.
Lohusa Otunun Faydaları
Lohusa otu, muhtevasında bulunan aristolohini kalbin atışını kuvvetlendirici etkiye sahiptir ve kan damarlarını genişlettiği tespit edilmektedir aynı zamanda doğumu kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Adet söktürür ve adet düzensizliklerine iyi gelir. Ağrı kesici ve spazm çözücüdür. Terletici, ateş düşürücü ve iltihap gidericidir. Haşarat sokmasına ve zehirli otların zararına da faydalıdır.
Lohusa otu,(Aristolochia clematitis) yüksek kan basıncı, yüksek tansiyon hastalığı tedavisi, su toplama (ödem) ve yaraların iyileştirilmesinde yardımcı takviye olarak kullanılmaktadır.
Romatizma ve arterit şikayetlerini azaltmaktadır. Aynı zamanda idrar arttırıcı ve kabızlığı giderici etkileri de bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Alerjik deri hastalıkları ve egzamaya karşı faydası bulunmaktadır. Yılan ısırıklarına karşı da kullanılmaktadır.
Lohusa Otu Nasıl Kullanılır
Lohusa otunun toprak üstü kısımlar çiçek açma zamanında mayıs haziran aylarında toplanır. Gölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Loğusa otunun kurutulan kökleri suda kaynatıldıktan sonra tatlandırılarak dahilen ya da lapa haline getirilerek haricen kullanılır. Zehirli bir bitki olduğu için bir uzman kontrolünde kullanılmalıdır.
Lohusa Otu Çayı
Kök saplarından 1 kahve kaşığı saplardan 300 gram kaynar su ile haşlanarak (demleme) 2 saat bekletilmesi gerekmektedir. Süzüldükten sonra günde 3 defa yemeklerden evvel birer kahve fincanı tüketilebilir.
Lohusa Otunun Sağlığa Faydaları
Lohusa otu doğumu hızlandırıcı etkidedir ve kolaylaştırmaya yarar. Aynı zamanda adet söktürücü niteliktedir ve adet düzensizliklerine iyi gelmektedir. Ağrı kesici ve spazm çözücü özelliğe sahiptir. Aynı zamanda terletici, ateş düşürücü ve iltihap giderici bir ottur. Romatizma ve arterit şikayetlerini azaltmaktadır. İdrar arttırıcı ve kabızlığı giderici etkileri bulunmaktadır. Bu otu aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Alerjik deri hastalıkları ve egzamaya karşı fayda sağlamaktadır. Yılan ısırıklarına karşı da kullanılabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder