Keklik Gözü Otu (Adonis Aestivalis)


Keklik gözü otu düğünçiçeğigiller familyasında incelenmektedir. Bu ot 20-50 cm  boylarındadır, teleksi, derin parçalı,ince yapraklı, bir yıllık  otsu bir bitkidir. Mayıs- haziran aylarında seyrek dal uçlarında az sayıda 2-3 cm çapında  siyah ortalı kan kırmızısı 5-8 taç yapraklı göz alıcı, tek çiçekler açmaktadır. Meyvesi 3-4 mm boyutlarında yeşilimsi sarı tohumlar barındıran bir kapçık. Bu otun anayurdu Avrupa ve Asya'dır ve 1500  metre yüksekliğe kadar olan kireçli topraklarda tahıl ekili alanlarda ve yol kenarlarında bulunabilir. Bende bu yazımda keklik gözü otu nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, yararları nelerdir, nasıl kullanılır, keklik gözü otu çayı nasıl demlenir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.



Keklik Gözü Otu Nedir





Keklik gözü otu, kırmızı-turuncu renkli çiçekler açan, parçalı yapraklı, 40 cm boylarında, otsu bir bitki türüdür. Genel olarak tarla kenarlarında, kırlarda ve otlak alanlarında bulunabilir. Yaprakları tıpkı dere otu gibi parçacıklı bir yapıya sahiptir ve cymarin ve alkaloid barındırmaktadır.

Keklikgözü Otu Özellikleri


Keklik gözü otu;  Orta ve Güney Avrupa ile yurdumuzda Ankara, Eskişehir, Kastamonu, Isparta, Muğla bölgelerinde yoğun biçimde bulunmaktadır ve kalbi güçlendirici niteliktedir. Sinirsel çarpıntılarda ve tansiyon düşüklüklerinde faydalı olabilir. Bununla beraber, etkisi zayıf ve kısa süreli olabilmektedir. İdrar söktürücü etkileri de bulunmaktadır ve mesaneyi rahatlatıcı etkidedir. Keklik gözü sinirsel çar­pıntılarda ve basit tansiyon düşüklüklerinde etkili olabilir.

Ataklara bağlı olarak gelişen çarpıntıyı keser. Düşük tansiyona karşı faydalı etkiler göstermektedir. Kalbin dış etkilere karşı direncini artırıcıdır ve hastalıklara karşı dayanıklı olmasını sağlamaktadır.

Keklik Gözü Otunun Faydaları Nelerdir


Keklik gözü otu zayıf nitelikte bir kalp kuvvetlendirici ve idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Bu etki yüksük otunun etkisine benzemektedir. Kalp kaslarının kasılma gücünü arttırmak suretiyle etkisini göstermektedir. Fakat etkisi çok kısa süreli olabilir. Bundan kaynaklı bu amaçla kullanılmamaktadır.
Keklik gözü ve sarısülün gözü ile sinirsel çarpıntılarda basit tansiyon düşüklüklerinde başarılı sonuçlar elde etmek mümkün gelmektedir. 20 gram kuru keklik gözü 1 litre suda kaynatılabilir ve günde 3 bardak tüketilebilir.

Keklikgözü Çayı


Çiçekleri toplanıp kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenerek çayı hazırlanıp içilebilir. 1 bardak kaynar suya, 4 gram ince kıyılmış bitki konur soğuyunca süzülür, günde 2-3 bardak tüketilir.

Çiçekler kurutularak kaynatılıp çay olarak tüketilebildiği gibi aynı zamanda kurutulan bu çiçekler toz haline getirilip bal ile de tüketilebilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)