Pirinç (Oryza Satica)
Pirinç, büyük ölçüde farklı tatlara uyum sağlayan ve herhangi bir tada ve baharata uyum sağlama yeteneğine sahip olan, dünya nüfusunun yarısından fazlası tarafından temel bir bileşen olarak kullanılan bir nişastalı tahıldır. Aşağı yukarı her tür mutfakta değerli bir bileşen olarak hareket eden pirinci, öğünlere madde ekleyen ve fazla sayıda yemek planı türünü tamamlayan bir çiğneme ve yumuşak bir biçime sahiptir. Bende bu yazımda pirinç nedir, çiğ pirincin faydaları nelerdir, pirinç pilavı nasıl yapılır, cilde faydaları nelerdir, yararları nelerdir, neye iyi gelir, kilo aldırır mı gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Pirinç Nedir

Pirincin Besin Değeri
100 gram kısa taneli pişmiş beyaz pirinç içindeki bütün besin maddelerini sıraladım:
Kalori 130
Su % 69
Protein 2,4 g
karbonhidrat 28.7 g
Şeker ~
Lif ~
Şişman 0,2 g
Doymuş 0.05 g
Tekli doymamış 0,06 g
Çoklu doymamış 0.05 g
Omega-3 0.01 g
Omega-6 0,04 g
Pirincin Özellikleri
Kurutulup tüketime sunulan pirincin geniş bir kullanım alanı vardır: Dünya nüfusunun yarısından fazlası için beslenmede büyük bir önem taşır.En çok Muson Asyası'nda yetişir. Nişasta açısından zengin bir besin olan pirinç, içerdiği kalori ile miktarı ile çok iyi bir enerji kaynağıdır. 100 gr. kuru pirinç yaklaşık 360 kalori içerir.
Ayrıca, B1, B2, C ve E vitaminleri ile sodyum, magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor minerallerini içerir. Pirincin besin değeri kabuğu alındığında azalır. Bu nedenle besin değerlerini koruması ve daha yararlı olması için kepekli pirinç tercih edilmelidir.
Pirincin Faydaları
Pirinç, vücut gelişimini desteklemektedir. Vücuda enerji katar ve vücudu kuvvetlendirici niteliktedir. Doyurucudur. Zihin açıcı niteliktedir. Yüksek tansiyonu düşürür. Hazmı kolaylaştırır. Vücuttaki fazla suyu çekerek vücudun toksit maddeleri uzaklaştırmasına yardımcı olur ve ishali de keser. Pirinç , içeriğinde bulunan kanser önleyici maddeler sayesinde başta bağırsak kanseri olmak üzere kansere karşı koruyucu niteliktedir. Kanda var olan kolesterol oranını azaltıcı etkisi ile kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyucudur. Aynı zamanda, böbreklere de iyi gelmektedir.
Karbonhidrat Deposu
Fitik asit, pirinç tanesinin kepeğinde bulunmaktadır. Kahverengi pirinci beyaz pirinci değiştirmek için kullanılan öğütme işlemi fitatı uzaklaştırmaktadır. Bu, muhtemelen bir gıdanın rafine edilmesinin potansiyel olarak pozitif bir değere sahip olduğu zamanlardan biridir. Bu, özellikle mide problemi yaşayanlar enerji almak isteyenler-halterciler ve sporcular- için faydalıdır.
Kan Basıncını Düzenler
Pirincin sodyum oranı düşük olduğundan kaynaklı, hipertansiyon problemi yaşayanlar için; pirinç en iyi yiyeceklerden biri olarak kabul edilmektedir. Sodyum damarların ve arterlerin daralmasına, tansiyon arttıkça kardiyovasküler sistemde stres ve gerginliğin artmasına yol açar. Bu aynı zamanda ateroskleroz , kalp krizi ve felç gibi kalp durumlarıyla da ilişkilidir, bu yüzden bu mineralden fazla kaçınmak her zaman iyi bir fikirdir.
Pirinç Nasıl Kullanılır
Pirinç, başta pilav olmak üzere dolma gibi yemeklerin yapımında kullanılır. Süt ile pirişilip yenirse cinsel gücü arttırır. Pirinç unu yaraları kurutmak için kullanılır. Pirinç kaynatılıp suyu cilde sürülür ve kuruyana kadar bekledikten sonra gül suyu ile cilt temizlenirse cilde beyazlık ve canlılık katar.
Pirinç Kepeği Yağı
Pirinç kepeğinin diğer tahıl kepeklerinden farkı oldukça zengin besleyici bileşenlere sahip olmasıdır. Bileşimini yüzde 35-60 nişasta, yüzde 15-22 yağ, yüzde 15 protein, yüzde 30 diyet lif ve yüzde 7-9 mineral maddeler oluşturmaktadır.
Pirinç kepeği yağının renk ve kokusu çeşitli fiziksel etkenlere göre kısmende olsa değişiklik gösterebilmektedir. Yağı alınacak bitkinin yetiştiği toprağın özellikleri, yetiştiği ortamın iklim şartları, bitkinin toplama zamanı, kurutulma şartları bitkisel yağın renk ve kokusunu etkilemektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder