Keçi Sedefi Otu (Galega Officinalis)
Çok yıllık bir bitki türü olan, keçi sedefi otunun uzunluğu 40 cm’den başlarken, 120 cm’ye kadar da ulaşabilmektedir. Keçi sedefi otu çiçekleri şekil olarak kelebeği andırmaktadır; beyaz, eflatun ve açık mor renkte de olabilmektedir. Bitkinin yapraklarının ise oval şekilde olduğu görülmektedir. Renk olarak koyu yeşil olan bitkinin üst kısmında çok sık olarak göze çarpan dalları alt kısımlarında iyice seyrekleşir; yaprak kenarlarının düz, saplarının ise kısa olduğundan göze çarpmaktadır. Karşılıklı dizili biçimde olan yaprakları kanat biçimindedir. Meyveleriyse tam olarak küçük yeşil fasulyeleri andırıyor. Bende bu yazımda keçi sedefi otu nedir, keçi sedefi otu çayı, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, yararları nelerdir, yan etkileri nelerdir, nerede satılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Keçi Sedefi Otu Nedir
Keçi sedefi, baklagiller familyasında incelenen, yaz aylarında çiçekler açan çok yıllık, otsu bir bitki türüdür. Çiçekleri kelebek biçiminde, açık mor, eflatun ya da beyaz renkli olabilmektedir.
Meyveleri küçük ve ince bir fasulye kapçığına benzer. Kökleri kazık biçiminde baş köklerden meydana gelir.Yaprakları oval veya eliptik, kenarları düz, kısa saplı ve koyu yeşil renklidir.
Türkiye'de genel olarak Marmara ve Karadeniz bölgesinde ırmak, dere ve göl kenarları ve de nemli çimenliklerde yabani olarak yetişmektedir. Bileşiminde; D-l peranin, hinezolon alkaloidleri, saponinler, tanenler, acı maddeler bulunmaktadır. Tohumlarda ise galegin, luteolin, ve onon gibi mineral ve vitaminler içermektedir.
Keçi Sedefinin Faydaları
Bitkinin 1950'li senelerde gerçekleştirilen analizlerinde insülin direncini azaltarak kan şekerini düşüren guanidin barındırdığı görüldü. Bu özelliği ile az miktarda verildiği takdirde kanda var olan şeker miktarını düşürücü etkiye sahiptir. Şeker hastalığına karşı erken teşhisi durumunda diyabeti tedavi etmek için kullanılabilir.
Aynı zamanda keçi sedefi idrar söktürücü ve terletici özelliği ile bilinmektedir. Kanda şeker hastalarına ve emziren annelerde süt artışı için kullanılabilmektedir. İdrar yolları iltihaplarına ve sulu mantar hastalığına karşı etkili olmaktadır. Anne sütünü artırıcı niteliğe de sahiptir.
Keçi Sedefi Otu Nasıl Kullanılır
Haziran ve Temmuz aylarında yerden en az (5-10 cm) yukarıdan kesilerek demetleri yapılabilmektedir ve güneşli, havalı bir ortamda kurutulduktan sonra muhafaza edilebilir.
Keçisedefi Otu Çayı
Kurutulmuş bitki karışımından (sap, yaprak ve çiçekleri) 1 tatlı kasığı alınıp 1 bardak kaynar suyun içine eklenir ve 10-15 dakika süreyle demlendirilerek elde edilen infüzyondan, günde iki kez birer bardak tüketilebilir.
Keçi Sedefi Otu Zararları
Keçi sedefi otunun şimdiye kadar herhangi bir yan etkisi bulunmasa bile bilindiği üzere bitki ve bitki çayları dozunda tüketilmediği zaman uzun ya da kısa zamanda vücutta istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bundan kaynaklı önerilen miktarlarda kullanımları tavsiye edilmektedir.
Keçi sedefi otunu aşırı miktarda tüketen koyunlarda zehirlenme durumları yaşandığı bilinmektedir. Bundan kaynaklı her ne kadar sağlık için faydaları olsa bile dikkatli olunması gerekmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder