Hint Ginsengi


Hint Ginsengi geleneksel Hint bitkisel tıbbında 4000 yıldan fazla bir zamandan beri önemli bir rol oynar. İtüzümü ailesinde incelenen küçük ve odunsu bir bitki olan ashwagandha’nın anavatanı Hindistan, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’nun kuru bölgeleridir. Ashwagandha kelimesi Sanskritçe’de "at kokusu" anlamına gelmektedir. Bu şekilde tariflenmesinin sebebi bitkinin köklerinin keskin kokusudur demek yanlış olmaz. Belki de bitkinin köklerinin bir atın gücünü ve dinçliğini verdiği düşünüldüğü zaman bu isim konmuştur diyebiliriz. Bende bu yazımda Hint ginsengi nedir, nerede satılır, neye iyi gelir, kırmızı ginseng nedir, Hint ginsengi faydaları nelerdir, yararları nelerdir, nasıl kullanılır, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Hint Ginsengi Nedir




Hint gisengi, ashwagandha; Hintçe adıyla dünyada meşhur hale gelmiştir. Hintçe de manası “at kokusu” olarak Türkçeleştirilebilir. At kokusundan öte atın gücü ve sağlığına vurgu yapmak için kullanılmaktadır.  Hindistan Ginsengi şeklinde de adlandırılmaktadır. Bitkinin adlarından biri olan “Ashwagandha” insana bir atın gücünü kazandıran anlamına gelmektedir.

Hint Ginsengi Özellikleri


Aswangandha bitkisi; familyasındandır. 30-200 cm kadar uzayabilen tüylü eliptik yapraklara sahip olan, çok yıllık, bir kültür bitkisidir.Yeşilimsi sarı küçük çiçeklerini portakal rengi küçük meyveler izlemektedir.

Hindistan, Afrika ve Avustralya’da bulunmaktadır. Eski Hint hekimliği Ayurveda da hayati fonksiyonları dengelemek amacıyla kullanılmıştır. Stres giderici niteliğe sahiptir, bağışıklık sistemini dengeleyici, iltihap iyileştirici, yaşlanmayı geciktirici, zihinsel yetenekleri geliştirici, hatta afrodizyak olarak bilinmektedir.

Yetiştirilmesi için güneşli iyi drenajlı toprak ister, bitkilerin birbirinden uzaklığı 50 cm olmalıdır. Tohumlar yarı kumlu toprağa ekilir ve 14-21 gün içinde filizlenir. Köklerin hasadı, bitkinin üst kısmı kuruyup meyveleri kızarınca ocak – mart aylarında yapılır.

Kökler kolay kuruması için 7-10 cm lik parçalar halinde kesilmektedir. Meyveler de bir sonraki rekolte için tohumlarını almak üzere dövülmektedir. Bir hektarlık bir alandan ortalama 400-500 kg kök ile 50 kg tohum elde edilebilir. 600 tohum bir gram kadar bir ağırlığa sahiptir. Bileşiminde witanin ve somniferin alkolitleri bulunmaktadır.

Aswagandha'nın Faydaları


Hint Ginsenginin sinir sistemini rahatlatıcı ve dengeleyici bir etkisi bulunmaktadır. Aşırı beyin yorgunluğu hallerinde ve unutkanlıkta oldukça fazla faydası vardır. Spor yapanlar için Aynı zamanda bir adaptojendir. Adaptojenler strese karşı vücudun gücünü çoğaltan ve düzenleyen nonspesifik maddelerdir. Hastalıklara karşı vücdun direncini attırarak genel performansı arttırır.çok iyi bir destekleyicidir.

Bu bitkinin eklem iltihabında, kanserde, yoğun strese yararlı ve dayanıklılığı artırıcı etkisi olduğu bilinmektedir ve aynı zamanda cinsel bakımdan da uyarıcıdır.

Düşük sperm sayısında ya da düşük sperm motilitesinde (motilite : hareket edebilme yeteneği) Panax Ginseng ve ashwaganda (withania somnifera) ve zencefil (Zingiber Officinale) ile bazen başarılı tedavi olunabilmektedir. Geleneksel olarak erektil disfonksiyon (iktidarsızlık) ta da her ikisi de kullanılabilmektedir.

Hint Ginsengi'nin Anti-Bakteriyel Özelliği


Ayurveda düşünüşü ve sağlığı metinleri doğrultusunda Ashwagandha, insanlarda bakteri enfeksiyonlarının kontrolünde etkili olmaktadır. Hindistan’da var olan Allahabad Üniversitesi’nde Biyoteknoloji Merkezi’nde gerçekleştirilen bir araştırma Ashwagandha’nın bu geleneksel inanca uygun antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu ortaya koydu. Aynı zamanda, Ashwagandha’nın oral yolla tüketildiği zaman urinogenital, gastrointestinal ve solunum yolu enfeksiyonlarında etkili olduğu sonucuna varılmıştır.

Aswagandha Bitkisi Nasıl Kullanılır


300-700 gram bitki kökü 250 ml soğuk suya konup kaynatılır, soğutulup süzülür ve günde üç fincan içilir. Günde 1-2 gramlık kapsül içilir. Tentür olarak da günde üç kez 2-4 ml alınmaktadır.  Hint ginsengi fazla yan etkisi olmayan bir bitkidir. Altı ay sürekli kullananlardan fakat ishal ve kusma gibi yan etki verenler olmuştur. Hamilelerin hekimlerine danışmadan kullanmamalarında  yarar olabilmektedir.

Aynı zamanda geleneksel formullere göre hazırlanmış ayurvedik macunların veya tabletlerin içinde de bulunur. Ayurveda tıbbında bitkiler genel olarak tümüyle kullanıldıkları için, bu bitki de tüm kısımlarıyla kullanılmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)