Şalgam (Brassica Rapa)


Şalgam; turpgiler familyasından,  50-120 cm. kadar boylanabilen ve ülkemizde de yetiştiriciliği de gerçekleştirilen iki yıllık otsu bir bitkidir. Şalgam suyu çok faydalı bir besindir. Yazımda aynı zamanda şalgam nedir, şalgam suyu içmek neye iyi gelir, cinselliğe faydaları nelerdir, aç karnına içilir mi, zayıflatır mı, yararları nelerdir, faydaları nelerdir, zararları var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Şalgam Nedir




Şalgamın sebze olarak değerlendirilen bölümü, şişkin kökleridir. Basık, yuvarlağımsı ya da uzun silindirik biçimlerde olan kökün sertçe etinin rengi beyaz ya da mavimtıraktır. Kökün toprak yüzeyine yakın kısmı kırmızı, mor, beyaz, sarı veya yeşil renklerde olabilir.

Şalgamın çiçek sapları 50-120 cm. kadar uzar. Erselik özellikli çiçekleri, parlak sarı ve bazen beyaz renkte olur. Tohumları lahanaya oldukça fazla benzer. B grubu vitaminleri, fosfor, kalsiyum, potasyum içeriği sayesinde, stresi önler, sinirleri yatıştır.

Bir sebze olarak şalgamın en çok çorbası, lapası ve turşusu yapılır ve suyundan içecek olarak yararlanılır. Şalgam suyu özellikle Adana, Mersin gibi güney illerinde yaygın olarak tüketilir.

Şalgamın Besin Değeri


100 gram şalgamda aşağıdakiler bulunmaktadır:

Su: 93.13 g
Enerji: 21 kcal
Protein: 2.46 g
Toplam yağ: 0.19 g
Karbonhidrat: 3.39 g
Lif: 2.4 g
Kalsiyum: 114 mg
Demir: 1.63 mg
Magnezyum: 18 mg
Fosfor: 24 mg
Potasyum: 82 mg
Sodyum: 18 mg
Çinko: 0.16 mg
C vitamini, toplam askorbik asit: 25,8 mg
Tiamin: 0.04 mg
Riboflavin: 0.09 mg
Niasin: 0,39 mg
B-6 Vitamini: 0.07 mg
Folat, DFE: 41 µg
B-12 Vitamini: 0 µg
A Vitamini, RAE: 305 µg
A Vitamini, İÜ: 6108 İÜ
D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
D vitamini: 0 IU
Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.03 g
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.01 g
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.09 g
Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
Kolesterol: 0 mg


Şalgamın Faydaları


Şalgamın içerisinde bulunan etken maddeler hücrelerin DNA yapılarını korumaya yardımcı olurken kanserli hücreleri baskılayarak kanserin ortaya çıkış sürecini yavaşlatmakta ve kanserli hücrelerle savaşmaktadır.

Şalgam çok zengin bir potasyum kaynağı olmakla beraber bu özelliği sayesinde yüksek tansiyon hastalarına tavsiye edilmektedir. Çünkü şalgamda bulunan potasyumun tansiyon düşürücü ve dengeleyici özelliği bulunmaktadır.

Şalgam çok zengin bir lif kaynağıdır ve bu özelliği sayesinde bağırsakları yumuşatarak tuvalet düzeninin oluşmasına yardımcı olmaktadır.

Şalgam Suyunun Faydaları


Şalgam suyunun en önemli ham maddesi havuç A vitamini deposu. Bu özelliğiyle göz sağlığına faydası bilimsel olarak kanıtlanmış. Mide ve karaciğere de faydalı. Sindirimi kolaylaştıran şalgam suyu, B grubu vitaminleri de içermektedir.

Kalsiyum, potasyum ve demir yönünden zengin. Afrodizyak özelliği de bulunmaktadır. Fazla kiloların atılmasına yardımcı oluyor, insanları rahatlatarak stres attırıyor. Yaz-kış içilmesi önerilen şalgam suyu, hücre yenileyici özelliği ile de biliniyor. Özellikle kış mevsiminde grip hastalığına karşı da doğal bir ilaç özelliği vardır.

Soğuk Algınlığına İyi Gelir


Bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir. Soğuk algınlığı ve grip gibi sorunlara yakalanmanızı önlemek için birebir etkidedir. Antioksidan özelliği bulunmaktadır. Eğer kabızlık problemi çekiyorsanız, bu problemi şalgam suyu tüketerek ortadan kaldırabilirsiniz. Aç karnına tüketeceğiniz 1 bardak şalgam suyu bağırsaklarınızın çalışmasına yardımcı olarak kabızlık probleminin tedavi edilmesine yardımcı olur.

Şalgam Nasıl Kullanılır


Şalgamın yaprakları ince kıyılarak salata şeklinde yenilebilir ya da şalgam suyu şeklinde hazırlanıp kullanılmaktadır.

Şalgam Suyu


Şalgam suyu, mor havucun özü alınarak yapılıyor. Önce, bulgur unu mayalanıp bir hafta bekletiliyor, yeteri kadar ekşidikten sonra sulandırılıp, dut ağacından yapılan özel tahta fıçılara bırakılıyor. Ardından, mor havuç iyice temizlenip kaynatıldıktan sonra bu fıçılara konuluyor, üzerine de şalgam turpu yerleştiriliyor. Tahta fıçılarda bir hafta daha bekletilen bu karışıma tuz ilave ediliyor. Fıçı içinde olgunlaştırılan şalgam, bekleme süresi sonunda süzülerek içime hazır hale getiriliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)