Kaya Koruğu (Sempervivum Tectorum)


Kaya koruğu daha çok ılıman bölgelerde ve deniz kenarlarında bulunan kaya yarıklarında kumlu topraklarda yetiştirilmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere kayalıklarda yetişen ve seven bir bitki türüdür. Yetiştiği iklim ve çevre şartları doğrultusunda yaprakları sarı yeşil gri mavi tonlarında olabilir. Bu otun çiçekleri sarıdan kırmızıya kadar birçok tonda olabilir.
Bodur yeşil kalın yapraklı salkım çiçekli odunumsu bir bitki şeklindedir. Kaya koruğunun özellikle mersin Anamur çevresinde turşusu yapılarak meze şeklinde sunulmakta ve büyük beğeni almaktadır. Bende bu yazımda kaya koruğu nedir, kaya koruğu turşusu nedir, faydaları nelerdir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kaya Koruğu Nedir




Kayakoruğu, damkoruğugiller familyasında incelenen bir bitki türüdür. Deniz kıyısında bulunan kaya yarıklarında ve ya taşlı kumluk arazilerde yetişmektedir. 60 santimetreye kadar yükselebilir. Odunsu veya otsu bir bitkidir. Yeşil yaprakları kalın ve etlidir. Çiçekleri salkım biçiminde ve sarı renklidir.

Kayakoruğu, Türkiye’de Ege ve Akdeniz’de, yine Avrupa’da olduğu gibi, deniz kenarlarındaki kayalıklarda bulunmaktadır.

Kayakoruğunun Faydaları


Taze kaya koruğunun öz suyunda büzüştürücü etkiye sahip olan bir madde bulunur, bundan kaynaklı yapraklarından elde edilen merhem yara, yanık ve nasırların, basur memelerinin, ergenlik sivilcelerinin tedavisinde kullanılabilir.

Bu yaprakların ezilmesi ile elde edilen sıvı göz ağrılarını dindirdiği gibi, regl düzensizliklerini önler. Taze yapraklarından çıkarılan öz su dış ve orta kulak ağrılarına mükemmel bir ilaçtır.

Kayakoruğu Nasıl Kullanılır


Turşusu yapılır. İştah açıcı ve meze olarak kullanılır. Cilt iltihaplarında, egzema guatr hastalığı ve nasır tedavisinde kullanılmaktadır. Kaya Koruğu, Yeşil kısımları ezilip lapası zeytinyağı ile karıştırılarak , merhem elde edilir.


Kayakoruğu Merhemi


Yaprakları ezilerek keten bir bezle alnın üzerine sarıldığında ateşi düşürücü etki yapar. Ayrıca rahim kanserine etkili olduğu ve doktor kontrolünde guatr tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.

Kayakoruğu Çayı


Kaya koruğu yapraklarıyla demlenen çay bronşit, boğaz ağrısı,çeşitli  ağız yaralarına karşı da etkilidir. 2 çorba kaşığı bitki üzerine 400 gr. kaynar su dökülerek 2 saat bekletilebilir. Günde 4 defa yemeklerden önce birer çay bardağı tüketilir.


Kaya Koruğu Nerede Yetişir


Kaya koruğu isminden doğru kaya üzerinde doğal şekilde yetişmektedir. Fakat öyle her kayanın üstünü mesken edinmemektedir. Denize kenarlarını seven bir bitki türüdür. Bundan kaynaklı daha çok Akdeniz ve Ege kıyılarında olmakla beraber Karadeniz kıyılarında bulunmaktadır. Deniz suları ve rüzgarlarla dövülmüş, yıpranmış, üzerinde oyuklar meydana gelmiş kayalar ve kayalıklar kaya koruğunun doğal yetişme alanlarıdır. Barındırığı yüksek iyot bulunması da işte bu yüzdendir.

Kaya Koruğunun Yan Etkileri


Kaya koruğunun faydalarının çoğu açık bir şekilde önemli olsa bile, sodyum açısından çok yüksek olduğunun farkında olmanız gerekmektedir. Yüksek tansiyon hastalığı olan ya da kardiyovasküler hastalıklar için yüksek risk altında olan kişiler mutlaka dikkatli tüketmelidir. Kaya koruğu sosu ile yemek pişirirken, daha fazla tuzun eklenmesine gerek kalmamaktadır çünkü sebzeler yiyecekleri tatlandırmak adına fazlasıyla tuz barındırmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)