Alfa Alfa (Medicago Sativa)


Alfalfa bitkisi, ülkemizde bilinen adıyla yabani yonca ve ya kaba yonca filizi bitkisidir. Alfa alfa  bitkisi tam bir şifa kaynağı olan yaprakları, filizleri ve tohumu ilaç elde etmek için kullanılır. Alfa alfa yani kaba yonca filizi,  kolesterol oluşturmayan protein barındırmaktadır. Alfa alfa bitkisi, uluslararası terminolojide alfa alfa (kelime kökeni Arapça البرسيم veya الحجازي), halk dilinde Şark yoncası şeklinde de bilinir. Bende bu yazımda alfa alfa nedir, alfa alfa çayı nasıl yapılır, faydaları nelerdir, alfa alfa bitkisi zayıflatır mı, nasıl kullanılır, zararları nelerdir, nerede satılır, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Alfa Alfa Bitkisi Nedir




Alfa alfa, ülkemizde yabani yonca yada kaba yonca adıyla bilinen Alfa alfa( Medicago Sativa ) Asya kökenlidir. Bu bitki Romalılar ve Araplar tarafından dünyaya yayılmış bir bitkidir. Araplar ona içeriğinde var olan vitamin, protein ve minerallerden kaynaklı `Besinlerin Babası` adını vermişler. Pek çok coğrafyada ve iklimde yetişen bir bitkidir. Alfaalfa bitkisi,  mavi ve mor renkli açan bir bitki türüdür ve yaklaşık 3 metre kadar uzar. Eski zamanlardan günümüze kadar kullanılan bu bitki Asya' da özellikle Arap yarımadasında geçmişten günümüze kadar sıkça tüketilen bir besin olarak dünya ya yayılmıştır. Yalnız Araplar tarafından değil, Uzakdoğu milletleri ile Avrupa'da kurulan büyük uygarlıklarda da faydaları ile kendisine kullanım alanı bulan bir bitki olmuştur.

Alfa Alfa bitkisi baklagiller familyasındandır. Alfa Alfa bitkisi proteinlerin temel taşları bakımından oldukça zengindir. Alfa Alfa bitkisi yapısında bol miktarda vitamin barındırır. Özellikle A ve C vitamini bakımından oldukça zengindir.

Alfaalfa Otu'nun Faydaları


Alfa alfa, manganez, kalsiyum ve beta-karoten (kalp hastalıkları ve kansere karşı çok yararlı), proteinler, A, C ve K vitaminleri barındırmaktadır. Alfa alfa, gıda üreticileri tarafından klorofil ve karoten kaynağı olarak da kullanılır. Alfa alfa, K vitamininin en iyi doğal kaynaklarından birisidir. Vitamin K belirli proteinlerin kalsiyuma bağlanmasına yardım eder ve uygun kemik mineralizasyonu için gereklidir. Düşük vitamin K alımıyla erkek ve kadınlarda kalça çatlaması veya kırılması riskinin artması arasında bir ilişki olduğu yakin zamanlarda yapılan bir araştırma ile ortaya çıkarılmıştır.

Sağlıklı kemik gelişimi ve kemiklerin korunması, artrit, kireçlenme ve mafsal iltihabının giderilmesini sağlamaktadır. İştahın artırır ve iyi bir besleyicidir. Anemi, kansızlık, İdrar yolları, böbrek ve idrar kesesi rahatsızlıkları tedavisinde önerilmektedir. Böbrek taşı veya kumu düşürmek İçin yardımcı ve idrar artırıcı, Sistit (cystitis) giderici, karaciğer, kan ve böbrekleri ve temizleyicidir.  Hipofiz bezi fonsiyonlarını destekleyici, gut, damla hastalığı, kabızlıkta rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Estrogen (östrojen) üretimine yardımcı olmaktadır ve kan şekerinin ayarlanmasına yardımcı olur.

Alfa Alfa Otunun Sindirime Faydaları


Alfalfa (yonca) sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır ve barındırdığı diyet lifi, tüketiminizi artırabilmektedir. Zaman içerisinde, diyet lif tüketimi düşük kan kolesterol düzeyleri yardımcı olabilmektedir. Düşük kolesterol kalp problemleri ve hastalığı önlemeye yardımcı olmaktadır.

Alfaalfa Otu'nun Kullanımı


Yaprakları ve kökleri kullanılır. Çayı yapılabilir. Özellikle ABD ve Avustralya mutfağında salatalarda yeri olan bir bitkidir. Bazı ülkelerde genç yaprakları çiğ olarak tüketilmektedir. Daha olgun alfalfanın tüketimi çok yüksek diyet lifi içeriği sebebiyle kısıtlıdır. Alfalfa, gıda üreticileri tarafından klorofil ve karoten kaynağı olarak da kullanılmaktadır. Alfa alfa, genel olarak tablet olarak satılır. Toz haline getirilerek kullanılabildiği gibi, kaynatılarak da kullanılır.

Alfa Alfa Otunun Yan Etkiker


Alfa alfa bitkisi, Salmonella ve E. coli bakterisinin potansiyel kontaminasyonu olarak sonradan bulaşmadığından yani kök filizi halindeyken bakteri barındırdığından bulunabilmektedir. Bu tohum üreten fabrikalarda, hatalı gübre, pis su kullanımı gibi nedenlerden kaynaklı kirlenen tohum çimlenme şartlarında dengesiz nem ve ısı da, eklenirse kötü bakterilerin üremesi için elverişli hale gelir ve kontamine oluşmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)