Kasnı Otu (Galbanum)
Kasnı otunun iki cinsi vardır. Birinin kokusu güzeldir, diğerinin kokusu ise aksine kötüdür. İyisi kızıla yakın renkte olanıdır. Odunu ağır bir kokuya sahiptir. İçilme miktarı yarım miskaldir. (2,5 gr.) Fazlası mide ve ciğere zarar verebilir ve muslihi aşık kemiğidir. Bende bu yazımda kasnı otundan bahsettim ve kasnı otu nedir, nasıl kullanılır, neye iyi gelir, ne kadar kullanılması gerekir, yan etkileri nelerdir, zararları var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Kasnı Otu Nedir
Kasnı otu, 2 metreye kadar uzayabilen, sarı çiçekli, otsu bir bitki türüdür. Zamk, uçucu yağ ve reçine barındırmaktadır. İran, Suriye, Afganistan ve Horasan dağlarında yetiştirilen bitkinin köküne gerçekleştirilen kesiklerden akan koyu bir malzemedir. Sarı esmer renkli, yumuşak balmumu kıvamında reçineli zamktır.
Kasnı Otu Özellikleri
3-4 yıllık bitkilerin köke yakın sap bölümleri çiçeklenmeden evvel kesilir, sızan sütümsü jel hava ile temasta zamanla katılaşmaktadır ve bıçakla kazınarak toplanmaktadır. Aynı kök tekrar kesilerek, 1-2 hafta içinde bütün usare alınmış olacaktır. Yuvarlak ya da yassı parçalar halinde bulunan sarı-kırmızımsı kahverengi ürün sıcakta yumuşamaktadır. Çok kuvvetli ve kalıcı sarımsaksı kokulu; acı, yakıcı, tipik ve çoğu zaman itici lezzette sahiptir.
Kasnı Otunun Faydaları
Kasnı otu, iştah açıcıdır ve hazmı kolaylaştırır. Ağrı kesici ve spazm çözücü etkiye sahiptir. Sinir sistemi yatıştırıcısı (bilhassa histeriye karşı) hazmı kolaylaştırıcı etkidedir ve gaz söktürücü, kurt düşürücü, kolitte faydalı olmaktadır. Balgamı, vücudun rutubetini giderir, mide üşütmelerinde ve idrar zorluğunda faydalıdır.
Kasnı otu sara hastalığına iyi gelir. Basuru zayıflatır. Sarı benizli kimseler bir müddet içmeye devam ederlerse yüzdeki sarılığı giderir. Yüze canlılık verir. Bağırsak gazlarını gidericidir.
Kasnı Otu Nasıl Kullanılır
Kasnının gövdesi çizilerek elde edilen sakızı kullanılır. Batı ülkelerinde ise gıda sanayiinde ürün, uçucu yağ ve tentürü sos, et, şekerleme ve çeşni ürünlerinde, bunlara ilaveten sıvı ekstrakt çorba, fırın ürünü, dondurma, alkolsüz içecek, et, şekerleme ve çeşni karışımlarında kullanılır. Yüksek miktarlarda kullanım, çoğu insan için nahoş gelebilmektedir.
Kasnı Otu Çayı
2,5 gr sıcak su içerisinde eritilir, yavaş yavaş içilirse ses kısıklığını giderir. Kuru incirle yenirse sarılığa karşı şifa olur. 2,5 gr toz haline getirilir, yumurta ile içilirse müzmin öksürükte faydalı olur.
Yorumlar
Yorum Gönder