Akgünlük Ağacı (Burseraceae)


Afrika, bazı arap ülkeleri ve Hindistan'da yetiştirilen Boswellia Serrata, Türkiye'de daha çok akgünlük şeklinde adlandırılmaktadır. 8 metreye kadar boylanabilen ağaçtan elde edilen akgünlük, geleneksel tıpta kullanılan bir bitkidir. Bir tür ağaç sakızı olan akgünlüğün içerisinde uçucu yağlar ve organik asitler bulundurur. Bende bu yazımda çok faydalı olan akgünlük ağacının özelliklerinden bahsedeceğim. Ayrıca yazımda akgünlük ağacı nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, zararları nelerdir, nerede yetişir, nerede satılır, akgünlük sabunu, kapsülü yararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Akgünlük Ağacı Nedir




Boswellia serrata; Hindistanda yetiştirilen Akgünlük ağacından elde edilen reçinenin adıdır. Hindistanda geleneksel ayurveda hekimliğinde yıllardır kullanılmaktadır. Hindistanda yetişen ve yüz yıllardır kullanılan boswellia bitkisi, orta yada yüksek boyda dallanma gösterir. Bu şifalı bitkinin en önemli özelliği gövdesine dokunduğu zamanda aleorezin adında ki (sakızımsı) bir madde yaymasıdır.


Akgünlük Ağacı Özellikleri


Ülkemizde Akgünlük olarak bilinen bu bitki ezilerek toz halinde veya suyla karıştırıp tüketilebilir yada kapsül olarak günde 3 defa tok karnına tüketilebilir diye önerilir.

Boswellia bitkisi %50-60 civarında boswellik asit ve türevlerini barındırırr. Boswellianın uçucu yağlar bakımından oldukça zengin olan sakızımsı etken maddesi, reçineli bir yapıya sahiptir. Diğer yandan boswellianın sakızımsı reçinesinde olan Pinen ve Fallandren isimli uçucu yağlardır. Bu şifalı bitkiye sığlaya benzeyen hoş bir koku vermektedir.

Boswellia Ağacının Faydaları


Özellikle prostat kanseri probleminde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Prostat kanserinin dışında; mesane, rahim, kolon ve kemik iliği kanserlerinde, kötü huylu hücrelerin azalmasında ve hastalığın seyrinin yavaşlamasında da son derece etkili olduğu düşünülür.

Öte yandan bitkinin temel bir bileşeni olan akbanın; farklı mekanizmalar yaratarak kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği de ortaya çıkmaktadır. Boswellia bitkisi; serbest radikalleri yok eden özelliği ile total kolesterolün düşürülmesinde faydalı olmaktadır.

Akgünlük ağacı antidepresan etkisi de bulunmaktadır. Bitkinin 'Incensole asetatı' adında ki bir bileşeni, beynin hipokampus bölgesindeki hücrelerin dejenerasyonunu engelleyici etkiye sahiptir.

Prostat kanserinin dışında; mesane, rahim, kolon ve kemik iliği kanserlerinde, kötü huylu hücrelerin azalmasında ve hastalığın seyrinin yavaşlamasında da oldukça umut vaat edici gelişmeler yaşanmaktadır.

Hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen deneylerde; boswellia özlerinin anti-enflamatuvar yani iltihap önleyici bir etki gösterdiği belirlenmiştir. Öte yandan bitkinin temel bir bileşeni olan akbanın; çeşitli mekanizmalar yaratarak kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği de ortaya çıkmıştır.

Son zamanlarda yapılan çalışmalarda; boswellia'nın yüzde 90 oranında metastazı yani kanserli hücrelerin yayılmasını önlediği gözlenmektedir.

Boswellia Ağacı Nasıl Kullanılır


Kabuğu tatlı, soğutucu ve tonik olarak kullanılabilir. Öksürük ve astım için etkili bir yarar sağlar. Bunlara ek olarak idrardan kan gelmesi, ateş, terleme, konvülziyonlar, kronik larenjit, sarılık ve artrit hastalıklarına da yarar sağlayıcıdır.

Boswellia Serrata Ekstresi


Boswellianın standart dozu, %37.5-65 arası boswellic asit barındırır, bu oran kapsül başına 150-200 mg anlamına gelir. Boswellia ile ilgili çalışmaların çoğunda günlük doz 450 mg. (150 mg.lık 3 doz) ve 1200 mg. arasında belirlenmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)