Kondurango (Condurango)


Kondurangonun gövde kabukları kurutularak ilaç şeklinde kullanılmaktadır. Antioksidan ve anti bakteriyel etkileri de bulunmaktadır. Kanamayı durdurucu ve kanser hücrelerini ortadan kaldırıcı etkileri bulunmaktadır. Bunun ötesinde mide rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir. Kondurangonun boyu yetiştirildiği coğrafyaya, toprağa ve iklime bağlı olarak 10-30 metre uzayabilen bir sarmaşıktır. Gövdenin çapı 10 cm’i bulabilmektedir ve yaprakları 8-12 cm uzunluğunda, 5-9 cm eninde, kalp veya yumurta biçiminde, üzeri sık tüylü, uzun saplı ve çapraz biçimde dört yaprak sapı gövdeye bağlı özelliktedir. Bende bu yazımda kondurango nedir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, kanser tedavisi, nasıl tedavi eder, yan etkileri nelerdir, nasıl tüketilir, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kondurango Nedir





Kondurango, yüksek bölgelerde yetişen, tırmanıcı bir ağaç türüdür. Boyu yetiştiği yöreye, toprağa ve iklimle ilişkili olarak 10-30 metre olabilen bir sarmaşıktır. Gövdenin çapı 10 cm’i bulabilmektedir.

Yaprakları 8-12 cm uzunluğunda, 5-9 cm eninde, kalp veya yumurta biçiminde, üzeri sık tüylü, uzun saplı ve çapraz şekilde dört yaprak sapı gövdeye bağlıdır. Tropik ülkelerde kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Çiçeklerin beş adet taç yaprakları bulunmaktadır ve çan veya koni biçiminde, kısa saplı, yeşilimsi renkte ve çiçekleri topluca bir arada şemsiye görünümü vermektedir. Kondurangin adlı glikozit, nişasta, reçine ve çeşitli kimyasallar barındırmaktadır.  Antioksidan ve anti bakteriyel etkileri bulunmaktadır.

Kondurangonun Hasat Zamanı


Yılın dört mevsiminde dal ve sürgünlerin kabukları soyularak güneşli ve havalı bir bölgede kurutulabilir. Kondurango kabukları 10-20 cm uzunluğunda 1-3 cm eninde ve 4-8 mm kalınlığında oluk ya da boru biçiminde, dışı grimsi esmer içi açık grimsi esmer renkli yapıdadır.

Kondurangonun Faydaları


Kondurango iştah açıcıdır. Mide bulantısını giderir. Sindirim bozukluklarında faydalıdır. Antioksidan ve anti bakteriyel etkisi bulunmaktadır. Mideyi rahatlatarak gastrit problemlerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Kanamayı durdurucu ve kanser hücrelerini yok edici etkileri de bulunuyor.

Kondurango Nasıl Kullanılır


Kondurangonun gövde kabukları kurutularak kullanılmaktadır. En yaygın kullanım alanı iştahsızlık, mide ve sindirim sorunlarına karşı olan kullanımlardır. Bunun yanında, kansere karşı tedaviyi destekleyici olarak da kullanılmaktadır.

Kondurango Çayı


Yılın hemen her mevsiminde dal ve sürgünlerin kabukları soyularak güneşli ve havalı bir yerde kurutulur. Bir tatlı kaşığı kondurango demliğe eklenir ve üzerine 300-500 ml soğuk su eklenir ve bir taşımlık kaynatıldıktan sonra 4-5 saat beklemeye bırakılır sonra süzülerek tüketilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)