Öksürüğe İyi Gelen Bitki Çayları
Öksürük, solunum yollarınızı, sümük, toz veya duman gibi tahriş edici maddeleri temizlemeniz için bir refleks eylemdir. Nadiren ciddi bir şeyin işaretidir. Bende bugün sizlere öksürüğe iyi gelen bitki çaylarına değinmek istedim. Ayrıca yazımda öksürük nedir, neden olur, öksürüğün sebepleri nelerdir, ıhlamur çayı işe yarar mı, ekinezya çayının yararları nelerdir, ada çayı öksürüğü keser mi, öksürüğü kesmenin yolları nelerdir, ne iyi gelir gibi sorulara cevaplar aradım.
Öksürük ve Bitki Çayları

Öksürük, nasıl olursa olsun, ihmal edilmemesi ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bol sıvı almak, öksürüğün kesilmesi için faydalıdır. Bunun sebebi, suyun balgamı çözmesi ve bu şekilde öksürüğün şiddetinin ve boğaz kuruluğunun azalmasıdır. Öksürüğün altında tıbbi bir hastalık yatmıyorsa ve uzun süredir geçmeyen bir öksürük bulunuyorsa, bitkisel ve doğal tedavi yöntemlerle bu rahatsızlık rahatlıkla giderilebilmektedir.
Öksürüğün Nedenleri
Öksürüğün akut ve kronik olmak üzere iki temel sebebi vardır. Yaygın akut sebepleri şöyledir:
- Soğuk algınlığı
- Grip
- Tahriş edici maddenin solunması (duman, toz, kimyasallar veya yabancı cisim gibi)
- Zatüre
- Boğmaca
Öksürüğün yaygın kronik nedenleri ise şöyledir:
- Alerjiler
- Astım (çocuklarda en sık görülen)
- Bronşit
- Reflü hastalığı
- Doğum sonrası akıntı
Tabi ki öksürüğün başka bir çok nedeni olabilir. Örneğin kalp yetmezliğinin de belirtisi öksürüktür. Bunun yanında anlık öksürüğü kesmek üzere doğal yöntemler kullanın fakat mutlaka doktora gitmeniz gerekmektedir.
Ihlamur Çayı
Öksürük denilince ilk akla gelen çay ıhlamur. İçerisinde var olan bileşenlerden flavonoidler; iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterebilir, musilajların; tahrişi önlediği ve boğazı yumuşattığı yönünde pek çok veri bulunur. Bu nedenle öksürüğe karşı günde 2-3 bardak çay içebilirsiniz. Tedaviye yönelik kullanılan ıhlamur çayına şeker ilave etmeyin. Şeker, çaydaki etkili bileşenlerle reaksiyona girebilmektedir. Bal ilavesini ise 40 derecenin altındaki sıcaklıklarda yapmak gerekiyor.
Ekinezya Çayı
Ekinezya bitkisinin ağırlıklı olarak soğuk algınlığı, nezle, grip gibi rahatsızlıklardan korunmada kullanımı öneriliyor. Yapılan çalışmalar ekinezyanın boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açacağı hasarı engellediğini gösteriyor. Demlenerek ve içerisine 1 tatlı kaşığı bal ilavesi ile günde 2 fincan kadar tüketebilirsiniz.
Zencefil Çayı
Nezle, grip nedeniyle yaşanan öksürükler için zencefil çayı tüketebilirsiniz. 2-3 santimlik bir zencefili rendeleyerek bir bardak sıcak suya atın ve 10-15 dakika demlenmesini bekleyin. Yemeklerden sonra günde 3 bardak içebilirsiniz. Çok soğuk havadan eve geldiğinizde içinizi ısıtması adına zencefil çayına tarçın ilave edebilirsiniz.
Nane Limon Çayı
Geleneksel olarak kullanılan “nane limon çayı” soğuk algınlığı tedavisinde ve öksürüğe karşı en etkili bitkisel çaylardan biridir. Bu karışımın etkisini arttırmak için naneyle eşit miktarda civanperçemi ve bir miktarda bal katabilirsiniz.
Ada Çayı
Toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlayan adaçayı aynı zamanda kuru öksürüğe karşı boğazı yumuşatmak maksatlı da kullanılabilmektedir. Eğer boğaz ağrısı yaşıyorsanız adaçayını demledikten sonra soğutun ve bir kaç damla limon ekleyerek gargara suyu olarak kullanabilirsiniz. İltihaplanmaları geçirici özelliği ile bir süre sonra ağrıları hafifletebilir.
Yeşil Çay
Yeşil çayın yüksek antioksidan özelliği artık herkes tarafından bilinirken kakule ile birleşen yeşil çayın hem bağışıklık sistemi hem de boğaz yolu enfeksiyonlarında etkisi büyük. Yeşil çayı gargara biçiminde de kullanabilirsiniz ve kakule ilaveli yeşil çayı günde 2-3 fincan kadar tüketebilirsiniz. Fakat hipertansiyon veya taşikardi probleminiz varsa günde 2 fincanı aşmamak gerekir.
Elma Çayı
4 bardak suya, 1 çorba kaşığı ıhlamur, 4 tane hatmi çiçeği, 1 limonun kabukları ve 1 tatlı kaşığı tarçın konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra temiz bir şişeye süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı tüketilebilir.
Bitki Çaylarını Hazırlamada Püf Noktaları
Öncelikle; her bitkinin çayı olmadığını ve bitkilerden yaralanabilmek için kullanılan bitkilerin, sıcak suya dayanıklı olması gerektiğini belirtmek gerekiyor. Bitki çaylarının bir kısmı demlenerek içilebildiği gibi bir kısmı da kaynatılarak içilebilir.
Bu iki yöntem birbirinden çok farklı. Bitkilerin odun, kabuk, kök gibi kısımları kaynatılarak hazırlanmalı ve ortalama süre 30 dakika olmalı.
Bitkilerin yaprak, çiçek denilen kısımları ise demlenerek hazırlanmalı ve demleme süresi 5-20 dakika civarında olmalıdır. Bitki çaylarının etkisini gösterebilmeleri için açken tüketmelisiniz, yemekten 30 dakika önce ya da 1-2 saat sonra içmeye özen göstermelisiniz. Çay hazırlanması aşamasında taze su kullanın. Aksi takdirde suyun içerisindeki mineraller değiştiği için çayın kalitesi olumsuz etkileniyor. aynı zamanda, bitki çayları tedavi amaçlı kullanılıyorsa şeker ilave edilmemelidir.
Yorumlar
Yorum Gönder