Mazı (Cupressaceae)
Mazı, servigiller familyasında incelenen, sürekli yeşil kalan bir ağaçtır. Gövdeleri ince ve gri yeşil renge sahiptir. Altuni mazıda, yaprak uçları altuni sarı, top mazıda ise mavimtrak açık yeşil renklidir. Gri ve kahve rengimsi küçük yuvarlak kozalak yapmaktadır. Mazı, ağacının sarı-yeşil renkli odunundan elde edilen kerestesi, hafif ve pek dayanıklı olmaktadır. Özel maksatlarla makbul oranda kullanılmaktadır. Mazıların yaprak ve sürgünlerinde, tajon denen uçucu yağ, flavonit, meyve şekeri, yapışkan bitki özü ve tanen bulunmaktadır. Bende bu yazımda mazı nedir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, ne işe yarar, mazı meyvesi faydaları nelerdir, yararları nelerdir, mazı meşesinin yararları nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Mazı Nedir
Mazı, servigiller familyasının Thuja cinsinde incelenen bir ağaç türüdür. Doğu Asya ve Kuzey Amerika'nın batı bölgerinde yetişen ve odunu için ve ya süs ağacı maksatlı yetiştirilmektedir. Mazı aynı zamanda başka ülkelerde de yetiştirilen kozalaklı ağaçlardır. Türkiye'de doğal olarak bulunmazlar fakat süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.
Mazının Özellikleri
Gövdeleri ince ve gri yeşil renkli bir yapıya sahiptir. Altuni mazıda, yaprak uçları altuni sarı, top mazıda ise mavimtrak açık yeşildir. Gri ve kahve rengimsi küçük yuvarlak kozalak yapar. Soğuk ve ılıman bölgelerde tek tek veya gruplar halinde park ve bahçe tanzimlerinde kullanılabilir. Ev ilaçlarında yaprakları ve kozalağı kullanılmaktadır.
Mazının İçeriği
Mazının içerisinde;
Eter yağ türevleri (uçucu yağ türevleri) %0,5-1,5 oranında bulunun ve en önemlileri; %50-60 Thujon (α-Thujon), %9-10 Izothujon (β-Thujon), 8-15 Fenchon, %5-10 Pinen, %2-3 Kampfer, Camphen, Sabinen, Boreol, α-Terpinen, Limonen,α-,β-,γ-Thujaplicin, Occidol ve Occidentalol bulunmaktadır.
Flavonit; Quercitrin (Quercetin-3-rhamosid), kampferol -3-rhamosid, myricetin-3-rhamosid, mearusitrin, proıyanidin, prodelphinidin barındırır. Aynı zamanda, tanin,c-vitamini barındırır
Mazının Faydaları
Mazı yaprağı siğilleri gidermekte etkilidir. Kozalağı, bağırsak solucanlarını düşürücü etkisi için kullanılır. Panzehir olarak da etkilidir. Gebe kalmayı önleyici etkiye sahiptir. Basur memelerine karşı da kullanılır.
Mazı Nasıl Kullanılır
Mazı ağacının yaprağı ve kozalağı kullanılabilir. Şap mazı toz haline getirilip ağız yaralarına karşı kullanılır.
Araştırmalar doğrultusunda mazıdan elde ettiğimiz tentür ve doğal ilaçlar başta siğil, sikozis (makata ya da cinsel organlar civarında hasıl olan şiş, kabarcık, meme veya kondilom’a verilen isim), deride var olan bening iyi huylu kanserli urlara (bening epitelyoma) ve aşırı zehirlenmelere (çiçek hastalığına karşı yapılan aşıların neden olduğu zehirlenme gibi) ve de İmmünü (bağışıklık sistemini) kuvvetlendirici olarak kullanılmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder