Madımak (Polygonum Cognatum)


Madımak otu, doğada kendi kendine yetiştirilen ve farklı iklim koşullarına dayanıklı olan ülkemizin pek çok bölgesinde görülebilen nefis bir ottur. Farklı alanlarda keçi memesi, söğüt otu, kuş ekmeği ve çoban ekmeği gibi farklı adlarla da anılan madımak otu, nisan ve haziran ayları arasında toplanmaktadır. Bende bu yazımda madımak nedir, ne zaman çıkar, neye iyi gelir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, neye yarar, yan etkileri nelerdir, konservesi var mı, gaza neden olur mu, özellikleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.


Madımak Nedir




Madımak, kuzukulağıgiller familyasında incelenmekte olan ve toprak üstüne yatık sürüngen hatta odunsu gövdeli, ufak pembe çiçekli, çok yıllık otsu bitki türüdür. Yaprakları eliptik şekilde, kısa saplı ve ekseri sivri uçlu, kenarları bütün ve de değişken sıra ile dizilmektedir.

Madımak Özellikleri


Çiçekleri yaprakların koltuğunda kümeler şeklinde, pembe ya da kırmızımsı pembe renkli ve 4-5 mm boyunda olan 2-5 adedi bir aradadır. Madımak, barındırdığı fenolik birleşiklerden kaynaklı diğer bitkilerin gelişimini engelleyen fitotoksik özelliğe sahip olan boğucu bitkidir.

Türkiye'de özellikle Yozgat, Sivas, Çorum gibi Orta Anadolu ve Tokat, Gümüşhane gibi iç Karadeniz bölgelerinde sebze olarak kullanımı oldukça yaygındır.

Madımağın Faydaları


Madımağın; idrar artırıcı, şeker hastalarında kan şeker düşürücü, damar büzücü olmasından kaynaklı, uzun süreli kanamalarda kadınlarda ve hemoroidlerde kullanıldığı diyare ve kusmada, böbrek taşlarını düşürmede etkili olmaktadır. Tohumları bronşit tedavisinde kullanılabilmektedir.

Damarları büzücü etkileri ile basur, doğum sonrası kanamalar ile aşırı adet kanamalarında faydalıdır. Kan şekerini düşürerek şeker hastalarına iyi gelir.  Antioksidan ve bitkisel bir antibiyotiktir. Madımağın tozundan hazırlanan merhem yaraların iyileşmesinde kullanılır.

Madımak Otu Nasıl Kullanılır


Taze yaprakları salata olarak yenebileceği ya da bitki kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenerek çayı hazırlanabilir.

Madımak Çayı


Madımak’ın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çay, mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanılıyor. Bir bardak kaynar suya, 10 gr bitki eklenir, 10 dk bekletilebilir, günde 3-4 bardak tüketilebilir.

Madımağın Zararları


Madımağın faydalarına oldukça değindik fakat onu kullanmaya başlamadan evvel bilmemiz gereken bir konu daha bulunuyor.  Pek çok kişi madımak otunun zararı ve ya herhangi bir yan etkisi olup olmadığını da merak etmektedir. Madımak otunun şu anda bilinen bir yan etkisi bulunmuyor ancak ölçülü biçimde tüketmek gerektiğini söylesek yanılmış olmayız. Her ne kadar doğal bir bitki olsa bile her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmamak gerekiyor. Aynı zamanda madımak otunun da fazla tüketmek zarara yol açabilir.

Yine hatırlatmakta yarar var: doğal ve ya kimyasal herhangi bir yiyeceği düzenli şekilde tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışmak gerekiyor.  Kronik sorunları olanlar, alerjik bir bünyeye sahip olanlar, hamile ve emzirme döneminde olan kadınlar madımak otunu kullanmadan evvel mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)