Kayışkıran Otu (Ononis Spinosa)


Kayışkıran otu 60 cm. kadar uzayabilen, yarı çalı biçiminde çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Gövde dallı ve dikenli, köksap kısa, çok başlı, kahve ve siyah renkte olan, 50 cm.'e kadar büyüyen, az dallı, eksen bir köktür. Alt yapraklar; üç bölümlü, yukarıdakiler basit, sert dişli, eşkenar, bezimsi kıllı; üç bölümlü yaprakların yanındaki iki yaprakçık adeta bitişik, ortadaki ise uzun saplı yapıdadır. Çiçekler pembeye çalan kırmızı, bazen beyaz, kısa saplı, genel olarak grup halinde oval başak biçiminde yaprak koltuklarında bulunur. Haziran-Ağustos aylarında çiçek açan kayışkıran otu, bal verici bir bitki türüdür. Bende bu yazımda kayışkıran otu nedir, nerede yetişir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, yararları nelerdir, nasıl kullanılır, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kayışkıran Otu Nedir




Kayışkıran, baklagiller familyasında incelenen bir bitki türüdür. Haziran-Ağustos aylarında pembemsi renkli çiçeklere sahip olan, 30-60 cm boyunda çok yıllık dikenli bir bitki türüdür. Yol kenarlarında boş tarlalarda rastlanmaktadır. Kayışkıran otunun anavatanı İran, Türkistan, Ön Asya ve Avrupa'dır.

Gövdeleri odunsu, yatık, yer yer kırmızımsı renkli ve tüylü bir yapıya sahiptir. Meyveleri sarımtırak, esmer renkli ve fasulyeye benzemektedir. İdrar söktürücü ve terletici etkisinden kaynaklı çayı kullanılabilir. Halk arasında deri hastalıklarına ve romatizmaya karşı da etkili olduğu düşünülerek kullanılmaktadır.

Kayışkıran, ilkbahar ve sonbaharda çıkarılıp kurutulan kökleri kullanılabilir. Köklerde uçucu ve sabit yağ, tanen şekerleri, zamk, ononin ve spinosin bulunmaktadır.

 Kayışkıran Otunun Faydaları


Güçlü bir idrar söktürücüdür. Terletir ve vücuda rahatlık verir. Böbrek ve mesane iltihaplarını gidermeye ve taş düşürmeye yardımcı olur. Sistit, böbrek taşı, anjin, mayasıl, ödem gibi sağlık sorunlarına iyi geldiği belirtilir.

Mikrop öldürücü etkileri ile ağız, diş eti ve boğaz iltihapları ile yaralara karşı faydalıdır. Boğaz ağrılarını giderir. Egzamaya iyi gelir.

Kayışkıranın Saça Faydaları


Kayışkıran, şiddetli idrar söktürücü bir etkisi bulunmaktadır. Esas kullanım alanları organizmada su birikmesinde, böbrek iltihaplarında, kalp problemlerinde, beyaz akıntı, romatizma, safra kesesinde taş bulunması vs. hallerde kullanılır.

Kayışkıran, alternatif tıp alanında; kısırlık, sivilceler, gut hastalığı, basur, idrar zorluğu ve idrardan kan gelmesi vs. hallerde kullanılabilir. Veteriner hekimlik alanında; hayvanlarda yaşanan mide bozukluklarında, bütünüyle kullanılmaktadır.

Kayışkıran Nasıl Kullanılır


Kökünden, çiçek ve yapraklarından yararlanılır. Kuruması için havadar bir yere asılır. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmadan, gölge bir yer tercih edilmesi gerekmektedir.

Kayışkıran Çayı


Kökleri dilimlenerek ve ya bütün olarak kurutulduktan sonra kaynar suda demlenerek çay gibi tüketilir. Bu su ılındıktan sonra haricen egzama ve yara olan bölgelere bir pamuk yardımıyla sürülebilir.

İki kahve kaşığı kayışkıran kökü demliğe eklenir ve üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilerek 30 dk demlenmesi beklenir. Demlendikten sonra da süzülebilir. Günde 3 defa yemek aralarında birer bardak tüketilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)