Muşmula ( Mespilus Germanica)


Muşmulalar, gül ailesine ait olan aynı süs bitkisinin kırmızımsı kahverengi yenilebilir meyveleridir. Meyveler kuzey Türkiye ve Kafkasya'dan Trans-Kafkasya bölgesine ve kuzeydoğu İran'a kadar farklı bölgelerde yetiştirilen, güneybatı Asya ve güneydoğu Avrupa'ya özgü bir meyvedir. İran'ın kuzeyindeki Hazar Denizi bölgesinde 3.000 yıldır muşmula yetiştirilmektedir. Bende dünden bugün sevilerek tüketilen ve bir çok faydası olan muşmulanın özelliklerine değindim. Ayrıca muşmula nedir, faydaları nelerdir, muşmuşla çekirdeğinin faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, yeni dünya meyvesinin faydaları nelerdir, nerede yetişir, cilde faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Muşmula Nedir





Muşmula , gülgillerin bir alt familyası olan bir ağaç ve bu ağacın meyvelerdir. Çiçek tablasıyla sarılan etli meyveleri, eriksi bir yapısı vardır. Yabani muşmuşlalar daha küçük bir yapıya sahiptir. İçinde sertleşmiş tohumları bulunmaktadır.

Muşmulanın Besin Değeri


Muşmula vücudun düzgün çalışması ve hastalığın önlenmesi için ihtiyaç duyulan önemli vitamin ve mineraller doludur. Aşağıda muşmulalarda bulunan temel vitamin ve minerallerin bir listesi bulunmaktadır:


  • Beta karoten
  • Kalsiyum
  • Bakır
  • Demir
  • Manganez
  • Tekli doymamış yağlar
  • Niasin
  • Pektin
  • Çoklu doymamış yağlar
  • Potasyum
  • B 12 vitamini
  • Sodyum
  • A vitamini
  • B1 Vitamini
  • B2 vitamini
  • C vitamini


Muşmulanın Özellikleri


Muşmula olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti vardır. İlk koparıldığında buruk bir tadı vardır. Bir süre beklenildiğinde yumuşar ve lezzeti artar. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yayılış göstermektedir.

Tam olgunlaşmadan yenmesi mümkün olmayan bu meyvenin olgunluk aşamasından sonra suda bekletilerek uzun süre dayanıklı kalması ve ballanarak yenmesi mümkündür. Muşmula meyvesi C vitamini ile karoten ve çeşitli mineraller barındırır. Muşmula en çok Karadeniz ve Marmara bölgesinde yetişmektedir.

Muşmulanın Faydaları


Muşmula; Bağırsak problemi yaşayanlar için muşmula en çok önerilen meyveler arasında yer alır.Bağırsakların ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Böbrek ve mesanedeki kum ve taşları dökmeye yardımcı olur. Bağırsak iltihabına karşı faydalıdır.

İshal ve dizanteriyi giderir. Sinirleri güçlendirir. Mideyi kuvvetlendirir. Mide hastalıkları, lumbago ve nikriste faydalıdır. Kan dolaşımını düzenleyicidir. Düşük yapmayı engelleyici bir etkiye de sahiptir.

Muşmula Nasıl Kullanılır


Muşmula meyvesi ilk koparıldığında buruk bir tada sahiptir. Bir süre bekletildikten sonra yumuşar ve lezzetlenir.

Bu şekilde meyve olarak yenebileceği gibi çekirdekleri ve yaprakları da ilaç olarak kullanılabilir. Muşmula çekirdeği idrar arttırır. Muşmula yaprakları kaynatılıp içilirse şeker hastalığına iyi gelir.

Meyveler gibi yapraklarda şifa kaynağıdır. Kalsiyum, demir, fosfor, potasyum içermesinin yanı sıra askorbik asitte içermesinden dolayı vücuda oldukça faydalıdır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)