Pancar (Beta Vulgaris)


Pancar dünyanın pek çok bölgesinde kök sebze olarak bilinmektedir. Sahip olduğu bazı tıbbi özelliklerin ötesinde vitamin ve mineral açısından ciddi derecede zengindir. Pancar ıspanakgiller familyasıdır. Üretim anlamında ana vatanı Türkiye denebilir. Bunun ötesinde diyet listelerinize de rahatlıkla ekleyebileceğiniz bir besin. Turşu, meyve suyu veya salata olarak pek çok şekilde tüketilebilmektedir. Bende bu yazımda pancar nedir, neye yarar, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, kırmızı pancar suyu nedir, zayıflatır mı, nasıl yağılır, yan etkileri var mı gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Pancar Nedir




Pancar, çiçekli bitkiler familyasında incelenen ıspanakgiller içinde incelenen Beta cinsinin en bilinen türündendir. Şeker pancarı ve kırmızı pancar en çok tüketilen türleridir. Doğu Karadeniz bölgesinin birçok yerinde de kara lahana, "pancar" olarak adlandırılmaktadır. İç Anadolu bölgesinde oldukça fazla yetiştirilebilir.

Pancar, yaz başlarında yeşil parçalı, damarlı ıspanak görünümünde yaprakları çıkmaktadır. Yaz sonunda meyvesi ve yumrusu olgunlaşır. Yumruları yuvarlak pütürlü ve krem rengindedir. Birkaç türü ve rengi vardır. Yumrularının kökleri saçak halindedir. şeker bu bitkiden elde edilir. Tatlı ve yıllık bir bitkidir.

A, B, C ve P vitaminleri ile potasyum, sodyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir, kalsiyum, brom ve bakır minerallerini içerir. Şifa maksatlı kullanılan kırmızı pancardır.

Pancarın Besin Değeri


Bir fincan (136 gram) haşlanmış pancar 60 kaloriden daha az kaloriye sahiptir. 3/4 fincan (100 gram) çiğ pancar, aşağıdaki besin maddelerine sahiptir.

Kalori: 43
Su: % 88
Protein: 1,6 gram
Karbonhidrat: 9,6 gram
Şeker: 6.8 gram
Elyaf: 2.8 gram
Yağ: 0,2 gram

Pancarın Faydaları


Kırmızı pancar, iştahı açar ve hazmı kolaylaştırıcı niteliktedir. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirici bir etkiye sahiptir. Mide ağrılarını ve ekşimelerini azaltır. İdrar söktürür ve kabızlığa iyi gelir. Böbrekleri çalıştırmaktadır. Şeker hastalığı ile vereme karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.

Karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kansızlığı giderir. Sinirleri yatıştırır. Kırmızı pancar suyu kansere karşı iyi bir koruyucudur. Ayrıca, yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.

Pancar, özellikle soğuk algınlığı enfeksiyonlarının arttığı kış aylarında kırmızı pancarın tüketilmesi, vücudun direncini artırır.

Doğal Antioksidan Kaynağı 


Kırmızı pancara mor renginin oluşmasında betalain aynı zamanda yüksek oranda antioksidan özellik göstermektedir. Vücudumuz her gün dışarıdan gelen ve ya kendi meydana getirdiği serbest radikallere yani kanserden kronik kalp yetmezliğine dek birçok hastalığa yol açabilecek zararlı maddelere maruz kalıyor. Betalain antioksidan özellik göstererek bu serbest radikallerle savaşıyor ve kalbi koruyor, kansere karşı savaşıyor. Aynı zamanda betalain, plazmada bulunan ve kalp hastalıklarının oluşmasına yol açan homosistein düzeyini azaltarak da kalp hastalıklarına karşı korumaktadır.

Pancar Nasıl Kullanılır


Şeker pancarı şeker üretiminde ve şeker pancarı pekmezi yapımında kullanılır. Kırmızı pancarın ise yemeği, salatası ve turşusu yapılır.

Kırmızı pancar, sebze olarak kullanılmasının ötesinde, tedavi maksatlı da kullanılmaktadır. Kırmızı pancar kaynatılıp içilirse böbrek kumlarını dökmekte faydalı olur. Pancar suyu sarılık tedavisinde kullanılır. Şeker hastalığı olanlar şeker pancarını kullanmamalıdır.

Pancar Suyu


Kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzenleyicilerin başında gelmektedir. Havuç suyu ile yarı yarıya karıştırılan kırmızı pancar suyu, içildiğinde alyuvarların sayısını kısa zamanda yükseltir. Yüksek miktarda potasyum barındırdığından kaynaklı günde bir bardak kırmızı pancar suyu tüketmek yüksek tansiyonu düşürmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)