Lobelya (Lobelia İnflata)


Lobelya bitkisi, salkım halinde mavi çiçekleri olan bir ve ya çok yıllık Kuzey Amerika bitkisidir. 1 metreye kadar uzayabilen, beyaz çiçekli ve zehirli bir bitki türüdür. Lobelin adlı alkaloit barındırmaktadır ve uyarıcı etkidedir. Aynı zamanda bu bitki balgam söktürücü niteliktedir. Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda kalp atışlarını hızlandırıcıdır ve tansiyonu yükseltmektedir. Astım, bronşit, boğmaca ve öksürük benzeri solunum yolu hastalıklarına iyi gelmektedir. Kökleri cinsel sağlık sorunlarına ve ülsere karşı, rendelenmiş yaprakları ise cilt hastalıklarına karşı fayda sağlamaktadır. Bu çok farklı ve etkili faydalara sahip olan lobelya bitkisini inceledim. Yazımda lobelya nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, nasıl kullanılır, sağlığa faydaları nelerdir, yararları var mıdır, yan etkileri nelerdir, doğal cilt bakımı nasıl yapılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.



Lobelya Nedir





Lobelya, 1 metreye kadar uzayabilen, beyaz çiçekli ve zehirli bir bitki türüdür ve ılıman iklim bitkisidir. Otsu ya da odunsu karakterde tek veya çok yıllık bitkilerdir. Yaprakları almaşıklı olarak dizilir.

Çiçekler yaprak koltuğundan çıkmaktadır ve her bir çiçek sapında bir çiçek mevcut olup çiçekler, dal ucunda ve salkım biçimindedir. Güneşli alanlarda ve gevşek besin maddece zengin, iyi gübrelenmiş topraklarda gayet iyi gelişmektedir.

Killi topraklarda fazla yapraklanma gösterir ve boylanmaktadır. Bitkinin yetiştirileceği toprağın sonbaharda işlenmesi gerekir. Lobelin adlı alkaloit barındırır. Salkım durumunda mavi çiçekleri bulunan bir ya da çok yıllık anavatanı Kuzey Amerika olup  1 metreye kadar boylanabilen, beyaz çiçekli ve zehirli bir bitki türüdür.

Lobelyanın Bileşimi


Lobelya bitkisinin birleşiminde var olan maddeleri önemine göre şöyle sıralanabilir;
Piperidin-alkaloit türevleri %0,3-0,6 arasında olan en önemlileri; lobelin, lobelanin, lobelanidin, ısolobelin (ızolobelin), lobelidin ve ısolobinini sayabilir bunların dışında 20 alkaloit daha bulunmaktadır. Lobelinasit, chelidonikasit, eter yağları, reçine, zamk ve tanin ve flavonitler barındırmaktadır.

Lobelyanın Faydaları


Astım, bronşit, boğmaca ve öksürük gibi solunum yolu hastalıklarında faydalıdır. Balgam söktürücüdür. Sigarayı bırakmaya yardımcı olur. Uyarıcı bir etkiye sahiptir. Kalp atışlarını hızlandırıcıdır ve tansiyonu yükseltmektedir. Kökleri cinsel hastalıklara ve ülsere karşı, rendelenmiş yaprakları ise cilt hastalıklarına karşı faydalıdır.

Lobelya Bitkisi Nasıl Kullanılır


Tentür olarak ya da doğal ilaç yapımında kullanılır. Lobelya kusma, terleme, ağrı, felç, koma ve hatta ölüme neden olabilecek zehirli bileşikler içerdiği için doğrudan kullanılmamalı, bunun yerine lobelyadan elde edilen hazır ürünler alınmalıdır. Haricen merhem şeklinde de kullanılabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

Halile (Terminalia)