Kökboya Otu (Rubia Tinctorum)


Kökboya bitkisi, sarı-beyaz renkli çiçekler açar ve koyu kırmızı meyvelere sahip olan, 1,5 metre boylarında, tırmanıcı bir bitki türüdür. Köklerinden alizarin ve parparin adındaki boyar maddeler elde edilmektedir. Kökleri aynı zamanda, farklı glikozitler, sarı madde, sabit yağ, şeker ve pektin barındırmaktadır. Bende bu yazımda kökboya otu nedir, neye iyi gelir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, tıbbi etkileri nelerdir, yararları var mıdır, meyvelerinin faydaları nelerdir, özellikleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kökboya Otu Nedir





Kökboya bitkisi, köklerinden alizarin ve parparin adlı boyar maddelerin (kök boya) elde edildiği bir çiçekli bitki türüdür. Kökboya otunun anavatanı Akdeniz bölgesidir. Orta ve Batı Anadolu bölgelerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Sarı-beyaz renkte çiçekler açan, koyu kırmızı meyveleri olan 1,5 metre boylarında, tırmanıcı bir bitkidir. Yaprakları oval veya mızrak şeklinde üst yüzeyi koyu yeşil, kenarları narin kertikli, kısa saplı ve ortada ana bir damarı bulunmaktadır.

Kökboya Otu Özellikleri


Kökboya, çiçekleri oldukça küçük sarı veya sarımsı beyaz renkte mızrak şeklinde beş taç yapraktan meydana gelir ve çiçekleri geriden yıldız şeklinde görülür.Köklerinden alizarin ve purpurin adlı boyar maddeler elde edilmektedir. Kökleri aynı zamanda, farklı glikozitler, sarı madde, sabit yağ, şeker ve pektin barındırmaktadır.

Kökboya bitkisinin köklerinden elde edilen Alizarin ve Parparin maddeleri ile hazırlanan boya, Dünya'da "Türk Kırmızısı" adıyla bilinmektedir. İplik boyamacılığında kullanılan ilk bitki olduğu bilinmektedir. İlk olarak Manisa-Alaşehir'de kullanıldığı sanılmaktadır.

Kökboya Bitkisinin Faydaları


Kökboya otu idrar söktürücü niteliktedir ve kabızlığı giderir. Böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı olur ve yeniden oluşumunu engeller. Adet kanamalarını düzenler.

İdrar yolu hastalıkları, gut, kansızlık ve raşitizm problemine faydalı olmaktadır. Böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı olmaktadır ve yeniden oluşumu engelleyicidir.

Kökboya Bitkisi Nasıl Kullanılır


Kökboya bitkisi, temmuz ve Ağustos aylarında kökleri söküldükten sonra yıkanır ve kurutulur. Kökleri boya elde etmek için kullanılmaktadır. Tıbbi maksatlı kullanım için ise kurutulmuş kökler toz haline getirilerek yutulabilir ve ya suya karıştırılarak tüketilebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)