Portakal (Citrus Sinensis)


Portakallar kalorileri düşük ve besleyiciler ile dolu, berrak, sağlıklı, cildi teşvik edici niteliktedir. Genel olarak sağlıklı ve çeşitli beslenmenin bir parçası olarak birçok hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Portakal ağaçları, dünyada en yaygın ekili meyve ağaçlarındandır. Portakallar, doğal tatlılıkları, meyve suları ve marmelatlardan yüz maskelerine ve şekerlenmiş portakal dilimlerine kadar çok çeşitli türleri ve kullanım çeşitliliği nedeniyle popüler bir meyvedir. Bende bu yazımda portakal nedir, faydaları nelerdir, portakal suyunun faydaları nelerdir, neye iyi gelir, yararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.



Portakal Nedir





Portakal, turunçgiller ailesine dahil olan bir ağaç ve onun meyvesine verilen isimdir. Portakal ağacının boyu 2-10 m. arasında değişir. Yaprakları sert dayanıklı ve düz kenarlara sahiptir. Kabuğunun altında sarımtırak, bazılarında ise kırmızı renkte sulu ve dilimli bir öz bulunmaktadır. Kabuklarından portakal esansı elde edilmektedir.

Portakalın Özellikleri


Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılır. Başta C vitamini olmak üzere P, B ve E vitaminleri ile fosfor, magnezyum ve potasyum minerali açısından zengindir. Bakır, çinko, demir ve manganez mineralleri ile protein de bulunur.

Ülkemizde Güney Anadolu ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege’nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23° ila -3 °C arasında olan yerlerde yetiştirilir.

Portakalın Besin Değeri


Bir tane orta boy portakal şu besin değerlerini barındırmaktadır:


  • 60 kalori
  • Yağ veya sodyum yok
  • 3 gram lif
  • 12 gram şeker
  • 1 gram protein
  • 14 mikrogram A vitamini
  • 70 miligram C vitamini
  • Günlük önerilen kalsiyum miktarının% 6'sını içermektedir.


Portakalın Faydaları


Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji verir. İyileşmeyi hızlandırır. Yüksek Tansiyonu ve kolesterolü düşürür. Damar sertliğini ve tıkanıklığını önleyen portakal kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur. Sinirleri yatıştırır ve yorgunluğu giderir.

Damarları güçlendirir. Grip ve nezle gibi soğuk algınlığına iyi gelir ve öksürüğü azaltır. Cilt kırışıklıklarını önler, cildin taze ve pürüzsüz görünmesi sağlar.

Karaciğeri çalıştırır. Vücuttaki zararlı maddeleri temizler. Kansızlığa iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır. İçerdiği folik asit özellikle hamileler ve bebek için çok yararlıdır.

Cilde İyi Gelir


Portakallarda var olan antioksidanlar, cildin yaşlanma belirtilerine yol açtığı bilinen serbest radikal hasarlarından korunmasına yardımcı olmaktadır. Günde bir portakal 50 yaşında bile genç görünmenize yardımcı olabilmektedir.

Portakal Nasıl Kullanılır


Portakal taze olarak yenir ve suyu kullanılır. Ayrıca çiçeklerinden ve kabuklarından da yararlanılır. Portakal suyu cildi besler. Özellikle yağlı ve normal ciltler iyi gelir. Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılır.

Portakal Çayı


Çiçekleri kaynatılarak hazırlanan çay spazmlara karşı faydalıdır. Kabuklarından esans elde edilmesinin yanında mide hastalıkları için de kullanılır. 1 tatlı kaşığı kuru portakal kabuğu üzerine 250 ml sıcak su eklenir 5 dk hafif ateşte kaynatılır ve süzülüp içilir.

Portakal Çiçeği Yağı


Cildin güzel olmasını sağlar, cildi sıkılaştırır, sivilce ve akneleri kurutur. Tonik olarak kullanılır. Kırışıklık ve deri çatlaklarında sorunlu bölgeye masaj, stres, uykusuzluk ve migrende masaj, banyo ve buğu, adet öncesi gerginlikte masaj ve banyo yapıldığında faydalı olmaktadır. Bir çay bardağı suya 3 damla damlatılarak günde 3 defa alınır. Ayrıca cilde masaj yapılarak kullanılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)