Kısa Mahmut Otu (Herba Chamaedrys)


Kısa mahmut otu ballıbabagiller familyasında incelenen Haziran-Eylül ayları arasında pembe ya da seyrek olarak da beyaz renkli çiçekler açan, otsu bir bitki türüdür. Kısa mahmut otu 10-30 santimetre boylarındadır. Yaprakları karşılıklı, tüylü, kenarları dişli ve küçük bir meşe yaprağı biçimindedir. Bodur mahmut otu, hemoroid şikayetlerini tedavi etmeye yardımcı olan, sindirimi düzenleyen ve kaşıntıyı giderici etkili bir bitkidir. Bu şifalı ot hakkında el yazması eserlerde  gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda; Anadolu hekimleri tarafından mide, böbrek, şeker ve özellikle bağırsak hastalıkları için kullanılır. Bende bu yazımda kısa mahmut otu nedir, bodur mahmut otu neye iyi gelir, faydaları nelerdir, hangi hastalığa iyi gelir, bodur mahmut otu kremi nedir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kısa Mahmut Otu Nedir




Kısa mahmut otu, ballıbabagiller familyasında incelenen ve biçimsel olarak üzerini tamamen kaplamış olan tüylerden dolayı beyaz ya da gri renkli otsu bitki türüdür. Yaprakların kenarları bilhassa uca doğru dişli ve içe doğru kıvrık yapıdadır.

Çiçekleri beyaz renkli olan ve oval durumlarda toplanmış bir yapıya sahiptir. Anadolu'da çoğu yerde yaygın şekilde bulunmaktadır ve dalak otu olarak bilinir.

Güneşlik otlu ve taşlıklı yerlerde yetişir. Sıcak bölgelerde toplu halde bulunurlar. Ülkemizin her bölgesinde yüksek tepeler, dağ etekleri, yol kenarları ve orman diplerinde kendiliğinden ve yabani olarak yetişir. Bitki uçucu yağ, acı maddeler, tanen, reçine, glikozit ve saponinler taşımaktadır.

Kısa Mahmut Otunun Faydaları


Bodur mahmut otu vücuda kuvvet vericidir. İştah açıcıdır ve hazmı kolaylaştırmaktadır. Ateş düşürücü özelliği vardır. Nefes yollarını açabilir ve öksürüğü kesicidir. Mide ve karaciğer hastalıklarına iyi gelmektedir.

Kısa mahmut otu ishal ve dizanteriyi kesmeye yardımcı olmaktadır. Gut ve romatizma ağrılarını gidermekte etkilidir. İdrar söktürür ve mesane taşlarını düşürmeye yardımcı olmaktadır. Adet kanamalarını azaltmaktadır.

Vücuttaki Zehri Söker


İnsan vücudunda bulunan zehirlerin kısa mahmut otuyla atılabileceğine biliyoruz. Bodur otu beyinde var olan ağır metalleri atabilmekte, vücutta var olan bakır birikimleri yok edebilmektedir ve kanı temizlemektedir. Bulunulan ortamdan kaynaklı kanda, beyinde, gözlerde zehir birikebildiğini biliyoruz. Kısa mahmut otunun doğal panzehir olduğunun altını çizerek, bu bitkiyi herkesin kullanması gerektiğini belirtmektedir.

Kısa Mahmut Otu Nasıl Kullanılır


Bitkinin toprak üstü kısımları. Sapları, mayıs- haziran aylarında çiçek açma zamanında toplanır ve gölgede kurutulur. Çiçekli dalları toplanıp havadar bir ortamda kurutulduktan sonra sıcak suda demlenerek çayı hazırlanır ve içilir.

Ayrıca, bu çay ile yaralara pansuman yapılırsa, yaraların iyileşmesini hızlandırır. Bitkiden 2 çorba kaşığı 0,5 lt. suda 1 saat bekletilebilir. Süzüldükten sonra günde 4 kez yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.Haricen göz iltihaplarında ve basurlarda banyo seklinde; çıban, zehirli yılan sokmalarında romatik şişmeler, nikris illetine karşı lapa halinde kullanılabilir.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)