Arnika-Altın Çiçek (Arnica montana)


Arnica Montana'nın kısaltması olan Arnica , sarı-turuncu papatya benzeri çiçekler üreten Avrupa ve Kuzey Amerika'nın dağlık bölgelerinde bulunan çok yıllık bir bitki türüdür. Aynı zamanda bu bitki Türkçe'de Altın Çiçek denmektedir. 1500'lerden bu yana, arnika bitkisinin taze ya da kurutulmuş çiçekleri tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Bende bu yazımda arnika, altın çiçek nedir, arnika kremi nedir, arnika tablet neye yarar, arnika yağı nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır, neye iyi gelir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Arnika-Altın Çiçek Nedir




Arnika - Altın çiçek (Arnica montana); bileşikgiller familyasında incelenmektedir. Genel olarak Kuzey Amerika’da yoğun bir biçimde yetiştiriciliği gerçekleştirilmektedir. Boyu yaklaşık olarak 30 – 50 cm arasında değişmektedir. Türkiye’de yetişmesine uygun bir iklim ve toprak türü bulunmamaktadır.

Kökleri 0,5 cm çapında, 10-15 cm uzunluğundaki esmer ana kök ve buna bağlı küçük yan köklerden oluşur. Çiçekleri 4-8 cm çapında, ortada yarım küre şeklinde bir göbek ve bu göbek boru şeklindeki küçük yapraklar ve kenarına dizilen 12-20 uzun dil veya şerit şeklinde altın sarısı renkli taç yaprakları bulunur.

Arnikanın Orta Asya’da yetiştirilen Türk Arnikası; Arnica Montana ve Batı Avrupa’da yetişen Atlantik Arnikası; Arnica ssp. Atlantica olmak üzere iki önemli türü bulunur. Güneşli gün sayısının çok olduğu toprakları ve genel olarak alkali karaktere sahip toprakları tercih etmektedir. Gübreye karşı oldukça hassastır ve bulunduğu topraklarda gübre kullanılıyorsa çabucak ölür. Yaz ayının başından sonbaharın başlangıcına kadar çiçek açmaktadır. Halk arasında öküz gözü, Türk çiçeği, yara otu olarak da bilinir.

Arnika'nın Faydaları


Araştırmalara göre; Arnika çiçek ekstresinden elde edilen merhemi başta spor, iş, ev, oyun kazaları sonucu ortaya çıkan morarma, ezilme, burkulma, iç yırtılma, iç kanama, gerilme ve şişme gibi rahatsızlıklara ve de toplardamar zafiyetine karşı kullanılmaktadır. Antiseptik özelliği bulunmaktadır. Açık yaralara sürüldüğünde mikrop öldürücü niteliktedir. Aynı zamanda kas ve eklem ağrılarına iyi gelmektedir.

Kalp hastalıklarına karşı bir önlem niteliğindedir. Masaj yapılarak deri üzerine uygulandığında rahatlatıcı etkiye sahiptir. Lenf ödemine iyi gelmektedir. Ayrıca, Arnika ekstresi bitkinin çiçeklerinin ekstraksiyonu ile elde edilmektedir ve genellikle merhem yapımında kullanılabilir.

Hassas kişilerde ciltte alerjik reaksiyona yol açabilir. Böyle bir durum görüldüğünde tedavi hemen durdurulmalıdır. Yalnızca haricen kullanılması tavsiye edilmektedir. Açık yaralar üzerine ,göz ağız çevresine sürmekten kaçınmalıdır. Yüksek dozda kardiotoksik olabilmektedir.

Arnika Nasıl Kullanılır


Arnika bitkisi Türkiye’de yetişmediği için her yerde bulunabilecek bir bitki türü değildir. Merhem yapılarak vücuda uygulanabildiği gibi çay yapılarak da içilebilir.

Yaz başından sonuna kadar toplanan arnika çiçekleriyle alkollü (ya da ispirtolu) eriyiği hazırlanır. 50 gr. taze çiçeğinin üzerine yarım litre % 70'lik alkol (ya da ispirto) dökülür. Bu karışım temiz bir şişeye konulup ağzı sıkıca kapanır.

Bir hafta süreyle güneşli ya da ılık yerde bekletilir. Daha sonra eriyik güneş görmeyen bir yerde, kabının ağzı sıkıca kapalı olarak saklanır. Gerektikçe, şikayet edilen yerlere dıştan uygulanır.

Arnika Nasıl Toplanır


Arnika çiçekleri yaz aylarının ilk yarısında toplanmaya başlanmaktadır. Çiçekler kuru ve açık havada stoklanır. Çiçekler kesilir ve açık havada bir gölgelik altında 55 dereceden yüksek olmayan bir sıcaklıkta kurutulmaktadır. Kırılgan çiçek sepetlerine zarar vermemek adına onların kurutma sırasında döndürülmesi önerilmemektedir. Hazır hammadde serin havadar bir yerde en fazla 2 sene tutulabilir.

Arnika'nın Yan Etkileri


Arnika'nın ağızdan alınması yoluyla meydana gelebilecek ciddi yan etkileri bulunmaktadır. Baş ağrısına, titreme ve kalp bozukluklarına yol açabileceğinden tıbbi gözetim olmadan arnikayı ağız yoluyla almanız önerilmemektedir. Arnica, mukoza zarlarını tahriş edebilir ve kusmaya yol açabilir. Büyük dozlarda alımı ölümcül olabilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)