Misvak (Salvadora Persica)
Misvak, erak ağacından elde edilen bir çubuktur şekilde kaba bir tarif yapılabilir. Misvak ince liflere ve kendine has kokuya sahip popüler bir temizlik aracıdır. Tükürük ile etkileşime girdiği zaman bir sıvı salgılamaktadır. Diş sağlığına büyük bir faydaya yardım eden misvak, gayet basit ve en iyi diş temizleme araçlarından bir tanesidir. Dişlerin çürümesinin önüne geçmek için misvak kullanmak oldukça faydalıdır. Bende bu yazımda misvak nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, diş sağlığına faydaları nelerdir, misvak suyu nasıl hazırlanır, yenir mi, zararları var mı gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Misvak Nedir
Misvak ağacı, salvadoraceae familyasından bitki türüdür. Kalem biçiminde kesilip yontulan dalları misvak adıyla insanlar tarafından diş temizleme malzemesi olarak kullanılabilir.Misvak Özellikleri
Doğu Afrika'dan, Hindistan'a kadar uzanan bölgelerde yetişen bu step bitkisi bol, iktisatlı, pratik olmakla birlikte; formalitesi az, kokusu güzel, meyvesi yenebilen bir bitkidir. Özs uyu doğal flörür barındırmaktadır.
Misvak ağacının meyvesine "Kebas" denilmektedir. Üzüm salkımları gibi salkımları vardır. Meyvesi nohuttan biraz küçüktür, içerisinde yuvarlak, sert ve küçük bir çekirdeği vardır. Meyvesi başlangıçta yeşil olarak belirmeye başlar, sonra kırmızılaşır ve tatlanır, fakat biraz acımtırak olur, sonra siyahlaşır ve lezzeti artar, bu esnada toplanır ve üzüm gibi satılır.
Misvak Faydaları
Misvakta bulunan kloritler, tartarların oluşumunu ve dişlerde meydana gelmiş lekeleri ortadan kaldırır. Misvak, en iyi ve etkili diş temizleme aracıdır. Mikropları ve bakterileri öldürür. Dişleri temizler ve diş etlerini kuvvetlendirici etkiye sahiptir. Diş çürümelerini engeller ve dişleri beyazlatır. Ağız kokusunu giderir.
Misvak ağız içinde var olan asit salgısını düzenler, hipoglisemik etkisi (şeker düşürücü) ve pankreası aktifleştirici, içinde bulunan kalsiyum ve fosforla beynin çalışma mekanizmasını ve zihinsel keskinliği arttırıcı etkileri vardır.
Misvak ile Diş Temizleme
Misvakların dalından 15 cm kadar bir parça kesildikten sonra ucu 1-2 cm kadar yontulup kabukları soyulur. Bir süre tuzlu su içinde bekletilince soyulan kısmın içindeki lifler açılır ve diş fırçası görünümünü alır.
Misvak Zihni Güçlendirir
Misvak, kalsiyum ve fosforlu topraklarda bol yetiştirilir ve bundan kaynaklı misvaklarda fosfor bulunmaktadır. Fosfor beyni çalıştırıcı etkiye sahiptir. Dişlerini devamlı şekilde misvaklayarak dişleriniz beyazlar. Aynı zamanda beyinlerine de berraklık ve zindelik sağlamış olacaktır. Misvakta bulunan kalsiyum, potasyum gibi minerallerin de zihin için önemlidir.
Misvak Çayı
Misvak suda bekletilerek yumuşatılan meyvesi, kökü ve yaprağı kaynatılarak suyu içilir. Meyveleri kurutularak bala karıştırılıp yenir.
Misvak Macunu
Toz haline getirilmiş köklerinden macun yapılır. Kökleri kaynatılıp içilirse bel soğukluğunu önler. Dalak bölgesi ağrıları için çorba kıvamında içmek gerekir.

Yorumlar
Yorum Gönder