Mandalina (Citrus Reticulata)
Mandalina, (Citrus Reticulate) kırmızımsı-turuncu renkli olan özel bir narenciye çeşididir. Bunlar Rutaceae ailesinde incelenmektedir. Mandalinanın tadı, portakaldan daha tatlı ve güçlü olarak kabul edilmektedir. Genellikle ılıman bölgelerde yetiştirilmektedir. Bende bu yazımda mandalina nedir, faydaları nelerdir, cilde etkisi nedir, neye iyi gelir, yararları nelerdir, özellikleri nelerdir, cilde faydaları nelerdir, yan etkisi var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Mandalina Nedir
Mandalina, ılıman iklimde yetişmekte olan turunçgiller familyasına ait bir meyve türüdür. Turuncu, sarı renklerde olan mandalina, etli ve sulu bir yapıya sahiptir. Mandalina, portakala nazaran daha yumuşak olan kabuğu soyulduktan sonra yenebildiği gibi suyu sıkılarak da tüketilebilir.
Mandalina Özellikleri
Ilıman iklimlerde yetişen tatlı, sulu ve hoş kokulu bir meyve olan mandalina, portakal ile benzer özellikler taşır ve özellikle C vitamini açısından zengindir. Aynı zamanda, A ve B grubu vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, sodyum, demir, brom ve fosfor minerallerini içerir. Mandalinanın kabuğu ise P vitamini bakımından zengindir
Türkiye'de yetiştiği yerler: Akdeniz bölgesi, Doğu Karadeniz bölgesi. Ülkemizde Alanya, Antalya, Mersin, İskenderun (Dörtyol) ve Rize illerinde daha çok yetiştirilmektedir.
Mandalinanın Besin Değeri
100 gram mandalinada var olan besin değerleri şu şekilde sıralanabilir:
besin değer
Su [g] 85,17
Enerji [kcal] 53
Protein [g] 0.81
Toplam lipit (yağ) [g] 0.31
Karbonhidrat, fark olarak [g] 13.34
Elyaf, toplam diyet [g] 1.8
Toplam şekerler [g] 10.58
Kalsiyum, Ca [mg] 37
Demir, Fe [mg] 0.15
Magnezyum, Mg [mg] 12
Fosfor, P [mg] 20
Potasyum, K [mg] 166
Sodyum, Na [mg] 2
Çinko, Zn [mg] 0.07
C vitamini, toplam askorbik asit [mg] 26,7
Tiamin [mg] 0,06
Riboflavin [mg] 0.04
Niasin [mg] 0,38
B-6 Vitamini [mg] 0.08
Folat, DFE [µg] 16
B-12 Vitamini [µg] 0
A Vitamini, RAE [µg] 34
A Vitamini, İÜ [İÜ] 681
E Vitamini (alfa-tokoferol) [mg] 0.2
D Vitamini (D2 + D3) [µg] 0
D vitamini [IU] 0
K Vitamini (filokinon) [µg] 0
Yağ asitleri, toplam doymuş [g] 0.04
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış [g] 0,06
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış [g] 0.07
Mandalinanın Faydaları
Kanı temizler. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Damar sertliği ve felçte fayda sağlayabilir aynı zamanda sinirleri yatıştırıcı etkidedir.
Akşam yemeğinden sonra yenecek 1-2 mandalina uykusuzluk çekenlere faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Grip olanlara iyi gelir.
Mandalina Nasıl Kullanılır
Mandalina taze olarak veya suyu sıkılarak tüketilir. Suyu sıkılan mandalina da portakal gibi çok uzun süre beklemeden tüketilmelidir. Sıkıldıktan sonra uzun süre bekletilen meyve suları vitamin ve mineral kaybına uğrar.
Reçeli de yapılan mandalinanın çiçeklerinden yapılan çay, hazmı kolaylaştırır ve sakinleştirici etkiye sahiptir. Kabuklarından da mandalina yağı elde edilir.
Banyo suyuna damlatılan bir kaç damla mandalina yağı yorgunluğu giderir, vücuda enerji verir. Mandalina yağı ile eklem yerlerine yapılan masajın ağrıları azaltması da mandalinanın faydaları arasında bulunur.
Mandalina Yağı
Mandalina vitamin bakımından zengin bir meyve olduğu için mandalina yağı da aynı zenginliği bünyesinde barındırmakta ve müteaddit problemlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olan bitkisel yağlardan bir tanesidir.
Mandalina ile Cilt Bakımı
Herkesin ortak cilt problemlerinin başında cilt lekesi gelmektedir. Cilt lekesi cilt tonunun bütünlüğünü ortadan kaldıran rahatsız edici bir cilt sorunudur. Cilt lekesi tedavisi için mandalina maskesinden yararlanabiliriz. Bu maske için gerekli olan malzemeler:
- Yarım çay bardağı mandalina suyu
- 4 çorba kaşığı limon suyu
Karıştırma kabının içine mandalina suyu ve limon suyunu ekleyin. İkisini güzelce karıştırın ve bir pamuğa biraz dökün. Ardından cildinize güzelce uygulayın. Cilt lekesinin daha çok olduğu bölgelere uzun süre kompres biçiminde mandalina maskesini uygulayabilirsiniz. Mandalina maskesinin içinde limon suyu olduğundan göz çevresine sürmeyin ve uzun süre cildinizde maskeyi bekletmeyin. Mandalina maskesini cildinize sürdükten sonra 10 kadar bekletmelisiniz. Daha sonra cildinizi bol su ile temizleyin. Bu maskeyi her hafta 3 kere tekrarlayın. Cilt lekesinden kurtuluncaya kadar mandalina maskesini her hafta gerçekleştirin.
Yorumlar
Yorum Gönder