Kroton (Codiaeum variegatum)


Kroton yağı, “Kroton tiglium” şeklinde adlandırılan bir ağacın tohumlarından elde edilmektedir. Oldukça toksik olmasının ötesinde, uygun miktarda kullanıldığı zaman pek çok kullanım alanı bulunur. Kroton yağının ilk kullanımı eski Çinliler tarafından tıpta gerçekleştirilmektedir 16. yüzyılın sonuna doğru, tüccarlar bu yağı doğudan Avrupa’ya getirdiler. Kroton yağı, sütleğengiller ailesinde incelenen ait bir Asya ağacı olan “Kroton tiglium Linn” ağacının tohumlarından elde edilmektedir. Bende bu yazımda kroton nedir, nerede yetişir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, bakımı nasıl yapılır, kroton yağı nasıl kullanılır, yararları nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kroton Nedir




Kroton ,sütleğengiller familyasında incelenmektedir ve yabani olarak yetişen krotonlar 3 m yüksekliğe ulaşabilir. Uzun parlak, renkli yaprakları ile ev bitkisi olarak da yetiştirilmektedir.

Kroton bitkisinin anavatanı Hindistan olan küçük bir ağaçtır. Kroton yağı denilen sabit yağ, krotonik asit ve reçine içerir. Geleneksel Çin tıbbında kullanılan 50 temel ottan bir tanesidir.

Kroton, oldukça dayanıklı yaprakları, yıldızları andıran küçük sarı çiçekleri vardır. Yapraklarında yeşil, turuncu, sarı, kırmızı, mor ve pembe renkleri görülebilir. Orman ve fundalık alanda yetişir.

Krotonun Faydaları


Dahilen kuvvetli ve tahriş edici bir müshildir ve zehirlenmelere neden olabilir. Haricen de deriyi tahriş eder. Bu etkileri ile romatizma ve deri mantarlarına karşı kullanılabilir, fakat çok dikkatli kullanılmalıdır.

Kroton Nasıl Kullanılır


Tohumlarından elde edilen kroton yağı dahilen ve haricen kullanılabilir. Bununla beraber, zehirlenmelere yol açabileceğinden kaynaklı dahilen kullanılması gerekmektedir.

Kroton Yağı


Kroton yağı çok kuvvetli tahriş edici özelliğinden kaynaklı dahilen kullanılması terk edilmiştir. Harici kullanım içinse, kanı deriye toplayarak, romatizma ve siyatik ağrılarını gidermek veya deride tahriş yapmak (mesela saçkırana karşı) için kullanılmaktadır. Deriye sürüldüğünde önce sürülen yeri kızartır, sonra kabarcıklar oluşmaktadır. Bundan kaynaklı dikkatli bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Kroton Yan Etkileri


Kroton yağı güçlü bir tahriş edici özelliği bulunmaktadır ve kroton yağının küçük bir miktarı dahi deriye uygulandığında deri lezyonlarına, kaşıntıya ve kabarmalara yol açar. Kroton yağı uygun biçimde konsantre edilmezse dokularda, sinirlerde ve kan damarlarında ciddi ve ya kalıcı hasara yol açabilir. Bu yağ tümör oluşumunu teşvik edici etkileri bulunmakta“forbol esterleri “olarak bilinen bir bileşik barındırmaktadır. Çok küçük miktarlarda bile olsa ağızdan alındığı zaman yağ tüketimi ishal ve mide ağrılarına yol açar. Kroton yağı aşırı dozda alındığında mide-bağırsak iltihabı oluşabilir ve ardından bunu ağrı, kusma, huzursuzluk, kalp çarpıntısı, baş ağrısı, baş dönmesi izlemektedir. Bu durum hatta ölümcül olabilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)