Turp (Raphanus Sativus)
Turp keskin bir tada sahip olan tüketilebilir bir kök sebzesidir. Turp bitkisinin yaygın olarak tüketilen kısımları yapraklar, çiçekleri ve tohumlardır. Turp bilimsel adı Brassicaceae familyasına ait Raphanus Sativus'tur . Turp ayrıca, dünyanın bazı bölgelerinde, özellikle Asya pazarlarında daikon olarak da adlandırılmaktadır. Bu tüm mutfaklarda kendine yer bulabilen bitki hakkında detaylara değineceğim. Yazımda ayrıca turp nedir, faydaları nelerdir, nasıl yenir, turp çeşitleri nelerdir, zararları var mıdır, neye iyi gelir, sağlığa faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Turp Nedir

Turp, turpgiller familyasında bilinen sebze olarak tüketilen bir bitki türüdür. Meyvesi etli ve genel olarak beyaz renktir. Kara turp, beyaz turp, kırmızı turp gibi çeşitleri vardır. Ana vatanı Akdeniz bölgesi olan turp, Ülkemizde yaygın olarak Osmaniye'de üretiliyor. Osmaniye'nin Kadirli ilçesi Türkiye'nin toplam turp üretiminin yüzde 70'i gerçekleştirilmektedir.
Yaprakları tüylü, çiçekleri beyaz, sarı, mor renkli bir bitkidir. Acımsı bir tada sahip olan turbun kökü C vitamini, kükürt ve iyot bakımından zengindir. Ayrıca, B1, B2 vitaminleri ile çeşitli mineraller içerir.
Turp İçeriğindeki Besin Değerleri
Turp bir çok vitamin ve mineral barındırmaktadır. Bu vitamin ve mineraller şunlardır:
- c vitamini
- potasyum
- folat
- B-12 vitamini
- niasin
- B-6 vitamini
- K vitamini
- kalsiyum
- magnezyum
- çinko
- fosforlu
- bakır
- manganez
- sodyum
Turpun Faydaları
Karaciğere çok faydalı bir besin olan turp tam bir karaciğer dostudur. Karaciğeri kuvvetlendirir ve şişliğini indirir. Sarılığa karşı da faydalıdır. Böbrek kumlarını ve safra taşlarını dökmeye yardımcı olur. Romatizma ve siyatik gibi sağlık sorunlarında faydalıdır.
Astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Öksürüğü keser. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Uyarıcıdır. İştah açar. Mikrop öldürücüdür. Vücudu ve diş etlerini kuvvetlendirir.
Kalp ve damar sağlığına faydalı olmasının yanında kansere karşı da koruyucu etkilere sahiptir. Şeker hastalarına da faydalıdır.
Turp cilt bakımı noktasında da oldukça yararlıdır. Cilde tazelik, saçlara ise parlaklık verir. Sivilce ve egzamayı geçirmeye yardımcı olur.
Bağışıklık Arttırıcı
Turpun içeriğinde C vitamini yüksek miktarda olduğu göz önüne alındığında, sizi soğuk algınlığı ve öksürükten koruyabilme özelliğine ve temel bağışıklık sisteminizi iyileştirebilme etkisine dair bir şey söylemeye gerek bile yok. Ama düzenli şekilde tüketilmesi gerekir. Aynı zamanda zararlı serbest radikallerin, iltihabın ve erken yaşlanmanın gelişimini kontrol etmektedir.
Kırmızı Turp
Kırmızı Turp, yüksek oranda potasyum içeriyor ve kalp kası dahil bütün kasların düzgün çalışması için gereken mineralleri içinde bulunduruyor. Vücuda yeterli miktarda alınan potasyum ise tansiyona karşı koruyucu özellik taşıyor. Turpun içinde yüksek oranda bulunan folat, onu diğer sebzelerden ayırıyor. 1 kase turptan günlük folat ihtiyacının % 7 ′sini karşılanabiliyor.
Turp Nasıl Kullanılır
Turpun kökü ve yaprağı daha çok salatası yapılarak kullanılır. Tıbbi açıdan ise; Kırmızı turp vücuda kuvvet verir ve balgam söktürür. Siyah turp böbreklere daha faydalıdır. Tam bir karaciğer dostu olan turp suyu, damar sertliği ve uykusuzluğa da iyi gelir. Bal ve sirke şerbeti ile karıştırılıp gargara yapılırsa nefes darlığına iyi gelir.
Turp Yaprağı ve Faydaları
turp yapraklarının, içerdiği beta-karoten, C, E, B6, B9 vitaminleri ile kalsiyum açısından çok iyi bir sebze olmasını sağlamaktadır. Beta-karoten, özellikler göz ve akciğer sağlığına oldukça iyi gelir.
Turp yapraklarının ise yaşlanmayı yavaşlatıcı etkisi de vardır. ‘Bu yaprakları çorbalara ya da salataya ilave ederek veya ıspanak gibi pişirilerekte tüketilebilmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder