Akasma Otu (Clematis Vitalba)
Akasma otu; düğün çiçeğigiller familyasındandır. Bu çiçek, süs çiçeği olarak da yetiştirilebilir ve beyaz renkli çiçeğe sahip olan bir bitkidir. Bu çiçeğin Anayurdu Türkiye’dir. Türkiye’nin çoğu bölgesinde yetişebilen bir bitkidir. Akasma, dikine yükselen bir bitkidir ve 50 ile 150 santim arasında boy verebilir. Beş ile dokuz taneden meydana gelen yaprakları kanat görüntüsü verir. Bitkinin üst dallarında toplanan çiçekler birbirine yakın dururlar ve demet şeklinde görünürler. Dört beş adetten ibaret taç yaprakları dil biçimindedir. Döllenme tozlukları ortadadır ve sarımsı renklidir. Koyu renkli olan meyvelerinin üzeri beyaz tüyler ile kaplıdır ve bu tüyler yardımıyla rüzgarlı havada çok uzaklara ulaşabilmektedir. Bende bu yazımda akasma otu nedir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, yapısı nasıldır, özellikleri nelerdir, yararları nedir, yan etkisi var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Akasma Otu Nedir
Akasma otu (Clematis vitalba); düğün çiçeğigiller familyasında incelenmekte olan bir bitkidir ve beyaz çiçek veren, bahçelerde süs çiçeği maksatlı yetiştirilen sarılıcı bir bitki türüdür. Akasma, yaban asması, Meryem ana asması gibi farklı adları da bulunmaktadır.Vatanı Türkiye olan bitki Türkiye’nin hemen her yöresinde rahatlıkla yetişir. Hasat zamanı: Mayıs’tan Temmuz’a kadar yaprak, çiçek ve taze sürgünleri toplanır ve taze olarak tentür veya natürel ilaç yapımında kullanılır.
Akasma 50-150 cm boyunda çok yıllık bir bitki olup dikine yükselir. Yaprakları kanat şeklinde olup 5-9 yapraktan meydana gelir. Yaprakları geniş mızrak şeklinde, karşılıklı, kısa saplı, üst yüzeyi mavimsi yeşil, alt yüzeyi tüylü ve kenarları bütündür. Çiçekleri bitkinin üst dallarında demet gibi topluca bir arada bulunur. Taç yaprakları dil şeklinde, 4-5 adet beyaz renkli, ortada sarımsı beyaz renkli döllenme tozlukları bulunur. Meyveleri çok küçük lacivertimsi siyah çekirdek şeklinde ve etrafında takma saç gibi bir düzine beyaz tüyleri vardır ve olgunlaşınca rüzgarlı havada but tüyler vasıtası ile uzaklara uçabilmektedir.
Akasmanın Faydaları
Ak asma otundan tentür ve natürel ilaç yapılmaktadır. Zehirli olması nedeni ile çayı içilmez. Düğün çiçeğigillerin alt grubuna ait olan Clematisgillere dahil olup bizi ilgilendiren iki önemli türü bulunmaktadır. Akasma; Clematis recta ve Adi Akasma; Clematis vitalba olarak bilinen bu iki türdür. Latince “recta” dikine yükselen, “clematis” kelimesi klemadan türetilmiş olup sarmaşık anlamına gelmektedir. Akasmayı 13.yy.da Salernitan Okul doktoru Platearius kansere karşı kullanmış ve günümüzde New York Metropolitan Hastane sinde baldır ülserine (ulcus cruris) karşı kullanılmıştır. Vatanı Avrupa’nın Güneydoğusu, Türkiye, Horasan ve Türkistan olup günümüzde pek çok ülkede kültür bitkisi olarak yetiştirilir. Akasma genellikle ovalar da, güneşli yörelerde, göl, gölet ya da ırmak kenarlarında yabani biçimde yetişmektedir.
Akasma bitkisi bedeninizdeki iltihaplanma durumlarının önüne geçer. Diğer faydaları ise en önemli faydaları arasında sayılan erkeklerde oluşan bir çok genital bölge sorunlarında örneğin kasıklarda oluşan kasık bezlerindeki şişmeler ve diğer rahatsızlıkların giderilmesinde faydalar sağlar.
Akasma Otunun Kullanımı
Akasma bitkisinin zehirli olmasından kaynaklı bu bitkiyi çay biçiminde bir kür uygulayarak içemezsiniz. Bitkiyi dikkatle ve eldivenle toplamak gerekir. Maalesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemlerinde oldukça fazla yanlışlar yaşanabilmektedir. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca 1 - 2 günde kurudu ise 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneşte kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir.Toz halinde günde 3-5 gram su ile alınabilir. Kökleri toz haline getirilerek haricen kullanılır.
Akasma Otu Nasıl Toplanır
Zehirli bir bitki olmasından kaynaklı akasmayı çay şeklinde tüketemeyiz fakat kür olarak da kullanımı sorun olmaktadır. Bu otu toplarken de oldukça dikkatli olunması gerekmektedir ve eldiven takarak toplanması gerekmektedir. Bitkinin yaprak ve çiçekleri güneş altında kurutulmaması gerekir ve gölgede tutulması gerekmektedir. Aynı zamanda kurur kurumaz paketlenip depolanması gerekmektedir; Bunun sebebi fazla bekletmek eterik yağları kaybetmesine yol açmaktadır. Kuruma süresi aşağı yukarı bir iki gündür. Bitki kökleri yaprak ve çiçeklerden farklı olarak güneş altında kurutulabilir ancak köklerin de kuruduğu gün hemen paketlenmesi gerekiyor. Kökler toz haline getirilerek haricen kullanılabilmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder