Kayın Ağacı (Betula Alba)


Dünyada çok fazla bulunan kayın ağacı, sonbahar mevsiminde yapraklarını dökmektedir. Sık dizildikleri takdirde elverişli bir şekilde yetişebilme kabiliyetine sahip olmaları ideal bir orman ağacı olmalarına yol açar. Ülkemizin Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerinde görülür. Yaklaşık 700 yıl ömürleri bulunan kayın ağaçları boy olarak da ömürleri boyunca 40 metreye kadar uzayabilir. Yapraklarının ve dallarının kullanımı gerektiğinde sağlık için oldukça faydalı olan kayın ağacı, aynı zamanda doğaya saldığı oksijen miktarı ile de bir çok insanın sağlıklı nefes alabilmelerine olanak sağlar. Bende bu yazımda kayın ağacı nedir, kayın ağacı suya dayanıklı mıdır, nerede yetişir, faydaları nelerdir, özellikleri nelerdir, kayın ağacı neye yarar, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kayın Ağacı Nedi




Kayın ağacı, kayıngiller familyasında incelenen, nemli topraklarda yetişen bir ağaç türüdür.  Türkiye’nin Erciyes ve Ağrı gibi dağ eteklerinde Marmara ve Karadeniz vede Doğu Anadolu’nun ormanlarında yabani şekilde yetişmektedir. Hemen her coğrafyada özellikle de ormanlarda, kumluk yerlerde ve humuslu topraklarda yetişmektedir. Meyveleri kısmen küçüktür. Çiçekleri 2-3 cm uzunluğunda( püskül biçiminde) 0.6-1 cm çapında silindir biçimindedir ve çiçek ilkbaharda koyu yeşil iken sonbaharda koyu kahverengimsi bir hal almaktadır.


Kayın ağacının, çok uzun boylu olan bu küresel ve yaygın taçlı ağaçların gri renkli düzgün kabuğu ve kenarları girintili, ince tüylü ve uçları sivri olan parlak yeşil yaprakları bulunmaktadır. Bu ağaçlar kışın yapraklarını döken ağaç grupları içine girerler. Sarımsı yeşil renkli, yuvarlak erkek çiçek kümeleri ince dallarda asılı olarak, dişi çiçek kümeleri ise aynı ağacın tüylü, kısa dallarında kümeler halinde bulunmaktadır. Yumuşak dikenli, üç köşeli fındıksı görünümlü meyveleri ise sert kabukludur.

Akhuş Ağacının Faydaları


Yapraklarının kurusu ve suyu cilt hastalıklarım tedavi Eder. Saçları gürleştirir. Kepekleri giderir. Böbrek taşlarını atar, düzenli çalışmalarını sağlar. İdrar tutukluluğunu giderir, vücutta biriken fazla suyu dışarı çıkarır. Üremi ve albümine iyi gelir. Romatizma ağrılarına da faydası vardır. Fazla kilo almayı önler ve ayak kokularını gidericidir. Vücutta bulunan fazla tuzu atar. Nefrit ve ödeme faydalıdır. Bir litre suya 40 gram yaprak eklenir, iki dakika kaynatılarak, 20 dakika demlendikten sonra süzülmesi gerekir. Yemek arası günde 3-4 bardak içilir; yeşil renkli, kenarları kertikli, 3-5 cm uzunluğunda, 2-4 cm enindedir. Açıkta ara sıra karıştırılarak kurutulur. Püskül ve yaprakları kaynatılabilir.

Kayın Ağacı Nasıl Kullanılır


Akhuş- Kayın ağacının külünün geleneksel pek çok ilacın yapımında kullanıldığı bilinmektedir. Aynı şekilde kayın ağacının talaşı da, başta el, parmak ve ayaklardaki kesilmelerle meydana gelen yaraların sağaltılmasında olmak üzere çeşitli geleneksel halk ilaçlarının yapımında kullanılmıştır.

Akhuş Ağacı Merhemi


Akhuş- Kayın ağacının kabuğunun sağlam liflerden oluşması nedeniyle ıslatılıp suda dövülmesi halinde “ilkel kumaş” diyebileceğimiz esneklikte bir materyale dönüşebilmekte ve şekillendirilip kurutulma suretiyle, en azından çeşitli ilkel örgü çanta, sepet yapımını olanaklı kılmaktadır. Bu uygulama doğrudan olmamakla birlikte temel fikir olarak çok daha sonra gelişecek olan “keçe” ve “keçecilik” sanatlarının teknik ve uygulama olarak öncüsü konumunda olduğu düşünülebilir.

Akhuş Yaprağı Çayı


Yaprakları kurutulup kaynatılarak içileceği gibi toz haline getirilerek de kullanabiliriz. Suyuna soda katılırsa böbrek hastalıklarına iyi gelebilir. Fazla iştahı engeller ve vücuttaki aşırı tuzu ve suyu dışarı atar. Haricen uygulanırsa ayak kokularını yok eder, egzama ve diğer deri hastalıklarına faydası vardır.

Kayın Ağacı Tohumu


Tohumlardan yetiştiriciliği yapılan kayın yağı da geleneksel anlamda eski tarz kandiller için bir yakıt olarak kullanılmıştır – bu lambalar sömürge Amerika tarihinde oldukça yaygındır. Kayın ağacının sağlam, ağır ve sert olması, çok ince taneli bir ağaç olmasının ötesinde, sert ve dayanıklı yapılıdır. Kayın, temel bir kereste kaynağı olarak ticari bir maksatla hasat edilebilir; ahşap, alet kulpları ve sandıklar yapmak adına ahşap döşeme olarak mobilya yapmak için kullanılabilir. Kayın ahşabı sanatta da kullanılır ve mükemmel bir odun kömürü elde edilir. Avrupa’nın bazı bölgelerinde kayın kömürüne dönüştürülmektedir ve ısı için yakılabilir. Kayın ağacından yapraklar ve meyveler, kumaş boyaları için özler sağlamaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)