Patates (Solanum Tuberosum)
Patates yer altında bulunan yumru bölümü yenilebilen bir besin maddesi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca patates bitkisinin yapraklarından da farklı besinler sağlanmaktadır. Patates tüm yıl boyunca bulunabilen ve her ay hasat edilmektedir. Patates, pirinç, buğday ve mısırdan sonra dünyada en çok tüketilen dördüncü gıda kaynağı olarak bilinmektedir. Patates önemli miktarda besin ve bitkisel gıda barındırmaktadır. Bende bu yazımda bu kadar popüler olan patatese değindim; ayrıca patates nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, cilde yararı nedir, nasıl tüketilir, yan etkisi var mıdır, kilo aldırır mı gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Patates Nedir
Patates, patlıcangiller familyasından yumruları tüketilen otsu bitkidir. Boyu 70-80 cm’ye varan, beyazımsı pembemsi çiçekler açan, yumruları hariç zehirli otsu bir bitkidir. Bol miktarda C ve B vitaminleri ile potasyum ve kalsiyum içeren patates, protein, bakır, demir ve fosfor da içerir.
Patatesin Özellikleri

Patatesin anavatanı Amerika'dır. Ülkemizin her bölgesinde bahçe ve tarlalarda yetiştirilen bir kültür bitkisidir. Birkaç türü yetiştirilir. Yıllık yumrulu bitkidir. Yumruları yuvarlak ve 3-10 cm. büyüklüktedir. Yaz sonunda olgunlaşan yumrusunun dış kısmı kabuklu içi beyaz veya sarı renktedir.
Patates nişasta bakımından zengin olduğundan önemli bir besin maddesidir. Patateste nişastadan başka belli bir oranda protein de bulunur; nişasta %20, protein %2'dir. Besin değeri 90 kaloridir. Bitkinin toprak üst kısımlarında zehirli alkaloidler bulunmasına karşılık yumruları zehirli değildir.
Patatesin Besin İçeriği
Mineral İçeriği: Düzenli şekilde patates yerseniz, vücudunuzda iyi miktarda su ve iyon kaynağı sağlarsınız. Bunun nedeni, patatesin potasyum bakımından zengin olmasıdır. Konsantrasyon olan en yüksek olan alanı sebze derisinde ve onun hemen altındaki bölgedir. Bundan kaynaklı patatesi kabuğu yemek her zaman faydalıdır. Ayrıca kalsiyum, demir ve fosfor barındırmaktadır.
Vitamin İçeriği: Patates, içlerinde bol miktarda bulunan C vitamini olduğu bilinir. Tipik olarak, 100 gramlık bir porsiyon yaklaşık 17 mg C vitamini içeriyor. Buna ek olarak, A ve B vitaminlerini de barındırmaktadır
Patates Kaç Kalori
Patateslerdeki kalori miktarı, aşağıda gösterildiği gibi pişirme yöntemine oldukça bağlıdır:
Haşlanmış patatesin kalorisi: 87 kalori / 100 g
Fırında patatesde kaç kalori: 93 kalori / 100g
Patates kızartmasında kaç kalori: 149 kalori / 100g
Haşhaşlarda kaç kalori: 326 kalori / 100g
Patates kızartmasında kaç kalori: 312 kalori / 100g
Patates cipsi içinde kaç kalori: 545 kalori / 100g
Patatesin Faydaları
Şeker hastalarına faydalıdır. Susuzluğu gidericidir. Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserinde fayda sağlamaktadır. Karaciğer şişliğini de gidermektedir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Damar şişliğinde faydalıdır.
Sert bir şey yutulduğu zaman yabancı maddenin vücuda zarar vermeden çıkartılmasını sağlar. Patates yemek basur memesi, yanık ve çıbanların ağrılarını geçirir.
Bağırsak şişliğini ve basur ağrılarını azaltır. El ve ayak çatlaklarına iyi gelir. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Böbreklere faydalıdır. Normal ve kuru ciltler için yararlıdır.
Patates Nasıl Kullanılır
Patates lapa haline getirilip yanıkların üzerine konursa hem ağrıyı hafifletir hem de iyileşmesini hızlandırır. Patatesin kabuklarını kalın soymak besin değerlerinin azalmasına neden olacağından kabukları ile yemek ya da mümkün olduğunca ince soymak gerekir.
Kandaki şeker miktarını düşürür. Öz suyunu içmek faydalıdır. Rendeleyip öz suyu çıkarılıp, günde 3 çay bardağı aç iken içilirse ülsere faydalıdır. Ülserliler aç karnına birer adet haşlanmış patates yerse çok faydasını görür. Öz suyuna limon sıkılıp günde 3 fincan aç iken içilmeye devam edilirse faydalıdır. Havuç suyuyla karıştırılıp içilebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder