Kestere Otu (Stachys Officinalis)


Kestere otu 50-60 cm’ye kadar uzayabilen ve pembe renkli çiçekler açan otsu bir bitki türüdür. İçerisinde önemli miktarlarda organik asitler ve madeni tuzlar bulundurmaktadır. Bunlar; uçucu yağ, tanen, betain, stasidrin ve acı madde barındırmaktadır. Kestere otu (yaprak, çiçek ve sürgünleri) çay ve natürel ilaç yapımında kullanılmaktadır. Kestere otu arıların oldukça sevdiği çiçeklerden bir tanesidir. Taç yaprakların meydana getirdiği koninin dibinde continuous şekerli bir ​​liquid üretmektedir. Bunu bilen kanatlı böceklerden emebilme yetisine sahip olanlar bundan faydalanmaktadır. Bende bu yazımda kestere otu nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, nasıl kullanılır, yararları nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.



Kestere Otu Nedir





Kestere, 50-60 cm’ye kadar uzayabilen ve pembe renkte çiçekler açan otsu bir bitki türüdür. Önemli miktarlarda organik asitler ve madeni tuzlar bulunmaktadır. Uçucu yağ, tanen, betain, stasidrin ve acı madde barındırmaktadır. Kestere otu (yaprak, çiçek ve sürgünleri) çay ve natürel ilaç yapımında kullanılabilir.

Kestere otu arıların en sevdiği çiçeklerdendir. Taç yapraklarının oluşturduğı koninin dibinde continuous şekerli bir ​​liquid üretmektedir. Bunu bilen kanatlı böceklerden emebilme yetisine sahip olanlar bundan faydalanabilir.

Avrupa, Balkanlar, Kafkaslar, Türkistan ve Türkiye’nin Marmara, Karadeniz, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinin yüksek alanlarında kendiliğinden yabani biçimde yetişmektedir.

Kestere Otunun Faydaları


Kestere otu ishal kesici, migrende, midevidir, mide yanmasında, mide ağrılarında, solunum yolu nezlesinde, öksürükte, uyarıcı, nefes darlığını (astım) gidermektedir, kuvvet verici ve sinirleri sakinleştirici ve vücut da yaşanan ağrıları giderici olarak kullanılmaktadır.

Gutta faydalıdır, balgamı söktürür, soğuk algınlığını giderir, nefes yolları tıkanmasında ve akciğer rahatsızlıklarında kullanılır. Taze haldeyken lapa halinde dövülerek, cerahatli yaralara, roma­tizma şişliklerine konulur.

Kestere Otu Nasıl Kullanılır


1 bardak kaynar suya, 2 gr ufalanmış bitki konur, soğuyunca süzülür, günde 4 defa 1 kaşık tüketilir. Daha büyük dozlarda zehirlenme yapar. Taze bitki suyu çıkarılır balla karıştırılıp içilirse sarılığa ve istiskaya (vücudun su toplaması hali) iyi gelmektedir.

Taze bitki yapraklan suda bir müddet bekletilip yenilirse böbrek taşlarını parçalayarak düşürür. Akciğer kanaması ve göğüs rahatsızlıklarında kestere sirkesi faydalıdır

Haricen kullanımında, özellikle şeker hastalarında kaşıntı, ağrı ve acıyı giderici olarak kullanılabilir. 500 gram suya, yaş veya kuru yaprak veya çiçek konur 5-10 dk kaynatılır, ılık hale gelince süzülür, bu su ile pansuman yapılabilir.

Kestere Yan Etkileri


Zararlı etkisinden bahsedilmese bile her şeyin aşırı kullanımında olduğu üzere, özellikle yatıştırıcı etkisi sebebiyle bu bitkinin de aşırıya kaçmadan kullanılmaması tavsiye edilebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)