Pırasa (Allium Porrum)


Pırasa, soğan ve sarımsakla birlikte Allium cinsine ait bir sebzedir. Fakat bu sebze diğer üyelerin aksine pırasalar şişkin kökler oluşturmaz. Pırasa bitkisinin yenilebilir kısmı, kök veya sap olarak adlandırılan bir yaprak kılıf demetidir. Pırasa sarımsak ve soğanınkine benzer çeşitli sağlık yararları vardır. Bende bu yazımda pırasa nedir, özellikleri nelerdir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, yararları nelerdir, pırasa yemeği tarifi, pırasa yararlı mıdır, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Pırasa Nedir




Pırasa, boyu 30-60 cm. kadar uzayabilmektedir ve silindir şeklindedir. Yaprakları gövde üzerinde sarılmaktadır. Aynı zamanda uzun dalları vardır. Bitkinin alt kısmı beyaz üst kısmı açık yeşildir. Yaprakları açık yeşil renktedir. Kökü püsküllüdür. Sonbaharda olgunlaşan, kış sebzesi olarak yenilen yıllık bitkidir. Sonbaharda oluşan tohumları, siyah, yassı ve 3-5 mm. büyüklüğündedir.

Pırasanın Özellikleri


Pırasa yılın her mevsiminde yetişen veya iki senede bir yetişen ve genellikle yaprakları için yetiştirilen bir bitkidir.Pırasanın baş ve yaprak yapılarına göre altı pırasa türü olduğu bilinmektedir, ancak yaprak çeşidi ve rengine göre; ve ekildikleri alan ve ömürleri de dikkate alındığında yüzlerce pırasa türünden söz edilebilir.

Doğal Saç Uzatma


Pırasa, manganez, demir, C vitamini ve folatlar benzeri iyi bir mineralleri içeriğinde barındırmaktadır. Pırasa tüketmek saçlara sağlık kazandırmaktadır. Pırasa saç köklerinin beslenmesine yardım eden önemli demir kaynaklarındandır. Aynı zamanda, vücut tarafından demirin emilimini destekleyici C vitamini açısından da zengin bir kaynaktır. Demir eksikliği, saç dökülmesinin sebeplerinden biri olan kansızlığa yol açabilir.

Pırasanın Besin Değeri


Pırasa, folat ve lifin yanı sıra A, K ve C vitaminlerinin harika bir kaynağıdır. 100 gram pırasa, aşağıdaki besinleri barındırmaktadır:

61 kalori
14.2 gram karbonhidrat
1,5 gram protein
0.3 gram yağ
1.8 gram lif
47 mikrogram K vitamini (yüzde 59 DV)
1.667 uluslararası birim A vitamini (yüzde 33 DV)
0.5 miligram manganez (yüzde 24 DV)
12 miligram C vitamini (yüzde 20 DV)
64 mikrogram folat (yüzde 16 DV)
0,2 miligram B6 vitamini (yüzde 12 DV)
2.1 miligram demir (yüzde 12 DV)
28 miligram magnezyum (yüzde 7 DV)
59 miligram kalsiyum (yüzde 6 DV)
0,1 miligram bakır (yüzde 6 DV)
180 miligram potasyum (yüzde 5 DV)
0,9 miligram E vitamini (yüzde 5 DV)

Pırasanın Faydaları


Vücuda kuvvet verir. Kan yapar ve kansızlığa iyi gelir. Sindirim sistemi için çok yararlıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Sinirleri kuvvetlendirir. Böbrekleri, bağırsakları ve mideyi çalıştırır ve güçlendirir. Böbrek kumlarını ve taşlarını dökmeye yardımcı olur.

Vücudu ve kanı temizler. Astım, romatizma, egzama ve damar sertliğine karşı faydalıdır. İdrar söktürücüdür. Bağırsakları yumuşatır ve Kabızlığı giderir. Basur şikayetlerine karşı oldukça faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Kansere karşı koruyucudur.

Pırasa Nasıl Kullanılır


Pırasa yemeklerde ve salatalarda kullanılır. Pırasa tohumu yenilmeye devam edilirse basuru iyileştirmeye yardımcı olur. Pırasanın beyazı iyice sıkılarak elde edilen su cilde parlaklık verir. Bu su sütle karıştırılıp sivilcelere sürülürse iyi gelir.

Pırasa Suyu


Pırasa sebze olarak çiğ yenir. Pişirilip yemeği yapılır. Kaynatılarak suyu içilir. Öz suyu sıkılıp alınır ve cilde kullanılır. Suyu yüzdeki sivilce ve lekelere faydalıdır. Tohumları dövülerek bala karıştırılıp yenir.

Pırasa suyu göğsü yumuşatır ve öksürüğe iyi gelir. Güçlü bir balgam söktürücüdür: Bunun için pırasanın beyaz ve yeşil kısımları ince ince kıyılarak suda iyice kaynatılıp süzülür. Böylece elde edilen şuruptan günde 2-3 bardak içilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)