Yer Elması (Helianthus Tuberosus)
Yer elması içinde önemli pek çok özellik barındırmasının yanında maalesef kendisine hak ettiği değeri görememekte ve mutfaklarımızda çok da fazla yer almıyor maalesef. Yer elması vitamin, mineral ve demir bakımından oldukça zengindir. İçerisinde var olan nişasta ve kalori bulundurmamasından kaynaklı kilo vermede oldukça etkili olabilmektedir. Şeker hastalarının da yemek listelerinde bulunan önemli besinlerinden biridir. Tabi ki yer elmasının daha bir çok faydası bulunmaktadır. Bende yazımda yer elması nedir, faydaları nelerdir, yararları nelerdir, cilde etkileri nelerdir, nasıl yenir, gaz yapar mı, neye iyi gelir, zayıflamaya faydası nedir, nasıl tüketilir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Yer Elması Nedir
Yer elması, papatyagiller ailesinden, ayçiçeğigiller cinsinden, yenilebilir köksapları yumru biçiminde olan bir bitki türüdür. Turpa benzer bir dokusu ve tatlımsı bir tada sahiptir.
Parlak sarı renkte çiçekler açan ve toprak altında patatese benzer yumruları olan bir sebze türüdür. Besleyici bir sebze olan Yer Elması, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor mineralleri bakımından zengindir. Latince Adı: Helianthus Tuberosus.
Yer Elmasının Faydaları
Besin maddesi olarak inulin ihtiva eder. Besin değeri patatesle aşağı yukarı aynıdır. Karbonhidrat miktarının düşük olması sebebiyle şeker hastalarının kullanabileceği iyi bir besin kaynağıdır. Nişasta bulundurmayan ve kalorisi sıfıra yakın olan tatlı yer elması kökleri çok iyi bir besin olduğu gibi, şeker hastalarına da tavsiye edilir.
Vücut direncini ve cinsel gücü arttırır. İçerdiği besin değerleri ile kansızlığa iyi gelir. Anne sütünü arttırmaya yardımcı olan yer elması emziren anneler için de faydalıdır. İdrar söktürür ve kabızlığı gidericidir. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olabilir.
Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Romatizma, mafsal ve nikris ağrılarını hafifletebilir. Basur şikayetlerini azaltır. Cildi güzelleştirir.
Yer Elması Tam Bir Potasyum Kaynağı
Yer elması-kudüs enginarları, yüksek potasyum içeriği ile ünlü olan muzlardan bile daha fazla potasyum miktarına sahiptir: 100 gramlık bir ham yer elmasının 429 miligram potasyum içerirken, muzlar bu önemli mineralden 358 miligram barındırmaktadır. Potasyum sağlık için çok önemlidir ve sağlıklı bir kalp ve düzgün çalışan kaslar için özellikle önemlidir. Dahası, yer elmasını ve diğer potasyum yönünden zengin yiyecekleri yiyerek kemiklerinizin sağlığını iyileştirebilir ve hatta osteoporoz gelişme riskinizi azaltabilmektedir. Kudüs enginar ve muz gibi potasyum barındıran yiyeceklerin, özellikle çok fazla tuzlu yiyecek yiyen insanlar için faydalı olduğu düşünülmektedir
Yer Elması Nasıl Yenir
Yer elmasının kökü haşlanarak yemeği yapılabilir ve tüketilir. Suyu ile saçlar yıkanırsa saç diplerini kuvvetlendirir. Ezilip lapa haline getirildikten sonra şişliklerin üzerine konursa faydası görülür. Besin değerleri yüksek kalorisi düşük bir besin olduğu için diyet yapanlar kullanabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder