Kuduz Otu (Plumbago Europea)


Kuduz otu 70 – 80 cm. arasında uzayan, Temmuz-Ekim ayları arasında kırmızı mor renklerde çiçekleri olan, ekilmemiş tarla ve yol kenarlarında rastlanan bir bitki türüdür.

Orta Avrupa’dan, Balkanlar, Anadolu hatta İran’a kadar olan geniş arazilerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bitki çiğnendiği zamanda diş ağrılarına iyi geldiği için diş otu, kağıda sürüldüğü zaman kurşun lekesini andıran bir leke bıraktığından kurşunotu, bitkinin cilde temasından doğru ciltte kırmızı ya da mor lekelere sahip olduğundan, bu lekeler darbelerden kaynaklı deride oluşan lezyonlara benzetilerek dövenotu isimleri kullanılır. Bende bu kadar farklı alanda kullanılan ve faydalı olan kuduz otunu inceledim. Yazımda ayrıca kuduz otu nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, yararları nelerdir, nasıl kullanılır, sağlığa faydaları nelerdir, kuduz otu çayı nasıl demlenir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.


Kuduz Otu Nedir





Kuduz Otu (Plumbago europea): dişotugiller familyasında incelenen; koyu yeşil renkli, çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Kuduz otunun boyu 30-120 santimetre arasında değişmektedir. Yaprakları sert ve dalgalı yapıdadır. Aynı zamanda çakıllı, çorak arazide yetişmektedir.

Çiçekleri salkım şeklindedir ve zehirli bir etkiye sahiptir. 80 cm'ye kadar boylanabilen ve çiçekleri salkım şeklinde olan, sert yapraklı, koyu yeşil renkli, otsu ve zehirli bir bitkidir.

Tanen, sabit yağ ve plumbagol barındırmaktadır. Acı tadı ile kusturucu ve tahriş edici etkileri barındırdığı plumbagoldan kaynaklanıyor.

Kuduz Otunun Faydaları


Kudur otu spazm ve ağrıları giderici özelliktedir. Ağrı kesici etkileri ile özellikle diş ağrılarına karşı faydalı olur. Bu ot aynı zamanda mesane taşlarını düşürmeye yardımcı olur ve ödeme iyi gelmektedir. Toparlamak gerekirse kuduz otunun sağlığa olan faydaları şu şekildedir:

  • Spazm ve ağrılara iyi gelir.
  • Ödemlere iyi gelir ve tedavi eder.
  • Mesane taşlarının düşürülmesinde destek olmaktadır.
  • Ağrı kesici etkileriyle özel olarak da diş ağrılarına karşı faydalı olabilmektedir.


Kuduz Otu Nasıl Kullanılır


Bitkinin tamamı suda kaynatılarak ve lapa şeklinde getirilerek kullanılabilmektedir. Zehirlenmelere yol açabildiğinden dahilen kullanılmaması gerekmektedir. Haricen ödemlere karşı faydalı olabilmektedir, fakat haricen de deride kızarıklıklara ve tahrişlere yol açar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)