Marul (Lactuca Sativa)
Marul kelimesi Romalı lactuca sativa'dan; ancak Roma kaynaklı değil, Mısır kökenliydi. Eski Mısırlılar, faydalı tohumlar için marul eken ilk kişilerdir. Sebze, dini ve tıbbi önemi nedeniyle Mısırlılar, Yunanlılar ve Romalılar tarafından saygı görmektedir. Bende bu yazımda marulun faydaları hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız.
Marul Nedir
Marul , Bileşikgiller familyasından; geniş ve uzun yeşil yapraklı veya çok yıllık bir bitkidir. Papatyagiller ailesinden geniş yeşil yapraklı, yıllık veya altı aylık bir ılıman iklim sebzesidir.
Marul'un Özellikleri
Genelde yaprakları salata olarak çiğ tüketildiği gibi Çin gibi bazı ülkelerde kökü ve yaprakları pişirilerek de yenir.Marulda Kalsiyum minerali ile A ve Cvitaminleri açısından zengin bir sebzedir. Ayrıca Marulda B, D, Evitaminleri ve demir, sodyum, bakır, iyot, fosfor ve çinko mineralleri de bulunur.
Marul'un Faydaları
Sinirleri yatıştırır. Tansiyonu düşürür. Sakinleştirici etkisiile uykusuzluk çekenler için faydalıdır. Aybaşı halini düzenler ve ağrısını hafifletir. İştah açar ve sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Kabızlığı giderir. Aç karnına yenen marulun tokluk hissinin sağlanması ve şeker hastalarında kan şekerinin düzenlenmesine de yararı var.
Vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Dalak ve karaciğer yetmezliği ile sarılığa karşı etkilidir. Basur şikâyetlerini azaltır. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Balgamı söker. Aşırı cinsel isteği azaltır.
Anne sütünü arttırır. Kemik erimesi ve romatizmada faydalıdır. Kan şekerini düşürücü etkisi ile şeker hastaları için yararlıdır. Özellikle gelişme çağındaki çocukların gelişimini destekler. Hastaların iyileşmesini hızlandırır.Cildi güçlendirir ve güzelleştirir.
Marul'un Cilde ve Saça Faydaları
Maruldaki A vitamini cildi canlandırır ve bu da hücre dönüşümünü arttırır. Maruldaki potasyum dolaşımını artırır, böylece cilde oksijen ve diğer besinleri sağlar. Yeşil sebzedeki C vitamini de cildi UV radyasyonundan koruyabilir. Aynı zamanda yaşlanma belirtilerini de geciktirir. Maruldaki lif aynı zamanda sisteminizi detoks etmekte iyidir ve bu doğal olarak parlayan cilde dönüşür.
Yüzünüzü sabahları marul özü veya meyve suyu ile yıkamak cilt sağlığınızı iyileştirebilir.
Marulda K vitamini saç için de çeşitli yararları vardır. Saç gücünü arttırır ve saç dökülmesini önler. Ve yine, sebzenin içerdiği potasyum saçın erken gri rengini önleyebilir. Her zamanki gibi şampuan yapmadan önce saçınızı marul suyuyla yıkayabilirsiniz. Bu saç sağlığını artırır.
Ve evet, marulda bulunan omega-3 yağ asitleri cildinize ve saçınıza büyük ölçüde fayda sağlar.
Marul Nasıl Kullanılır ?
Besin değerlerini hızlı kaybeden bir sebze olduğu için marulu çabuk tüketmek gerekir. Marulun suyu cildi besler ve cilde tazelik verir. Sivilceleri giderir. Lapası yanıklara ve çıbanlara iyi gelir.
Marul tohumunun suyu ile arpa unu hamur yapılıp göze yakı yapılırsa göz ağrılarının giderilmesinde ekili olmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder