Sarımsak (Allium Sativum)
Sarımsak , 25-100 cm kadar uzayabilen, yeşilimsi beyaz ya da pembe çiçekli, otsu kök, gövde, yaprak, diş ve çiçek bölgelerinde oluşan bir kültür bitkisidir. Sarımsak annelerimizin de dediği gibi yoksa bir antibiyotik mi? Bu yazımda sarımsak nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, yararları nelerdir, cinselliğe etkileri nelerdir, zararları var mıdır, sarımsak yutmak neye iyi gelir, cilde faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Sarımsak Nedir
Sarımsağın yapraklarında, saplarında ve toprak altında bulunan soğanında kokulu bir yağ bulunmaktadır. Besin değeri çok yüksek olan sarımsak tam bir şifa kaynağıdır. A, C, P ve B grubu vitaminleri ile Kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, çinko, fosfor ve demir mineralleri açısından son derece zengindir.

Sarımsağın Özellikleri
Sarımsak, kalori, doymuş yağ ve sodyum bakımından oldukça düşük bir bitkidir. Fosfor, potasyum, magnezyum, çinko, kalsiyum ve demir gibi faydalı minerallerin yanı sıra iyot, kükürt ve klor gibi mineralleri barındırmaktadır. Aynı zamanda sarımsakta B vitaminleri (folat, tiamin , niasin ve B-6) ve C vitamini, A ve K vitamini barındırmaktadır. Aynı zamanda organik diyetler için, allisin, allisatin 1 ve allisatin 2'nin nadir bulunan diyet kaynaklarının başındadır.
Sarımsağın Faydaları
Sarımsak yara ve çıbanları iyileştiriyor. Krampları yok ediyor. Akciğeri, karaciğeri, safra kesesini ve kalbi kuvvetlendiriyor. Bağırsak kurtlarını ve diğer parazitleri öldürüyor. Mide ve bağırsakları dezenfekte ediyor. zararlı bakterileri yok ediyor. İştahı açıyor.
Sarımsak nezleyi yok ediyor. nefes borusu rahatsızlıklarına, bronşite çok iyi geliyor. Verem problemleri yaşayan kişilere sarımsak yemeleri tavsiye edilmektedir aynı zamanda tansiyonu düşürücü etkidedir. Ateşi düşürüyor. Bağırsak gazlarını ortadan kaldırıyor. Grip mikrobunu öldürerek vücudu bu hastalığa karşı koruyor.
Sarımsak idrar yollarında taş oluşumunu engelliyor. Ölümlere sebep olan atardamar kireçlenmesine iyi geliyor. Kalp adalelerini güçlendiriyor. Kalbi besleyen kroner damarları genişletmektedir. Cinsel gücü arttırıyor. İdrar söktürüyor. Vücudu sivrisinek ve haşerelerden koruyor. Safra salgısının salınımını arttırıyor. Kabızlığı önlüyor. Saç Dökülmesini yavaşlatıyor.
Sarımsak Nasıl Kullanılır
Kurt veya solucan düşürücü olarak, kabuğu soyulmuş olan bir sarımsak dişi bir Ekmek kabuğu parçasına kuvvetle sürülür ve çıkan esansı emmiş olan ekmek parçası yenilir. Sarımsak aynı amaç için sarımsak şurubu da kullanılmaktadır. 100 gr parçalanmış sarımsak, 200 gr su ve 200 gr şeker ile 1 gün bekletildikten sonra iyice karıştırılıp süzülür. Elde edilen şuruptan günde 2-3 yemek kaşığı tüketilebilir.
Harici kullanımda yaraya iyi gelen, taze sarımsak lapa halinde yara üzerine konur. Aynı maksatla sarımsak usaresi de kullanılabilir.
Sarımsak Merhemi
Sarımsak usare hazırlamak için bir miktar sarımsak havanda ezilir, sıkılarak alınan usarenin 1 gram miktarı 10 gr su ile sulandırılır ve bu karışımın içine, usarenin bozulmasını önlemek için, 10 damla kadar etil Alkol konur. Bu usare haricen bilhassa saç hastalıklarının (saçkıran vs.) tedavisinde saçlı deri kısmına sürülür.
Sarımsak, tansiyon düşürücü olarak 10 gram sarımsak başı ezilir, üzerine 10 gr etil alkol eklenir, karışım 1 gün bekletildikten sonra ince bir bez veya süzgeçle süzülür. Elde edilen özsudan günde 3 defa 15-30 damla alınır.
Sarımsak Kürü
Sarımsak kürü hazırlamak oldukça basittir. 2 Litre limon suyu, 40 diş soyulmuş ve ezilmiş sarımsak, ağzı sıkı kapanan koyu renkli veya üzeri kağıtla kapatılmış bir kavanoz lazım. Limonların suyunu iyice sıkıp kavanoza doldurunuz, soyulmuş 40 diş orta boy sarımsağı yıkamadan ve ezerek limonun içine atıp kavanozun kapağını kapatıyoruz. 25 gün boyunca normal ılık bir yerde saklanıp her gün çalkanacak, (sarımsaklar iyice erimiş olacak) 25 gün sonra kavanozu açarak her sabah aç karnına yarım veya içebiliyorsa bir çay bardağı içiyoruz kavanoz bitene kadar içilecek, kapağı hep kapalı olacak, kavanoza asla su, şeker v.b. karıştırılmayacak ancak çay bardağına aldığınız kısmını dilersek sulandırarak içebiliyoruz bunu içtikten sonra en az yarım saat bir şey yiyerek içilmeyecek, yarım saat geçtikten sonra kahvaltı yapılacak mümkünse her sabah aynı saatte içilecektir.
Yorumlar
Yorum Gönder