Labada Otu (Rumex)


Evelik, develik ve efelik otu olarak da adlandırlan labada, karabuğdaygiller familyasından olan kuzukulağı ile de akrabalıkları vardır. Dere kenarlarında ve sulak çayırlarda yetişme olanağı bulunan labada bitkisi, yüzlerce senedir kullanılan çok yıllık otsu bir bitkidir. Bende bu yazımda labada nedir, faydaları nelerdir, evelik otu faydaları nelerdir, labada acı olur mu, yararları nelerdir, neye iyi gelir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Labada Otu Nedir





Labada, karabuğdaygiller familyasında incelenen; dere kenarlarında ve sulak çayırlarda kendiliğinden yetişebilen bir bitkidir. İçerisinde 200 çok yıllık bitki türünü barındıran bir bitki türüdür. Labadanın yapraklarının içerisinde fosfor - demir bileşimi, tanen, kazık köklerinde nişasta, şekerler, reçine ve antrakinon türevleri bulunmaktadır. Anadolu'nun bazı bölgelerinde labada yaprakları salatalarda ve sebze yemeklerinde kullanılır.

Labada Otu Özellikleri


Labadanın boyu 50 santimetre ile 2 metre arasında değişmektedir. Bitki, çiçeklerinden olgunlaşan meyvesindeki tohumlarla çoğalır.Köklerinde nişasta, şekerler, reçine ve antrakinon türevleri vardır. Yaprakları sebze olarak yenir. Ev ilaçlarında kökü ve yaprakları kullanılır.

Ekşi olmayan türlerin yaprakları Anadolu'da yaygın biçimde sarma yapılarak tüketilir ve efelik, evelik adlarla anılırken ekşi yapraklı türleri kuzukulağı adıyla anılır. Labadanın yapraklarında Fosfor – demir bileşimi, tanen.; kazık köklerinde nişasta, şekerler, reçine ve antrakinon türevleri bulunur.

Labada daha çok dağ, orman ve çayırlarda sulak yerlerde kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Nişasta ve yağın yanında C vitamini içerir. Labada türleri pek çok kelebek türünün larvaları tarafından yiyecek olarak kullanılmaktadır.

Labadanın Faydaları


Vücudu güçlendirir. İştahı açar. Mide ve bağırsak bozukluklarını giderir, ishali keser. Kanı ve bağırsakları temizler. Labada Çayı, vücudu rahatlatır ve kuvvet verir. Haşlanıp deriye konursa kaşıntıları azaltır. Egzama ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur.

Labada Otu Nasıl Kullanılır


Mayıs’tan, Ağustos’a kadar yaprakları toplanarak kurutulur, yapraklarının çok sulu olması nedeniyle kurutması oldukça zordur. Bu nedenle dikkat edilmezse küflenebilir.

Labadanın kurutulmuş kökü ve yaprakları ilaç olarak taze bitkisi de sebze olarak kullanılır. Yapraklarından dolma yapılır. Yeşil tohumları kaynatıldıktan sonra elde edilen su içilirse anne sütünü arttırır. Kökü kaynatılıp içilirse kaşıntıları giderir. Yaprakları kaynatılıp lapa haline getirilerek deri hastalıklarında kullanılır.

Labada Çayı


Labada çayı hazırlamak için kök, tohum ve yaprakları kullanılabilir. Yalnızca yapraklar kullanılacak ise haşlamaya gerek olmamaktadır. Yalnızca 1 su bardağı suya birkaç bardak yaprak atarak iyice demlenmesi yeterli olacaktır. Kök ve tohumlarda ise bir bardak sıcak suya kök ve ya tohumlar atılır ve 5 dakika bekletilir. Daha sonra ise süzülerek fazla vakit geçirmeden tüketilmesi gerekmektedir.

Labada Yan Etkileri


Labada otu kullanımı özellikle bağırsak iltihabı problemi yaşayan kişiler için sakıncalı olаbilir. Bağırsak tahrişine yol açtığı görülen labada otu bu özelliği nedeniyle dikkatli şekilde kullanılması gerekmektedir. Bir diğer dezavantajıysa vücutta su kaybını hızlandırması gerekir. Bundan kaynaklı böbrek problemi yaşayan bireylerin labada otunu kullanmamalı gerekmektedir. Hemen her bitkinin fazlası zarar verdiği üzere bu otun da fazla tükеtimi hasara yol açabilir. Bundan kaynaklı kararında ve bilinçli tüketilmesi önemli olmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)