Tatula (Datura Stramonium)
Tatula-boru otu patlıcangiller familyasında incelenmektedir ve bir yıllık otsu bir bitki türüdür. Bu ot 35-100 cm arasında uzayabilmektedir. Yaprakları saplı, büyük ve oval bir şekildedir ve kenarları ise girintili çıkıntılı bir görünüme sahiptir. Çiçekleri genellikle beyaz renkli olan daturanın, kenar çerçeveleri farklı renkte olabilmektedir. İçi ve kendi beyaz olan çiçeğin çerçevesi, mor hatlardan meydana gelebilmektedir. Genel özellikleri bu şekilde olan tatulanın yani boru otunun detaylarından bahsedeceğim. İyi okumalar.
Tatula Nedir
Tatula bitkisi; patlıcangiller familyasında incelenen; 30-100 santimetreye kadar uzayan, dik gövdeli, bir yıllık otsu bir bitki türüdür. Yaprakları saplı, büyük, oval ve kenarları tam, az girintili ya da toplu yapıdadır. Çiçekleri beyaz renklidir. Bu bitkinin meyvesi, çok tohumlu bir kapsüldür ve 10 farklı türü bulunmaktadır. Bu türlerden Datura metel ve Datura stramonium yurdumuzda yetiştiriciliği yapılmaktadır, ilaçlarda yaprakları ve tohumları kullanılabilir.
Tatula bitkisi, zehirli olmasının yanında da narkotik bir bitkidir. Tıbbi amaçla kullanıldığı gibi halüsülojenik bir uyuşturucu olarak ta kullanılmaktadır fakat çok zehirli olduğundan doz aşımı söz konusu olduğunda bilinç kabı ve ya ölümle sonuçlanabilmektedir.
Tatula bitkisi; günümüzde tıbbi alanda kramp çözücü bağlamında ve astım hastaları için nefes açıcı olarak kullanılabilir. Yol kenarları da dahil olmak üzere kurak bölgelerde yabani bir bitki olarak bulunmaktadır
Tatulanın Faydaları
Tatula bitkisinin nefes darlığını giderici etkisi ile astıma karşı faydalıdır. Aynı zamanda bu bitki yukarıda da bahsettiğim üzere uyuşturucu ve spazm çözücü özelliğe sahiptir. Kullanıma göre ağrıları kesicidir. Terlemeyi, mide ve tükürük salgılarını azaltmaktadır.
Tatulanın yapraklan müstakil olarak veya adaçayı ile karıştırılarak tüketilir. Boğmaca da, siyatikte hemeroidlerde, yanıklarda, bazen şiddetli ülser sancılarında da acıyı dindirmek maksatlı kullanılabilir. İdrar tutamama durumlarında da etkilidir.
Doğal Saç Uzatma
Eğer erkek tipi kellikten muzdaripseniz tatula otundan yararlanabilirsiniz. Kolayca saç sağlığını artırmak için uygulanabilecek saç için bir merhem elde edebileceğiniz bir bitkidir. Yeni çıkan saç kıllarının büyümesini ve folikül yataklarının bakımını teşvik etmektedir, böylece saç üretmeyi de destekleyicidir.
Datura ve Mide Sağlığı
Tıp alanında kramp çözücü, eklem ağrılarını kesen etkili maddeleri içeriğinde barındırmaktadır. Aynı zamanda datura terlemeye karşı oldukça etkili bir bitkidir. Mide ve tükürük salgılarını azaltmaktadır. Vücudu rahatlatır ve bağırsak gazlarını giderici niteliktedir.
Tatulanın Yan Etkileri
Tatula bitkisinin tavsiye edilen miktarından aşırı kullanımında, göz bebeğinin aşırı derecede büyümesi, susuzluğun artması, gırtlağın kuruması, yutma zorluğu ve uykusuzluğa yol açabilir. Doz artırıldığında baş dönmelerine, bayılmalara, çarpıntıya, şiddetli sayıklamalara, kızıl hastalığında olduğu gibi hayal görmelere yol açabilir. Yüksek dozda ise öldürücü olabilmektedir.
Tatula Nasıl Kullanılır
Yapraklar kullanılır. Bunlar çiçek açma zamanında (Haziran-eylül aylarıda) iyi gelişmiş olanlar sapsız şekilde toplanmaktadır. Gölgede ve ya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru yaprakların üst yüzü koyu yeşil, alt tarafı açık yeşil, az baygın kokulu ve az acı tattadır.
Tatula yaprakları, çiçekleri ve tohumları kullanılabilmektedir. Tohumlarından elde edilen tentür ya da yağ kullanılabilmektedir. Sigaradan kaynaklı nefes darlığını gidermek için kullanılabileceği gibi merhem halinde ağrı giderici olarak da kullanılabilir. Zehirli bir bitki olduğundan doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor.
Tatula Tennürü - Çayı
Tatula yaprağından bir kahve kaşığı 400 gr. kaynar su ile haşlanır ve bir saat bekletilmesi gerekiyor. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer bardak tüketebilirsiniz. Tohumlardan 4-5 adeti dövülerek yemeklerden sonra su ile tüketilir.
Yorumlar
Yorum Gönder