Muz (Musaceae)
Muzlar etli kabuklarının içinde yumuşak bir posa olan tropikal bir meyvedir. Bu meyveler uzamış ve hafifçe kavisli yapılıdır. Muzun tepesine yakın kümeler halinde büyümektedir. Muzlar yeşil, kırmızı, sarı ve kahverengi (olgunlaştığında) dahil olmak üzere çeşitli renklerde gelmektedir. Bir muz ağacı, dünyadaki en büyük çiçekli otsu bitkidir. Muzların bilimsel adı Musa Acuminata'dır. Bir porsiyon ya da 126 gram muz, yaklaşık 110 kalori ve 30 gram karbonhidrat barındırmaktadır. Bende bu yazımda muz nedir, faydaları nelerdir, cinselliğe etkisi nedir, neye iyi gelir, muz yemenin sağlığa faydaları nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Muz Nedir
Muz , Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin sarı kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu ) uzun meyvelerine denmektedir.
Muzun Besin Değeri
Muzlar, adil miktarda lif ve birkaç antioksidan barındırır. Bir orta boy muz (118 gram) da bulunan besin değerleri şu şekildedir:
- Potasyum: Günlük İhtiyacın % 9'u
- B6 Vitamini: Günlük İhtiyacın % 33'ü
- C Vitamini: Günlük İhtiyacın % 11'i
- Magnezyum: Günlük İhtiyacın % 8'i
- Bakır: Günlük İhtiyacın % 10’u
- Manganez: Günlük İhtiyacın % 14'ü
- Net karbonhidrat: 24 gram
- Elyaf: 3.1 gram
- Protein: 1,3 gram
- Yağ: 0,4 gram
Her muzun sadece 105 kalorisi vardır ve neredeyse sadece su ve karbonhidrattan oluşmaktadır. Muzlar da protein bulunur fakat neredeyse hiç yağ barındırmamaktadır.
Muzun Özellikleri
Muz bitkisi en büyük çiçekli otsul bitkidir. Bitkileri sıkça ağaçlarla karıştırılır ve 7.6 metreye kadar çıkabilirler. Yaprakları sarmal bir biçimde yer alır ve 2.7 metre uzunluğa, 60 cm genişliğe kadar büyüyebilir.
Türkiye'de daha çok Anamur ile Alanya arasında üretilmektedir. B1, B2, C, A ve E vitaminlerini barındıran muz, potasyum, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum ve iyot açısından da oldukça zengindir
Muzun Faydaları
Muz kemik gelişimini sağlar, sinir zafiyeti ve yorgunluğu giderir. Böbrek ve mafsal iltihabında, bağırsak hastalıklarında faydalıdır. Müzmin kabızlık çekenler fazla yememelidir. Muzun kalori düzeyi çok yüksek olmasına karşılık hiç kolesterol içermemektedir.
Kalp kaslarını geliştiren sodyum ve potasyum maddeleri içermektedir. Potasyum terleme sebebiyle kapasitesini yitirmeye başlayan kasları canlandırır ve daha kolay hareket etmelerini sağlar. B1 vitamini sayesinde sinir dokularının normal çalışmasına da etki eder. İçerdiği iyot sayesinde de tiroid bezinin dengeli çalışmasına yardım eder.
Adet sancılarını azaltır. Vücudun ve beynin yorgunluğunu giderir. Enerji verir. Hastaların iyileşmesini hızlandırır. Kemik gelişimini destekler. Krampları engeller. Öksürüğe ve göğüs ağrılarına iyi gelir.
Muz Nasıl Kullanılır
Muz taze olarak yenmesinin yanında, yüz ve cilt bakımında da sıklıkla kullanılır. Cildi besler ve temizler. Muz, limon suyu ile merhem haline getirilip egzama üzerine sürülürse faydası görülür. Muz kabuğunun içini sivrisinek ısırıklarına sürdüğünüzde, kaşıntısını ve şişkinliğini alır
Ayaklardaki nasırların yumuşaması için, muz kabuğunun içini sıyırın, bir kaşık kadar olduğunda nasırın üzerine koyun, üstünü sarın. Birkaç saat sonra açıp temiz su ile yıkayın. Ya da direk muz kabuğunu sarabilirsiniz nasırınıza. Muzun kabuğunu akneleri geçirmek üzere, üstüne sürebilirsiniz.
Cilt Bakımında Muz
Besleyici değerlerinin yanında cilt ve yüz bakımı için de kullanılan muz cildi besler ve temizler. Limon suyu ile karıştırılıp egzama olan bölgeye sürülürse faydası görülecektir.
Yorumlar
Yorum Gönder