Şeftali (Prunus persica)
Şeftali, Çin ve Güney Asya'ya özgü sulu ve çok yönlü yaz meyvesidir. Latince adı Prunus persica ve şeftali, dünyanın ılıman bölgelerinde yetiştirilen yaprak döken ağaçların ürünüdür. Şeftaliler, erik ve kiraz gibi meyveleri barındıran Rosaceae ailesine aittir. Şeftali meyvesinin sağlığa faydaları arasında hipokalemi, şişmanlık, kolesterol, kan durması ve nörodejeneratif gibi sağlık sorunlarına iyi gelmektedir. Göz bakımı, cilt bakımı, sağlıklı bir sinir sistemi, kemik ve dişlerin korunmasına yardımcı olmaktadır. Şeftali meyvesinin ayrıca antikanser özelliklere sahip olduğu biliniyor. Bakalım bu tadı güzel ve sağlığa çokça faydası olan meyvenin başka daha ne etkileri varmış.
Şeftali Nedir

Şeftalinin Özellikleri
Şeftalinin meyveleri portakal büyüklüğünde, sarı, pembe ve kırmızı renklerdedir. Meyveleri tüylü ya da tüysüz olabilir. Meyvelerin içinde kırmızı renkte üzeri pütürlü çekirdeği vardır. Çekirdeğin iç kısmında tohumu vardır. çok yıllık ağaçtır.
Şeftali ilkbaharda erkenden ve yaprağından önce açan pembe renkli çiçekleri yabani güle benzer. Çeşitlerine göre hazirandan eylül ayına kadar olgunlaşan şeftali meyvelerinin pek çok çeşidi (Türkiye'de yaklaşık 64 çeşit) bulunmaktadır. B ve C vitaminleri ile potasyum açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca A vitamini ile kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir ve fosfor minerallerini de barındırır.
Şeftalinin Besin Değeri
Şeftali, zengin bir potasyum, A vitamini, beta-karoten ve C vitamini (askorbik asit) kaynağıdır. Aynı zamanda, iyi bir E vitamini (alfa-tokoferol), K vitamini (phylloquinone), B1 vitamini (tiamin), B2 vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niasin), B-6 vitamini ve folat kaynağıdır. Şeftali, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, çinko ve bakır gibi zengin bir mineral hazinesi sunmaktadır.
Şeftalinin Faydaları
Şeftali şücudun hastalıklara karşı direncini arttırır. Bağırsakları yumuşatır. Hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Basur şikayetlerini azaltmaktadır. Aynı zamanda kanı temizler ve ateş düşürücüdür. Sinirleri yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir.
Şeftali kansere karşı koruyucudur. Kalp krizi riskini azaltır. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve böbrek taşlarını eritir. Ağız kokusunu giderir. Cildi nemlendirir ve canlandırır.
Şeftali, vücutta A vitaminine dönüşen beta-karotenler bakımından zengindir. A vitamini; görme fonksiyonlarımız ve solunum sistemimiz açısından önemlidir. Yeterli A vitamini alanların akciğer kanserine yakalanma risklerinin daha düşük olduğu bilinmektedir. Yüksek kan basıncını düşürmek için tuzu azaltmanın yanı sıra, yüksek potasyumlu beslenmek gerekir. Bir adet şeftali ortalama 300 mg potasyum içerir ve bu içeriği ile zengin potasyum kaynağıdır.
Şeftali Nasıl Kullanılır
Şeftali taze olarak tüketilmesinin yanında komposto, reçel ve meyve suyu olarak da tüketilir. Çiçekleri kaynatılıp suyu içilirse bağırsak solucanlarını düşürür. Şeftali soyulup ezildikten sonra yüze maske yapılırsa özellikle kuru ve yorgun ciltlere iyi gelir.
Sabah aç karnına ve gece yatarken 1-2 olgun şeftali yenir ya da suyu içilirse İdrar yollarında kum ve taşı döker, yeniden olmasını önler. Bol bol idrar söktürür ve vücuttaki fazla suyu atar. Antioksidan özelliğiyle toksik maddelerin vücuda vereceği zararları önler.
Şeftali Çayı
Şeftali çiçeğini kuru yada tazesini 1 litre kaynayan suya 10 gr atın. 10 dakika bekletin. Çay gibi içilirse bağırsaklara yumuşaklık verir öksürüğü hafifletir.
Şeftali Çekirdeği Yağı
Şeftali çekirdeği yağı (peach kernel oil) şeftali meyvesinin çekirdeğinden soğuk presleme yöntemi ile elde edilmektedir. Şeftali yağı açık sarı renkli ve neredeyse kokusuz bir biçimdedir. Şeftali; boron, betakaroten ve C vitamini barındırır. Betakaroten A vitamininin yapı taşıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder